Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 3668 visningar

Pulsmätningsproblem (Garmin F225)

Johan Hedberg
1983 • Täby
#1
23 november 2015 - 12:27
Gilla
Hejsan,

Har en Garmin F225 som jag springer med och har under ett par månader haft lite konstigheter med den när det gäller pulsmätaren. Tänkte höra om det finna andra som har erfarenheter av att den "tappar" pulsmätningen för den hoppar ner i puls under perioder?

Dvs.. jag ligger och kör ett tempo och ligger runt 160 i puls.. sen plötsligt under rundan så ligger pulsen på 80 i 1-3 min för att sen hoppa upp på rätt puls igen.

Har provat täcka över klockan så det inte är ljusinsläpp, funderar på om det kan vara vätska som fryser till och inverkar på den optiska pulsmätaren nu när det är kallt (det har hänt mest i "kyla" skulle jag säga).

Nu är inte pulsen viktig för mig när jag springer mina pass (som är lågintensiva) men jag vill ändå utforska vad det kan vara :)
1975 • Kiruna
#2
23 november 2015 kl 13:06
Gilla
Under löpning har det hänt en gång för mig men då hade tröjan åkt in under kanten så den störde klockan.

Vid inomhusträning med tex skierg så sker det lite då och då när man blir rejält svettig.
Kanske måste komplettera med pulsband vid sådan pass
1985 • Tyresö
#3
24 november 2015 kl 08:40
Gilla
Händer mig också, men jag är ofta rätt slarvig med att dra åt klockan..

Tror problemen för mig beror på kombination av att klockan inte sitter åt ordentligt + svetten som kommer ett tag in i passen..

Åsa
1978 • Tyresö
#4
24 november 2015 kl 22:34
Gilla
Har haft klockan sen i somras och är mycket nöjd. Har vid ett tillfälle, under löpning, fått en konstig pulsmätning. Första 30 sekunderna av passet var pulsen plötsligt 193 och hoppade sedan plötsligt ner till mer rimliga siffror. Jag råkade dock starta klockan medan jag forfarande höll på att rätta till den på armen, så jag tror det berodde på det. Så jag tycker nog inte att jag haft några pulsmätningsproblem alls under just löpning.

Sedan använder jag klockan för att mäta pulsen under andra träningsformer, fram för allt spinning. Där funkar det sämre. Jag vet inte vad det beror på, men gissar att det har att göra med att man sitter i en helt annan ställning med armarna på ett sätt som liksom uppmuntrar klockan till att glida nedåt, samt att handleden är böjd och klockan lätt vinklas fel i böjen. Jag får inga orimliga siffror, men själva pulskurvorna ser mysko och väldigt konstiga ut om jag jämför med dem jag får när jag springer. Alltså på ett sätt där det inte är naturligt (konstiga platåer och hack hit och dit).

Men klockan är ju egentligen inte gjord för cykling utan är en löparklocka, så jag är inte så besviken på att den funkar sämre för spinning. Det går ju utmärkt att använda pulsbandet istället när jag kör det.

Om det däremot kom en klocka som utgav sig funka för cykling med pulsmätning från handleden skulle jag nog vara lite skeptisk mot den, då det som sagt inte har funkat särskilt bra.
Åsa
1978 • Tyresö
#5
24 november 2015 kl 22:37 Redigerad 24 november 2015 kl 22:37
Gilla
jag kanske missförstår hur du menar, men jag tror det är ganska orimligt att det skulle handla om fryst vatten på optiska mätaren. Den ligger ju nästan direkt mot huden, som håller sina goda 37 grader. Att något skulle frysa där alldeles oavsett hur kallt det är tror jag inte är möjligt.
Har du klockan tillräckligt högt upp på armen? Den ska ju sitta en bra bit upp från "knölen" på utsidan av handleden.
Johan Hedberg
1983 • Täby
#6
25 november 2015 kl 09:38
Gilla
Bild uppladdad av Johan Hedberg
Intressant att höra att andra har "problem" också. Har funderat som bara den över detta och i mitt fall är det inte att tyg eller annat som glider under - men är betydligt mer uppmärksam på det också.

Min klockan är ordentligt åtdragen, den sitter liksom nästan för hårt. Mer för att jag vill säkerställa att det inte kommer in ljus från sidan som stör. Men det skulle kunna vara som du säger Åsa, att den sitter lite fel. Inte helt säker på hur du menar med en "bit upp från knölen". Min sitter som en vanlig klocka men betydligt hårdare.

Däremot vill jag inte avfärda is-teorin riktigt ännu. Jag sprang med kortärmat ganska länge och vet att jag föredrar att frysa lite när jag springer och jag oftast är kall om händerna. Blodet som kommer från hjärtat lär inte vara 37 grader.

Bifogar också en bild från när jag sprang Vintermarathon 2015, det var 9 grader, regn och blåsigt och dipparna på pulsen är rätt tydliga och ihållande. Att jag skulle vara så kall att fukt som genereras av ånga och sätter sig på klockan påverkar av temperaturändring? Vore det inte rimligt? Klockan kan ju vara rätt kall så att ångan kyls ner och stör optiska signaler. Tänker mig lite som att fukt kan störa en optisk brandvarnare..

Ska försöka att springa och hålla koll på pulsen (brukar vanligen inte göra det då jag springer på känns) och ta loss den när det händer..
Daniel
1971 • Stockholm
#7
25 november 2015 kl 14:53
Gilla
Åsa menar nog att den ska sitta lite högre upp på armen än en vanlig klocka.
Åsa
1978 • Tyresö
#8
25 november 2015 kl 20:55 Redigerad 25 november 2015 kl 21:08
Gilla
Bild uppladdad av Åsa
Precis. Gjorde ett litet kollage. Stora bilden är som klockan ska sitta. Småbilderna är min handled samt hur klockan INTE ska sitta.
På utsidan av min handled syns en liten knöl, som är själva böjleden. Klockan ska sitta ovanför den. Om leden inte syns kan man känna, den ska sitta där det blir mjukare.
Poängen är att den ska sitta där det är så mjukt och köttigt som möjligt, för att liksom kunna "gräva ner sig" lite. Om den sitter där man har ben och är hårdare är det större risk att ljus släpps in när man rör sig.
Johan Hedberg
1983 • Täby
#9
26 november 2015 kl 10:33
Gilla
Ambitiöst.. och snällt :) Jo men då kan jag utesluta att jag satt den galet på handleden också då den sitter som Åsas pedagogiska bild visar :)

Har nu på två dagar sprungit ca 5 mil och har inte drabbats av pulskaos på de två rundorna. Ska fortsätta hålla koll på om den hoppar ner mot 80-90 under mina kommande rundor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.