Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 6067 visningar

Irriterande skenben

Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#1
30 augusti 2015 - 07:20
Gilla
Har ett återkommande problem med vänster skenben och språngben. Sedan ett par veckor tillbaka har det känts avdomnat centralt på skenbenet utan smärta. Haltat vid språng.

Igår när jag skulle köra pass, så kom en smärta likt den av växtvärk - gick inte att springa på, utan var tvungen lunka. Runt 5km så irriterade det drabbade området - haltade när jag sprang. Även idag sitter det kvar med haltandet. Blir irriterad, då jag inte har överbelastat, dessutom följt de råd jag fått av två sjukgymnaster. Sömn/vila har jag även fått, så det är inte det. Anti-inflammatoriska hjälper inte.

Bör jag vila helt från löpning och köra alternativa pass ett tag framöver?



Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
30 augusti 2015 kl 10:32
Gilla
Om du får problem så kan det vara dags att testa alternativ. Kör annan träning inklusive styrka.
1968 • Perstorp
#3
30 augusti 2015 kl 14:41
Gilla
Arpo, har det varit domningar och värk från exakt samma ställe tidigare? Enligt dagboken syns att du tränar väldigt ofta och mångsidigt. Fortsätt med det men när du återupptar löpningen så skit i målet 10K under 40. För ett tag framöver. Detta kommer men först måste du bli besvärsfri.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#4
31 augusti 2015 kl 17:15
Gilla
#2 Jag tycker jag kör en hel del alternativ, men säkerligen mer av sistnämnda behöves, brukar mest utföra det under mörkare årstider.

#3 Samma ställe. Språngbenet är det inget fel på denna gången dock, utan centralt på skenbenet, likt urjävlig växtvärk jag hade som barn. Målet har jag skjutit upp, finns ingen chans att pressa det just nu. Har tänkt vila idag med från planerad fysisk aktivitet (2 dagar), imorgon cykla 30-40km. Har 10km semi-terränglopp på Lördag, ska springa, dock inte trycka på.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#5
13 januari 2016 kl 12:30
Gilla
Nu är det höger underben, språngben upp till 3/4 av underbenet (alltså inte knät). Har inte varit aktiv med tävlingar eller långpass, musten sugs direkt ur en när haltandet kommer. Innan när dessa besvären har varit aktiva, så har jag inte haft smärta i några längre perioder, sen hösten har det kommit knivskarpa smärtor av och till (på både vänster och höger underben) som sedan mer eller mindre befästs på enbart höger ben.

Har tränat annat än löpning, dock är det ju inte samma sak... ja ni fattar, en blir riktig knasig om en inte får/kan springa.

Inflammationen har visserligen börjat gå helt ned (antiinflammatoriska hjälper inte) sen någon vecka tillbaka, dock idag när jag lunkade drygt 5km kom samma skarpa smärta igen.

Tips på upplägg för bibehålla motivationen för löpning?
Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#6
26 september 2016 kl 21:45
Gilla
Känner igen dina symtom - har exakt samma växtvärks-känsla och håller på att bli tokig av allt sökande på nätet efter svar. Träna eller vila?? Problemen började i somras med smärta i underbenet. Har vilat från löpning i 9 veckor nu (bara kört styrka och kondition) men testade löpning igen igår. Sprang bara 500 meter för att testa och det kändes ganska okej just där och då. Lyckokänsla!! ??Äntligen!
Väl hemkommen kom smärtan och på det följde en sömnlös natt pga värken.
Benhinneinflammation? = "Kör alternativ träning som cykling, simning, crosstrainer"
Stressfraktur? =" Vila 4-8 veckor"
??


1990 • Göteborg
#7
6 oktober 2016 kl 12:26
Gilla
Ja men hjälp Annica Eriksson jag har EXAKT samma! Vad gör du just nu och hur har det gått??
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#8
3 december 2016 kl 21:08
Gilla
Inte varit inloggad här på länge. Heh.

Tog kontakt med vårdcentralen (igen). Hänvisad till fysioterapeut. Ville inte detta, då deras behandling ej hjälpt, förklarade historiken. Jädrans tur att den sjuksköterskan som mottog samtalet var träningsglad själv och hade erfarenhet av idrottsskador på tidigare arbetsplats. Fick läkartid kort därpå, sen utredning i Lund.
Jag har ärrvävnad i underbensmuskeln samt skador lite varstans på sapheneusnerven. Nu misstänks kompartement syndrom, om en ska tro på ortopedläkarn (som jag antog ett tag för ett par år sen, men tycker själv det inte är rimligt), blir väl kontakta idrottsmedicinmott. - bara inte tagit tag i det.

Blev helt sned av att inte kunna springa som tidigare, gick upp en del dessutom (fastän tränat annat), gått ned och lagt om träningen helt. Tränar mest styrka och annan kondition än löpning (cykling). Springer, men med risk att tappa känseln (ramla) utan förvarning, så blir till att springa långsamt. 30km är en maxgräns för distans (men gränsen flyttas fram), risken för att benet ska vika sig ökar efter 20km. Har ett väl fungerande schema för styrketräning, hjälpt mig att kunna börja sakta men säkert med löpning igen. Milen under 45 går, men snabbare än så och benet viker sig. Knäböj (bortsett från vid utegym/smithmaskin) är uteslutet.

Mest nöjd att jag kan springa, om än långsamt. Sprang 25km trail för ett par veckor sen, det fungerade fint! Cyklade dit som uppvärmning, så det underlättade nog.

Denna vecka struntade jag i ordinarie gymschema, blev löpning varenda dag (50-100min per pass). Fungerat! Simning och benpass på gym utöver löpning.
Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#9
2 januari 2017 kl 23:15
Gilla
Hej Elin!
Har fortfarande inte kunnat löpträna utan har kört vidare med crosstrainer, cykel och styrketräning. Min sjukgymnast hittar inte felet, säger att symtomen är ovanliga och att man egentligen inte borde kunna ha ont där jag har ont.. ha ha. Nu har det gått ett halvår och jag har tänkt dra igång med löpningen lite försiktigt i kombination med styrkeövningar jag fått för vaden. Hur har det gått för dig?
1966 • Vänersborg
#10
3 januari 2017 kl 07:13
Gilla
hej
för nästan exakt ett år sen fick jag ett väldigt ömmande skenben efter en kortare löprunda där min första tanke var benhinnor som krånglade
vilade några dagar tills värken släppt och påföljande rundor fick avbrytas pga värken ,tog kontakt med en sportskadeklinik för behandling mot benhinnor med stötvågor
efter flera veckors behandling va problemet fortfarande kvar, då jag kom i kontakt med en ortoped som efter undersökning och magnetröntgen kunde konstatera en stressfraktur på skenbenet insida ca 10-15 cm upp från fotknölen ,där kunde man känna en lite knöl på skenbenet stor som en 5 krona
tryckte man på den så ömmade det väldigt mycket
behandling blev alternativ träning ( crosstrainer cykel..mm ) i nästan 6 månader innan jag kunde ta min första löprunda igen
och rådet från ortopeden va minsta lilla känning igen så får man backa med löpning och fortsätta med alternativ träning
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#11
1 november 2019 kl 19:43
Gilla
Shit. Längesen jag var inloggad här. Ja, kan inte springa alls sen 6 h lopp i våras (även innan dess värre med benet). Stå på er, kontakta fysiotetapeut för adekvat bedömning, övriga sjukvården är hopplös och dumförklarar en genom påstå en är för gammal dylikt för springa.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.