Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 10465 visningar

Känningar i sena under foten

JS
1990 • Skellefteå
#1
16 september 2015 - 09:43
Gilla
Hej, jag är 25 år och har nyligen börjat om med löpträningen efter ett 5-årigt uppehåll, och har precis kommit över håll-tröskeln och då börjat kunna njuta av löpningen.

Tyvärr så får jag ibland känningar i en sena under foten (misstänker att det är Plantar Fascia). Det är en vass smärta (min spontana sinnesbild utifrån smärtan är ett gummiband som håller på att gå av) som går från tårna till bakre delen av hålfoten.

Känningen kommer någon gång då och då vid löpning, men oftast under andra tillfällen (gå i trappor, småspringa utan skor, t.ex). Jag brukar kunna undvika vidare smärtor genom att springa lite "plattare", dvs mer jämn belastning mellan tårna.

Finns det något man kan göra för att förebygga förvärring av problemet? Tänkte spontant att man kunde stretcha tårna, men vill inte sitta och slita utan att få lite input från någon som vet mer än jag gör.

((Följdfråga: Normalt sett stretchar jag endast minimalt efter löpträning (brukar stretcha vaderna om de känns speciellt ansträngda, annars ingenting). Har läst både det ena och det andra om stretching, så jag vet inte om jag alltid borde stretcha ordentligt eller om jag borde undvika det helt. Finns det någon konsensus gällande det? (undvik gärna personliga anekdoter)))
JS
1990 • Skellefteå
#2
16 september 2015 kl 10:33
Gilla
Kan även tillägga att jag har extremt platta fötter (ingen synlig hålfot på höger fot t.ex), vilket jag hört kan påverka.
1980 • Åby
#3
16 september 2015 kl 15:32
Gilla
Låter helt klart som plantar-facisten är lite stram... jag brukar köra med magnesiumtabletter & daglig massage en stund med hjälp av en golfboll, testa om det gör livet lättare för dig, kan ta ett tag innan den mjuknar men sen är det en bra mycket skönare tillvaro.
rouban
Karlstad
#4
16 september 2015 kl 18:21
Gilla
Kan också starkt rekommendera golfboll. Inte särskilt skönt i början.
Thomas Eklund
1974 • Borlänge
#5
17 september 2015 kl 13:40
Gilla
Instämmer med föregående talare. Köpte även två torktumlarbollar på elgiganten och rullar frekvent under fötterna.
1960 • Örebro
#6
17 september 2015 kl 14:30 Redigerad 18 september 2015 kl 03:44
Gilla
Jag hade något liknande problem i min ungdom som jag fortfarande, till viss del, dras med.
Jag var uppsatt för operation men i sista stund avbokades den och jag fick en stretch-övning istället och har sedan dess använt mej av det.
Problemet var att senan under foten hos mej är lite känslig för tryck. Jag vägde lite mer på den tiden och stod mycket still på mitt jobb.
Idag har jag fortfarande känningar när jag sprungit långt eller stått still länge .
Stretch-övningen går enkelt till så att man böjer upp foten och framförallt tårna så långt det går och håller så i ca.30-60 sekunder så att man sträcker ut senan.
Jag är inte säker på att ditt problem är samma som mitt men det kan vara värt ett försök.

MVH
1952 • Varberg
#7
18 september 2015 kl 10:10
Gilla
Håller med om stretch och hardcoremassage. Viktigt är också att ändra förutsättningarna och då är styrketräning av foten grundläggande. Där är crabwalk den bästa övningen jag känner till. Stå barfota rakt upp och dra dig framåt med tårna och hålfoten utan att hoppa. Omöjligt för många i starten så då kan man rulla in handduk med tårna och plocka kulor tills man har tillräcklig styrka. Målet är att kunna göra ett par meter/dag.
1981 • Linköping
#8
18 september 2015 kl 10:24
Gilla
Jag har köpt en boll med taggar som jag använt när detta problem uppstått. Då har problemet försvunnit på en knapp vecka så det kan jag rekommendera.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.