Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4318 visningar

Spända benmuskler

1986 • Stockholm
#1
3 september 2015 - 15:53 (Redigerad 3 september 2015 - 15:53)
Gilla 
Hej!

Först lite kort om min träningsbakgrund. Jag är 29 år och har sysslat med olika former av träning under större delen av livet, i ungdomen främst olika konditionsidrotter såsom fotboll och handboll. Sedan några år tillbaka består min träning främst av styrketräning och löpning. Jag brukar träna ca. 4 pass i veckan, uppdelat på tre styrkepass och ett löppass. När jag kör löpning blir det oftast på löpband och jag brukar då springa ca. 5-10 km per pass.

Sedan en längre tid tillbaka har jag dragits med problem med känningar i baksidan av låren i samband med löpningen. Det är främst i området runt knävecken/övre vaderna där det smärtar. Dessa problem har gjort att jag haft svårt att springa så långt och så ofta som jag vill. Det är svårt att säga när problemen startade eftersom de har kommit smygande under flera års tid.

För några månader sedan bestämde jag mig för att gå till en idrottsnaprapat angående detta. Denne konstaterade att jag hade ”väldigt” spända benmuskler. Naprapaten kunde dock inte riktigt svara vad problemen berodde på. Jag fick lite massage och ett rehabschema med olika styrke- och balansövningar för att stärka upp bl.a. bål, höfter, baksida lår och knän. Detta schema har jag nu kört i ca. två månader samtidigt som jag gjort uppehåll från löpningen (jag har under denna tid endast kört cykling samt promenader som konditionsträning). Efter att ha provat jogga några gånger nu igen har dock problemen kommit tillbaka.

Frågor:

- Vad är den mest troliga förklaringen till mina problem? Har det att göra med överansträngning/för lite vila, felaktig löpteknik, dålig knäkontroll, obalanser i muskler (mellan t.ex. framsida och baksida lår) eller något annat?

- Hur ska jag göra för att komma till rätta med problemen?

- Någon som har liknande erfarenheter?
1952 • Varberg
#2
3 september 2015 - 16:15
Gilla 
Om problemet tydligt sitter i "knävecket" dvs rakt bakom knäleden kan det vara en liten, men ibland väldigt trilskande muskel som heter popliteus. Om det är den som skapar problemet går det att självbehandla, men det är lite knepigt och svårt att hitta muskeln. Du kan iaf söka på den helst på engelskspråkiga sajter så finner du mycket information. Läs många. Sedan finns det många andra möjliga orsaker förstås.
1973 • Åkersberga
#3
3 september 2015 - 21:14
Gilla 
Det kan vara något i utförandet av din träning som inte passar din kropp och retar upp bl.a. ben och vadmusklerna som spänner sig som en skyddsmekanism.

Utan att veta mer om din träning skulle jag tro att mer vila mellan passen i detta skede, bättre teknik och lägre intensitet kan alla hjälpa tills du vet mer.
1986 • Stockholm
#4
3 september 2015 - 21:57
Gilla 
Tack för synpunkterna!

Just detta med träningsutförandet är något jag också funderat på som en möjlig orsak. De senaste åren har jag ju som sagt sprungit mestadels på löpband (orsaken till detta är att jag tycker det är skönast att själv kunna anpassa tempo, lutning osv). Dock innebär väl också löpning på band en ganska ensidig belastning på benmusklerna, till skillnad mot att springa i t.ex. terräng.

En annan bidragande förklaring kan kanske också vara att jag helt enkelt vilat för lite och ibland sprungit trots att jag känt mig rätt sliten i benen. Jag springer ju inte särskilt ofta (åtminstone inte i jämförelse med många på detta forum), som mest blir det väl 1-2 pass i veckan. Dock har jag gjort så under ganska många år och utan några längre viloperioder (som mest tror jag det blivit ca. 2-3 veckors vila någon gång). Jag har tidigare även sprungit när jag var ganska överviktig (för tre år sedan vägde jag dryga 100 kg, idag väger jag ca. 75 kg). Detta har kanske också slitit mycket på muskler och leder.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
3 september 2015 - 22:16
Gilla 
Tror säkert det ensidiga nötandet på löpband kan ha bidragit. Prova motionsspår eller parkvägar i stället ett tag. Möjligen kan det vara bra att växla mellan två par skor av olika modell. Slutligen tycker jag en gång i veckan är sällan, om du tar i rejält på passen kan det möjligen vara för stor belastning på ben som inte är så vana vid löpning. Men om tempot är måttligt eller varierat borde det inte vara några problem med upplägget.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#6
4 september 2015 - 14:55
Gilla 
Blir stel och spänd i musklerna om jag slänger mig i soffan direkt efter löppasset. En kortare promenad med hunden innan duschen brukar lösa problemet :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
4 september 2015 - 21:06
Gilla 
Jo, stretch efter löpningen är säkert att rekommendera om man blir spänd. Men att röra på sig med lägre intensitet hjälper också mot stelhet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.