Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 16100 visningar

Pronerar bara på ena foten - tips?

Åsa
1978 • Tyresö
#1
13 augusti 2015 - 20:46
Gilla
Fick nyligen bekräftat det jag misstänkt länge: Jag pronerar, fast bara på högerfoten. Vänsterfoten är helt neutral. Senaste gången jag sprang på band och blev filmad syntes det, men det har tydligen inte upptäckts tidigare.

Jag känner ju av det lite, och med vissa styrkeövningar jag gör har jag observerat att fötterna och vristerna rör sig lite olika, där höger har mycket lättare för att falla in. När jag springer mer än jag gör nu brukar jag t ex få ont på utsidan av högerfoten och vristen. Inte jätteont, men ändå. Har sprungit längre perioder i neutrala skor utan att få problem. Senaste året har jag varit skadedrabbad, med först överansträning i båda knäna och nu senast plantar fasciit. Detta har dock drabbat båda sidor lika mycket. Och innan dess har jag kunnat springa en hel del utan några problem. Så jag tänker i nuläget att det nog inte har att göra med den här pronationen. Men jag kanske tänker fel?

Just nu kör jag på hypotesen att försöka träna/stärka upp foten, mer än att börja mickla med inlägg eller pronationsskor.
Så: Är pronation något som kan förbättras med styrketräning av fot/vrist? I så fall vilken typ? Balansplatta, kan det t.ex. vara något?

Någon här som har erfarenhet av att pronera bara på ena foten?
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
13 augusti 2015 kl 20:53
Gilla
Ett alternativ är att köpa en iläggssula till höger fot. Ett annat är att testa att se om det går att lägga om steg till mer mellan- framfotslöpning.
Själv har jag valt att testa neutrala skor med drop mellan 0-4 mm då jag tycker mina problem minskar då. Jag har höga fotvalv och lätt pronation på höger fot.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#3
14 augusti 2015 kl 08:27
Gilla
Inga bra tips men jag har fått för mig att det är relativt vanligt med såna assymetrier, jag pronerar också mer på ena foten. Inget jag eller min sjukgymnast tror har orsakat de skavanker jag haft av och till. Men att stärka upp fötter och vrister är nog klokt i vilket fall för att undvika typ plantar fasciit.
1985 • Pussen
#4
14 augusti 2015 kl 09:13
Gilla
Jag pronerar också mer på högerfoten. Den foten är även två storlekar större än vänsterfoten så för min del så köper jag två olika stora skor och springer i.

Du kan gå till en fotspecialist kopplad till sjukvården och få intyg för att kunna skaffa då t.ex en pronationssko och en neutral. Men då besiktar de dig först och ser om pronationen är naturlig och inte har uppkommit pga stukad fotled, uttöjda ligament etc.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#5
14 augusti 2015 kl 09:18
Gilla
Tycker spontant att det låter rätt risky att börja jiddra med olika mycket stöd för fötterna om man inte har uppenbara problem just pga asymmetrin. Kroppen har ju liksom vant sig och anpassat sig efter det.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#6
14 augusti 2015 kl 16:43
Gilla
Mitt lekmannamässiga råd är att inte mixtra själv, gå till en sjukgymnast!! Sjukgymn kan skicka dig vidare. Jag har precis fått ortopediska ilägg för mina löparknäbesvär, sedan 3 ÅR!! Problemen sitter tydligen i fötterna, som även har lett till hälsporresymtom. Sen kan ju bara du bedöma om du har mkt smärta eller om du härdar ut.
Säkra före det osäkra...?!
Lycka till Åsa
Åsa
1978 • Tyresö
#7
14 augusti 2015 kl 22:18
Gilla
Jag har varit hos sjukgymast både gällande överbelastningen av knäna och plantar fasciit. Det har inte gett mig så mycket mer än att jag fått lite övningar. Alltså, menar att det så klart varit bra med övningarna men jag har inte fått någon särskild analys eller råd gällande kroppen, fötterna eller ev snedbelastningar. Jag vet inte om jag ska tolka det som att det inte är något som är allvarligt snett eller knas, eller om de bara inte undersökt det.
Hur som haver är jag för tillfället rätt trött på att springa till sjukgymnast när de ändå bara tiuttar lite på det och ger mig övningar jag redan kan och har.

Inlägg är jag rätt skeptisk till. Och det är väl en sån sak jag inte skulle börja mixtra med utan inrådan eller ordination från någon utbildad. Personalen på löplabbet angav inlägg som ett alternativ, om pronationen är något jag tycker jag borde åtgärda tekniskt, så att säga. Jag vet hur dyra ortopetiska inlägg är, och är ytterst osugen på att prova det när utfallet är så osäkert ändå (hört om folk som fått mer problem av dem än utan). Som någon tidigare skrev är jag också skeptisk till att alla skevheter i kroppen nödvändigtvis ska åtgärdas.

Jag är rätt säker på att pronationen har att göra med tidigare stukningar. Jag har aldrig fått någon allvarlig stukning av foten, men lättare stukningar har jag fått mer än en gång, och jag tror det varit på samma fot.

Har nog tänkt att i första ledet börja träna vristerna stabiliserande. Har inget att förlora på det. Och ev stötta lite med kinesiologitejp om jag ska springa längre sträckor.
1981 • Örebro
#8
14 augusti 2015 kl 22:20
2 Gilla
Pronation beskriver bara en rörelse som sker i foten, de allra flesta av oss pronerar. Ibland mycket, ibland lite, väldigt ofta skillnader mellan fötterna. De allra flesta av oss har olika stora fötter, "sneda" höfter, skolios osv. Grejen är att det inte innebär så mycket.

Skador inom löpning verkar oftast bero på någon typ av överbelastning, antingen akut eller över tid. Väldigt lite stöder hypotesen om att snedheter av olika slag spelar någon avgörande roll.

Mitt råd är att inte bara fokusera på foten, kör styrka för hela kroppen, basövningar. Detta och att helt enkelt anpassa eller förändra träningsupplägget, har du en historia av olika besvär är det något i nuvarande upplägget som inte passar dig.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#9
15 augusti 2015 kl 07:47
Gilla
Har du inga problem är det inget problem. Medvetenheten om en asymmetri är i sig positivt, eftersom du då har möjlighet att medvetet fokusera på rätt teknik för att t ex undvika felbelastning. För övrigt är vi alla asymmetriska, på ett eller annat sätt:)...
Åsa
1978 • Tyresö
#10
15 augusti 2015 kl 09:21
Gilla
Jag är helt med på att vi är asymetriska och att det inte är farligt i sig. Om jag inte känt av något av detta hade jag inte brytt mig. Grejen är att jag har haft känningar i den foten när jag springer mer mängd än jag gör nu. Det har inte hunnit eskalera till något stort och farligt (om jag nu kör på hypotesen att knäna och plantar inte hade direkt med det att göra), men det har ändå känts. Då har det handlat om perioder då jag sprungit 3-4 mil i veckan, alltså ingen skyhög mängd i sig men ungefär där jag legat som mest. Tanken är ju att jag, vartefter plantar läker, ändå tänker öka i mängd och gärna komma upp över 3-4 mil i veckan. Och vad som händer med den foten då, det är lite där min oro är.
Hur som. Jag ska nog köra lite mer fotstyrka specifikt. Balansplattan tror jag är bra alldeles oavsett.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#11
15 augusti 2015 kl 10:25 Redigerad 15 augusti 2015 kl 10:27
Gilla
Samma här. Neutral vänster, ankfot höger.

Öglar i baksparken och vrider foten utåt i nedsättningen.

Har för det mesta någon form av ont i högervristen, vilket ibland är bättre för det mesta sämre.

I början sprang jag med ganska aggressiva pronationsskor, men har lagt ned det där och gått mot mer neutrala.

Det jag försöker göra är att tänka på fotisättningen, så att båda fötterna pekar rimligt rakt fram, dessutom hållningen i största allmänhet. Sen är jag noga med uppvärmning innan och stretching efteråt.

Jag har fått för mig att vristerna blivit starkare av löpträningen och att jag har "mindre plattfot" nu än innan jag började springa regelbundet. Osäker om det stämmer, troligen bara en känsla.
Åsa
1978 • Tyresö
#12
15 augusti 2015 kl 18:11
Gilla
Intressant att höra Fredrik. Jo, har hört från många som pronerar (med båda fötterna) att pronationsskor ibland snarare gjort saken värre och skapat massa problem. Så jag är skeptisk. Sedan spelar det nog ändå in att jag har ett gäng neutrala löparskor som jag gillar och inte riktigt känner för att pensionera.
Det kanske blir så att jag drar iväg till en sjukgymnast, om smärtan i vristen återkommer nu när jag håller på att öka i distans igen. Fast jag kanske söker mig till någon ny, den jag haft hittills tycker jag inte är så noggran.
1977 • Stockholm
#13
15 augusti 2015 kl 21:34
Gilla
Jag pronerar på vänster och är neutral på höger. Kör inlägg i vänster sko och har inga problem alls längre.
Åsa
1978 • Tyresö
#14
16 augusti 2015 kl 01:39
Gilla
Peter: Har du alltså bara inlägg i ena skon? Blir det inte olika höjd på skorna då?
1977 • Stockholm
#15
16 augusti 2015 kl 09:38
Gilla
Nej, då man tar ur innersulan och ersätter med inlägg så blir det ju ingen direkt skillnad. Sen kan du gjuta inlägg för båda fötterna och använda vilket är optimalt för det individuella löpsteget, kostar några kronor mer men är garanterat värt det i längden.

Kolla in Balkefors Ortopedic, min fru har inlägg därifrån och de skall vara fantastiska. Själv kör jag med billiga från Sportamore då jag bara skall lösa pronation.
Åsa
1978 • Tyresö
#16
16 augusti 2015 kl 18:14
Gilla
Tack för tipset. Ska överväga.
#17
18 augusti 2015 kl 13:22
Gilla
Välkommen på behandling Åsa!

Jag ska behandla dessa skador med en ny metod så om du vill delta kontakta mig, det finns en tråd på forumet," Försökspersoner sökes för behandling av ensidig pronation"

Mvh

Vesa Koskela
1973 • Åkersberga
#18
18 augusti 2015 kl 14:46
Gilla
Själv pronerade jag mer på vänsterfot för fyra år sedan när det filmades på löplabbet och körde kanske ett halvt år med pronationskor och gick sen över på neutrala.
Två år sen var de ok, också enl. löplabbets film så jag antar att de förstärkts under tiden.
Tunga tåhävningar tycker jag är nyttigt men som det sades ovan får man stärka hela kedjan med styrketräning.
1969 • Björkhagen
#19
18 augusti 2015 kl 19:38
Gilla
Prova göra kort fot övning. Har gett goda resultat på en klasskompis. Går och läser till massör och PT b.la.
Viktigt att du INTE använder yårna i övningen. Gör den ofta och ge det tid https://m.youtube.com/watch?v=92o01aBdskI
1969 • Björkhagen
#20
18 augusti 2015 kl 19:38
Gilla
Yårna = tårna
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.