Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 10903 visningar

växelvis varmt/kallt H2O

1978 • Stockholm
#1
28 juli 2015 - 21:35
Gilla
Jag har läst (både här på jogg.se och andra sajter) att det är många som rekommenderar att spola benhinnorna med växelvis varmt och kallt vatten för att motverka/läka benhinneinflammation.

Ni som har bra erfarenhet av detta kan ni beskriva hur och hur länge ni spolar benhinnorna efter ett löppass? Är det typ växelvis 30 sek eller ger längre perioder med varmt/kallt bättre resultat? Hur många gånger växlar ni mellan varmt och kallt. Kallvatten kan jag tänka mig att ni använder så kallt duschen kan åstadkomma. Men hur varm? Så det gör ont?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
28 juli 2015 kl 22:08
Gilla
Jag brukar köra kylklampar på ömma ställen. Funkar bättre än kall dusch tycker jag.
1961 • Stockholm
#3
28 juli 2015 kl 22:41
1 Gilla
Jag använde "Heat and Cold Hydrotherapy", som en av alla andra metoder när jag botade min hälsporre!! Jag upplevde metoden som mycket lyckad.
Läs mer om min botning av hälsporre här: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=38766

Beskrivning av "Heat and Cold Hydrotherapy"
Jag gjorde så här: Jag hade 2 stycken vanliga hinkar på köksgolvet. I ena hinken hällde jag i varmt vatten från vattenkranen, samt att jag även kompletterade med vatten som jag värmt i kastrull till kanske 80? grader som jag hade vid sidan om för att komplettera med. I den andra hinken hade jag så kallt vatten som möjligt från vattenkranen, kompletterat med 2 frysta petflaskor.

På denna sida http://marshmassage.blogspot.se/p/hydrotherapy-hot-cold-water-therapy.html står det att man sedan ska göra så här:
Contrast: Alternating heat and cold hydrotherapy. The ratio used is 3:1 ( 3 minutes of heat : 1 minute of cold (or 30 seconds, depending on your tolerance level.)). Always end with the cold application.

Jag började alltså med att sätta i foten i den varma hinken, och hälla på extra varmt vatten tills jag inte stod ut längre :) Men jag hade foten i minst 3 minuter i den varma hinken. Sedan växlade jag foten till den kalla hinken, och tryckte hålfoten emot den frysta petflaskan, och rullade lite fram och tillbaka. Minst 1 minut i den kalla hinken.
Sedan höll jag på med denna procedur kanske 4-5 gånger på raken, och avslutade i den kalla hinken. Detta gjorde jag nog ca 2-3 gånger i veckan, förutom allt annat som jag beskrivit.
1984 • Nacka
#4
29 juli 2015 kl 16:22
1 Gilla
Har haft problem med benhinnorna till och från, senast nu i somras efter maran. Faktum är att jag fick bort problemen ganska snabbt genom att göra detta (och tro mig, innan har jag dragits med problemen i veckovis):
- tåhävningar 20*3 varje dag
- omvända tåhävningar (stå på ett trappsteg med hälarna, flexa ner tårna så lång det går, sen upp så högt det går, i 30 s, böj sedan knäna direkt och kör 30 s till. Vila nån minut, upprepa en gång till.)
- rulla på foamroller (eller vad annat man får tag på), 30 s med raka ben på undersidan av vaden, 30 s på varje sida, samt 30 s på framsidan av benet.
Benhinnorna smärtade till och från, men efter typ 2 veckor kände jag inte av dem alls längre (och då hade jag ändå fortsatt springa så smått). Kan vara värt att testa.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#5
14 december 2015 kl 16:36
Gilla
Jag har provat varm och kalltmetoden som Hans beskriver ovan för min krånglande fot som troligen är PF.
På mig upplevde jag att det blev sämre efter mina två försök. Jag fick värre ont dagen efteråt än vad jag hade innan jag gjorde.
Magnus
Stockholm
#6
14 december 2015 kl 17:38 Redigerad 14 december 2015 kl 17:41
Gilla
Förstår inte riktigt meningen med detta? Blodcirkulationen borde väl vara flerfaldigt större vid själva löpaktiviteten och en förhöjd puls än när man är i vila och spolar vatten på sig, om det är nu det man är ute efter? Behöver man ta till sådana metoder är det ett tydligt tecken på att man tränar för hårt och istället borde ta tag i den frågan. Om det är snabbare återhämtning det är frågan efter är det samma sak där, och frågan är också om träningseffekten inte blir sämre av att man artificellt försöker dämpa inflammationen.
1978 • Stockholm
#7
16 december 2015 kl 11:18
Gilla
Perfekt Magnus. "Behöver man ta till sådana metoder är det ett tydligt tecken på att man tränar för hårt och istället borde ta tag i den frågan."

Jag tro vi kan applicera denna geniala slutsats på samtliga trådar under kategorin Skador & Rehab.
Per S
1970 • Norrköping
#8
16 december 2015 kl 14:25
Gilla
För ett par år sedan hade jag väldigt lätta känningar av benhinnorna. Jag brukade spola med iskallt vatten ungefär en minut innan jag la mig i ett varmt bad. Efter det kände jag ingenting så för mig blev det bättre. Men det var å andra sidan bara tillstymmelsen till känningar under en kortare tid
Susan H
1986 • Tumba
#9
16 december 2015 kl 23:02
Gilla
Nåt i mitt underkroppspass (finns i dagboken) fungerar som rena mirakelkuren för ömma benhinnor. Dras ibland med det under perioder när jag slarvar med styrketräningen, men så fort jag kör ett underkroppspass så försvinner det. Misstänker att det är antingen knäböj, marklyft eller tunga tåhäv. Alternativt lårcurlsmaskinen som trycker skönt på benhinnorna tycker jag.
1961 • Stockholm
#10
24 november 2017 kl 23:40
Gilla
Nu skriver KLTK om fördelarna med växelvis varmt och kallt!
(Kungliga tennishallen).
Det är precis det som jag prövade med lyckat resultat för min hälsporre.
I Kungliga tennishallen är det dock större pooler än mina hinkar som jag använde! :)
En varm och en kall bassäng som man kan växla mellan!
https://www.kltk.se/aktuellt/kltk/prova-vara-nya-rehab-bad/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.