Löpning Träning 7 inlägg 8274 visningar

Andra andningen/flow

1985 • Varberg
#1
9 juli 2015 - 21:48
Gilla
Jag är intresserad av andra andningen. Hur springer ni? Joggar ni i andra andningen/ flow eller pressar ni er mer?

Jag har nu igen börjat jogga och har hittat mitt flow, det är bekvämt att springa, men inte direkt ansträngande. Jag joggar ganska sakta och klarar av att jogga 5-6km. Jag kan ibland behöva gå, men av andra orsaker än att jag är för andfådd.

Kan jag fortsätta att jogga i mitt flow eller måste jag pressa mig mer om jag vill bli bättre/snabbare? Hur fungerar andra andningen?
1985 • Varberg
#2
10 juli 2015 kl 09:52
Gilla
Joggar ni efter SPM? Varför/ varför inte?
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
11 juli 2015 kl 00:47
Gilla
SPM? Vad är det?

Själv tycker jag det finns flera olika "flow-lägen". Långpass-läget där man springer så långsamt att man inte flåsar mer än att man skulle kunna föra ett samtal, alltså man knappt blir andfådd. Sedan finns olika nivåer av snabbare tempon, alla med sitt eget flow. Fort och långsamt och det mesta däremellan. Man kan ju ha flow även om man springer i tävlingstempo. Grundregeln är väl att ju längre man ska springa desto lägre tempo blir det.

Andra andningen är väl när kroppen stabiliserat andningen i ett högre tempo än vid vila. Tar ju en stund från det man börjar springa tills puls och andning nått en stabil nivå.

Som nybörjare är det nog viktigast att man överhuvudtaget springer regelbundet. Men så småningom bör man variera sig lite med olika hastigheter och olika långa sträckor så man tränar olika saker som snabbhet, uthållighet och styrka.
1963 • Åkersberga
#4
11 juli 2015 kl 09:21
Gilla
SPM = Strides Per Minute
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
11 juli 2015 kl 09:57
Gilla
På 1990-talet efter över 15 år av totalt 14 mil/vecka i snitt brukade jag få en viss upplevd "andra andning-effekt" under millopp.
Trots rätt jämnt tempo kring 3.20 min/km från start kändes det lätt obehagligt mellan 1-3 km ungefär och ibland funderade jag nästan på att bryta medan det några km senare brukade lossna och jag kunde ofta passera en del löpare, dock var ändå tempot likartat hela loppen.
Andra 5 km-halvan brukade gå några sekunder långsammare, men det var en betydligt bättre flow-känsla där och ansträngningen kändes kontrollerad trots nära max. Det var troligen en mängträningseffekt som gjorde att flytet dröjde till ca halva loppet var avverkat.

Detta skall inte förväxlas med känslan av runner's high på oftast långa lugna pass någon gång efter 10-20 km t ex som är en mer tillfällig euforisk känsla jag bara upplevde ett fåtal ggr, en gång på tävling oxå, när jag tränade som mest.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
11 juli 2015 kl 14:14
Gilla
Jag brukar ofta hitta andra andningen efter 3-4 km där jag känner att jag flyter ut i en jämn, relativt bra fart, runt 4:30 - 4:40/ km. Känslan är att det går lätt och att andningen är kontrollerad.
1977 • Töreboda
#7
12 juli 2015 kl 10:37
Gilla
Jag började som du och joggade bara på så att jag orkade runt hela slingan men märkte rätt fort att kroppen blir bättre av sig själv så att säga. Behövde inte pressa mig för bättre tider utan fortsatte likadant och tiden blir bättre för varje gång nästan. Tror det funkar så i början.
Sedan kommer man till ett läge där man börjar tävla med sig själv (eller ja, jag gör det :) ) och då har jag märkt att det blir tuffare efter någon km för att sedan "lossna" på något sätt. Antar att det är vad du menar med "andra andningen"?

Obs, räknar mig fortfarande som "nybörjare".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.