Löpning Tävlingar & Motionslopp 6 inlägg 2787 visningar

Maraton + tjejvättern

1965 • Skurup
#1
27 december 2015 - 17:37
Gilla
Jag har funderat på att anmäla mig till maraton i Stockholm den 4 juni, det blir första gång för mig. Har sprungit halvmara 3 gånger. Men min fråga är om kroppen inte tar skada om jag springer maraton först och deltar sedan i tjejvättern den 10 juni där jag ska cykla 10 mil. Jag vet ju inte hur länge kroppen behöver vila efter en helmara?
1981 • Katrineholm
#2
27 december 2015 kl 20:13
Gilla
Beror kanske lite på hur van löpare och cyklist du är och vad du har för målsättning med loppen. Jag sprang Stockholm Marathon i år och cyklade både Tjejvättern och Halvvättern helgen efter - det funkade fint.
1981 • Katrineholm
#3
27 december 2015 kl 20:17
Gilla
Cyklingen är ju mer skonsam mot leder så jag tror inte kroppen tar skada, däremot kan du ju känna dig lite stum i kroppen. Var noga med att äta och dricka ordentligt inför och efter loppen så går återhämtningen fortare
1981 • Vegan Runners
#4
28 december 2015 kl 01:17
Gilla
Återhämtningstid styrs ju både av hur van din kropp är vid distanserna, och hårt du pressar dig själv under ditt marathonlopp.

Det klokaste är väl att först gradvis och försiktigt vänja kroppen vid att vara ute i rörelse längre tid än tidigare. Prova redan nu att cykla en sväng direkt efter ett löppass för att känna på hur det är att trampa då kroppen är lite trött. Börja i liten skala och experimentera försiktigt så du lär dig vad som är en lagom nivå och hur lång vila du behöver.

Sänk sedan tidsambitionerna (om du har några) på marathon med en halvtimme eller en timme och fokusera på att du ska genomföra och kunna njuta av båda arrangemangen.

Om du är ovan cyklist och parallellt tänkt öka från halvmara till mara och från noll till fyra-fem timmar på cykeln, och sedan genomföra två lopp inom en vecka kommer du nog behöva avsätta rätt mycket tid under våren för träning och återhämtning. Eller det kommer åtminstone bli roligare på de båda loppen om du gör det.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
28 december 2015 kl 09:58
Gilla
Om du inte är van vid marathondistans är det svårt att bedöma hur hårt tävlingen kommer att slita, och framför allt svårt att veta hur nära "totalt slut" du kommer att bli.

Kanske kommer du att hålla igen, av någon anledning, så att du är relativt fräsch efteråt. Man kan få ont, gå ett tag och spara på krafterna. Man kan känna sig helt slut men ändå ha reserver kvar så att man återhämtar sig snabbt. Man kan också gå in i väggen totalt och vara helt slut någon vecka. För att MEDVETET pressa tiden med varenda möjlig sekund krävs det en del erfarenhet före loppet och någon veckas återhämtning efteråt. Jag har gjort det en enda gång och det var fruktansvärt.

Men om du blir ungefär lagom slutkört på en mara, tror jag att du tar dig runt Tjejvättern på en nästan lika bra tid som om du enbart hade gjort cykeltävlingen.
1984 • Sösdala
#6
28 december 2015 kl 13:47
Gilla
Naturligtvis finns det en risk för att något går sönder under maran, men om du inte skadar dig så kommer det säkert gå kanon.

En vecka är gott om tid att vila på och 10 mil är inte särskilt slitsamt på en cykel. Sen kanske det kan ta lite längre tid runt tjejvättern om du tagit ut dig mycket på maran.

Detta förutsatt att du tränat ordentligt till båda loppen, så klart.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.