Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 21902 visningar

Ont i knä vid sömn

1973 • Enköping
#1
30 augusti 2015 - 15:25
Gilla
Hej

Här kommer ytterligare en tråd om en löpare som har ont i sina knän... ;-) Jag har sökt men ej hittat något som liknar det jag upplever.

Löper regelbundet och känner sällan av skador i samband med löpning. Kroppen fungerar och svarar bra på träning. Löper ca 2 gånger i veckan, ett kortare pass (3-5km) och ett längre (10-12km). Upplever ingen smärta under löpning, ibland kan det kännas lite i fötter och knä i början av ett pass, men mer obekvämt än direkt smärta. Försvinner efter några kilometer.

Men mina problem kommer oftast på natten efter löpning. Jag kan vakna flera gånger och känna smärta i mina knän. Oftast så vaknar jag med benen helt utsträckta vilket känns (i och med smärtan) väldigt obekvämt. Smärtan är intensiv och huggande. Jag måste då byta ställning i sängen och det gör riktigt ont att röra knäna då. När jag väl bytt ställning och lagt mig annorlunda med benen lite lätt böjda så känns smärtan mindre och det går att somna om.

På dagarna så känner jag inte av mina knän speciellt mycket. Ingen smärta.

Jag undrar naturligtvis om det är någon annan som har problem under sömn och vila med sina knän? Och kanske om någon har en ide om vad det kan vara?

Jag kommer naturligtvis söka hjälp för detta, men ibland behöver alla dessa allmänläkare lite tips i rätt riktning för att kunna hjälpa till...

Mvh Jens
1966 • Karlstad
#2
30 augusti 2015 kl 22:58
1 Gilla
Det har hänt mig vid några få tillfällen att jag vaknat mitt i natten, liggande på sidan med böjda ben, och det känns som om det sitter en kniv i knät. Bara jag spänner musklerna och ska börja vända mig vrids kniven om. Jag har fått djupandas, ta tag i båda benen och sakta komma över på rygg för att cm för cm sträcka ut benet. Då släpper det. Något liknande?
Jag har fått för mig att det översta knät i sidoläge har "hängt" över det andra med tyngd och "låst" sig i fel läge. Ingen aning om vad det egentligen varit men fruktansvärt ont.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
30 augusti 2015 kl 23:09
Gilla
Oj, låter jobbigt! Inte mycket idé att gå till en allmänläkare med sånt, en ortoped eller kanske naprapat tror jag är bättre val.
Nästan vad det än är så tror jag styrketräning hjälper, balansplatta (eller bara stå på ett ben) och träning av quadriceps. Hopprep?
1973 • Enköping
#4
28 september 2015 kl 13:16
Gilla
Peter: Nja, kan hålla med om kniv-känslan. Gör förbaskat ont! Men upplever ingen låsning som det är jag tolkar dej som. Fast det är ju att sträcka ut benen som är själva lösningen. Och det händer när jag ligger på sidan.

Oldboy: Har talat med ett par kunniga (kiropraktor samt sjukgymnast). Deras förklaring är att knäleden hamnar i ett ofördelaktigt läge pga lite förslappade ledband.

Träning kan hjälpa i vaket tillstånd (typ benträning) men vid sömn så slappnar ju alla muskler av så då blir det inte någon stabiliserande effekt så att säga...
1990 • ÖVERLIDA
#5
26 oktober 2021 kl 07:53
Gilla
Hej Peter!
Jag har upplevt exakt samma sak. Kändes, som du sa, som att en kniv vreds om, var längesedan jag var med om något som gjorde så ont.
Kom du någonsin på vad det berodde på? Och vad man kan göra åt det?
1966 • Karlstad
#6
31 oktober 2021 kl 20:44
1 Gilla
Inte egentligen.. men troligtvis har knät ”hängt” i fel läge för länge.
Numera är jag bättre på balansövningar.. tåhävningar, stå på ett ben, även på tå.
Så oavsett så hjälper det väl att få upp styrkan runt om.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#7
1 november 2021 kl 13:12
Gilla
Jag kan vakna på nätterna av att det gör ont i vänster knä. För mig hjälper det att sträcka ut benet och det hjälper rätt omgående. Har kopplat ihop det med att jag stretchar för dåligt.
Stockholm
#8
1 november 2021 kl 19:42
Gilla
Kan du inte ha ett knäskydd eller knästöd som håller knät i en bättre position under natten?
Walker67
1947 • Växjö
#9
2 november 2021 kl 00:13
Gilla
Ett tips är att ha en liten kudde i sängen, så att du inte får översträckt knä, när du ligger på rygg. Trots att jag är gångare och van att sträcka på benen måste jag ha en kudde i sängen, då det är skillnad om benet fastnar i utsträckt läge än om man arbetar med det dynamiskt. Kudden skall inte vara stor utan som en prydnadskudde ung i 35x30 cm och kanske drygt 1 dem hög. Prova får du se om det hjälper.
Walker67
1947 • Växjö
#10
12 november 2021 kl 18:41
Gilla
Hur har det gått - har du fått ordning på dina nattliga knäsmärtor ?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.