Löpning Träning 2 inlägg 5637 visningar

Tips/råd, milen 54 -> 48

1985 • -
#1
13 juli 2015 - 14:53
Gilla
Hej

Springer idag milen på 54 och vill ner till minst 48. Min förhoppning är att kunna vara nere på 48 om ett år (dock springer jag gärna ännu snabbare). Är detta möjligt?

Min tanke är att träna löpning två dagar i veckan, en dag annan konditionsträning och en dag styrketräning. Är det tillräckligt med två dagars löpträning? Hur bör jag träna dessa två pass? Är det lämpligt att träna ben vid styrketräning eller gör löpningen tillräckligt för benen? Tiden räcker inte till mer än 4 träningsdagar och träningsintresset/målet sträcker sig egentligen inte enbart till löpning varför jag ej vill träna löpning mer än två dagar/vecka. Är också tveksam till hur mina fötter och knän skulle klara fler pass.

Är 176 cm lång och väger 77 kg. Skulle det märkas på löpförmågan/tiden om vikten istället var ca 72 kg?

Alla tips/förslag på träningsprogram mottages tacksamt.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
13 juli 2015 kl 17:56
1 Gilla
" Är det tillräckligt med två dagars löpträning? "

Det beror bl a på hur mycket du redan tränar på dessa 2 dagar i veckan. Springer du sedan länge 3 mil ena passet och snabbdistans eller intervall det andra passet finns knappast så mycket förbättringspotential. Springer du högst någon mil i varje pass och få eller inga tydliga fartpass finns det förbättringspontential med bara 2 löppass.

"Hur bör jag träna dessa två pass? "

Ett längre pass på 15-20 km och ett med långa intervaller t ex 5 x 2 km i 4.50-5 min/km och snabbare allteftersom du förbättras, alternativt 4-5 km snabbdistans något fortare än milloppstempo.

"Är det lämpligt att träna ben vid styrketräning eller gör löpningen tillräckligt för benen?"
I din ålder borde löpning räcka långt men det skadar inte med styrketräning speciellt om man bara löptränar 2 ggr i veckan.


"Är 176 cm lång och väger 77 kg. Skulle det märkas på löpförmågan/tiden om vikten istället var ca 72 kg?"

Ja det skulle kunna sänka miltiden med upp till storlekordningen 3 minuter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.