Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 22537 visningar

Ont i ovansida fot/vrist

Samuel L
1994 • M
#1
9 juli 2015 - 23:32 (Redigerad 9 juli 2015 - 23:33)
Gilla
Hej! För ett år sedan och några månader så började jag löpa. Tror jag klarade av ungefär två/tre pass innan jag fick så ont i min högra fot att jag inte kunde gå vettigt i en månad.

Förra året hade jag ont här, det är inte mina fötter: http://ladda-upp.se/files/2014/b103291.jpg
Samt här dagen efter: http://ladda-upp.se/files/2014/b103292.jpg

När årets vår närmade sig så blev jag såklart sugen på att löpa igen. Men med tanke på mina problem förra året så har jag tränat min fotled med diverse övningar dagligen i tre månader. Bland annat tåhävningar och ställa ena foten på något högre (en stol) för att sedan luta mig framåt och hålla tyngden på den foten.

För ungefär två månader sedan sprang jag en kort runda. 60 sekunder jogg och 90 sekunder gång, i totalt 20 minuter intervaller. Sprang detta i gamla skor och kände av en liten obehagskänsla i foten.

Idag sprang jag samma tid med intervaller, alltså för första gången åter igen. I helt nya skor. Har inte ont som 2014, som jag visade på bilderna ovan, men dock har jag fått ont här: http://ladda-upp.se/files/2015/b155842.jpg

Vad skulle ni kunna tänka er. Fortfarande en för svag fotled?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
12 juli 2015 kl 08:18
Gilla
Gå till en sportaffär (ex löplabbet) som filmar fotisättningen när du springer. Många fotproblem beror på felaktig fotisättning. På bilden ser det ut som du har lite svagt fotvalv (svårt att se då foten syns uppifrån) - du kanske behöver ett inlägg.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
12 juli 2015 kl 08:31 Redigerad 12 juli 2015 kl 08:32
Gilla
Inte hans fötter på bilderna.

För min del har jag sprungit aktivt i ca 3 år och det tog kanske 2 år att hitta skor som fungerade rimligt.

Det går säkert att skriva en mindre uppsats om skor. Men här spottar jag ur mig några av parametrarna som påverkar löpupplevelsen:

Skons:
- vikt (tungt är ofta lika med väldämpad men inte alltid)
- mjukheten på dämpning, i hälen samt framdelen (påverkar benhinnor/knän mm)
- pronationsstöd/stabilitet (motverar genomtramp, tänk plattfot)
- drop (påverkar hur fotisättningen blir, häl först eller mittfot först)
- hur överdelen sitter på foten (trång/vid på de olika delarna av foten)
- hälkappa (skav eller glapp)
- hur hårt du snörar (påverkar t.ex. ont översida fot)
- tungans utformning (påverkar om den tillåts glida ned på sidorna, vilket bl.a. Nike motverkat med fastsydda tungor)
- mm mm.

Så att bara köpa ett första par skor och sticka ut och springa kan fungera för vissa, men med tanke på alla trådar om fot- och benskador som skrivs på alla löpforum, så tror jag att skorna betyder mer än man tror.

Min erfarenhet som gäller för mig (obs) är att på mängdträning ska man ha så väldämpade och stabila skor som möjligt. Visst, litet tråkigt att springa i. Men kroppen håller.

Sen på race gör man tvärt om, dvs kör med lätta minimalistiska skor. Eftersom race sker så sällan i förhållande till vardagslöpandet.

Bara mina 2 cent.
Samuel L
1994 • M
#4
12 juli 2015 kl 13:15 Redigerad 12 juli 2015 kl 13:15
Gilla
Har letat lite mer exakt var det onda ligger och skulle gissa på att jag fått en benhinneinflammation.

#2 Inte mina fötter, så svårt att se det där. Men hur som haver så tror jag du kan ha rätt med att jag har ett svagt fotvalv, åtminstone på min högra fot. Om jag ställer mig upp och kollar så känns min vänstra fot normal medan min högra fot viker ner sig. Som en överpronation.

Tror det problemet kan ha uppstått tack vare två saker. Det ena är en ganska stor vrickning av min fot på en studsmatta för flera år sedan. Vet inte hur det direkt påverkar fotvalvet men har en känsla av att det kunde påverka när i princip hela foten blev blå och stor. Men man var väl ett barn och ville ut och göra saker även fast foten inte var helt igenomvilad.

Det andra problemet är ett flerårigt problem med nageltrång på högerfoten. Gått runt med det i flera år i sträck. Varit till doktorn flertalet gånger som skärt ut en nagelbit, men det har bara återkommit om och om igen. Dock så verkar det ha blivit bättre denna gång eftersom det var två år sedan senast man var där. Inte haft något nageltrång sedan dess. Skulle kunna gissa på att man ändrar fotinsättningen när man har nageltrång vilket i slutändan gör att fotvalvet blir svagare?

Blir förbaskat less på min fot. Gå tillbaka tre år så sprang man utan problem både barfota och med skitskor som kostar 200 kronor. Men nu får man ont för en kort springtur med "bra" skor.

Letade specifikt efter skor anpassade för överpronation och stabilitet för ett eventuell svag fotled. Men såklart man borde dra sig till löplabbet eller dylikt. Problemet är att det är flera timmar bort till närmsta sådant så känns enklare att köra på själv.


#3 Funderat på det där med snörningen. Var ute på en promenad igår med skorna och snörade genom att göra en ögla i nästsista och sista hålet i skorna, om du förstår vad jag menar med det. Kändes skönare än tidigare snörning. Sedan vet jag inte om det är till min fördel när man springer. Får se det nästa gång kanske.

Samuel L
1994 • M
#5
12 juli 2015 kl 14:06 Redigerad 12 juli 2015 kl 14:06
Gilla
Förresten, vad tror ni om att ändra upplägget med löpningen. Nu sprang jag ändå intervaller där jag gick 90 sekunder och sprang 60 sekunder. Ihopräknat åtta minuter löpning i tempot 5 min/km. Kanske man ska försöka på att springa konstant i åtta minuter, men med ett tempo runt 7 min/km istället.

Funderar på om det vore skonsammare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.