Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6884 visningar

Stickande ont i knän/fotleder väldigt ofta

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
18 januari 2016 - 19:20
Gilla
Jag misstänker att det är ett första tecken på överansträninging som jag aldrig helt lyckas bli fri från, men tänkte fråga för att veta vad jag ska se upp med och vad jag kan göra för att slippa det.

Jag har sprunigt allt längre rundor under förra året, från korta 2,5 km i början till några 20 km framåt vintern. Under den tiden har jag haft lite överansträningingar i både knän och fotleder samt väldigt ofta inflammerade benhinnor. Benhinnorna har lugnat sig nästan helt, och det krävs rätt mycklet för att de ska ömma nu, och när de väl gör det brukar de bli bra på väldigt kort tid igen. Värre är det när fotlederna eller knäna börjar kännas, det kan sitta i länge, oavsett om jag tränar eller vilar helt. Ibland går det i stort sett över med precis rätt löppass, ibland blir det tio gånger värre och jag måste ta en längre vila.

De känningarna jag får är ofta i form av stickningar som hugger till, i just fotled eller knä, kan vara på lite olika punkter från gång till gång. Ofta inte så värst stark smärta, men ändå tydlig. Det kommer sakta några timmar efter jag sprunigt och kan kännas när jag rör mig eller sitter/ligger still. Ofta sitter det i i många dagar, och ändrar karaktär lite under tidens gång. Ibland har jag en oförändrad känning i över en vecka, utan att det blir mindre eller mer.

Nu är mitt träningsupplägg under vintern gällande löpningen tätare pass än tidigare: tre gånger i veckan, på löpband, då jag gått in i en period av mycket träning generellt och kaloriunderskott för att bränna bort några kilon fett (tidigare när jag sprang ute gjorde jag ju en del längre pass än dessa, men max två per vecka, ibland bara ett, ett fåtal gånger total vila i 1-2 veckor).

Jag har bara gjort detta en dryg vecka ännu, och känner redan små tendenser till dessa stickningar i knän och fotleder. Inte alls så skarpt att det känns speciellt svårt att påbörja ett löppass imorgon som planerat, men frågan är ju om jag någonsin blir av med det utan vila. Och om det fortfarande krävs lång vila efter varje pass jag gör så är löpning inte hållbart för mig ännu som en regelbunden träningsform... Speciellt inte nu när jag vill köra någon form av cardio tre gånger i veckan.

Med tanke på hur jag avancerade förra året, och att jag ligger såpass bra till i vikt nu, så tycker jag tre pass (på 8-10k var) per vecka skulle hålla. Jag är långt ifrån slut efter passen, det känns nästan enkelt. Jag blir inte stel eller får någon märkbar träningsvärk alls. Men lederna vägrar tydligen komma ikapp. Hur länge kan man behöva hålla på så här? Kan att tvinga fram en förbättring med lite tätare pass vara sättet man kommer förbi detta, då det känns som att dessa leder inte gjort några större framsteg alls på många månader, när jag haft lite längre mellan passen...? Det var typ så jag kom över de ömma benhinnorna. Jag sprang och tränade trots inflammerade benhinnor, efter att ha kollat med en naprapat på ett gym med koll på idrottsskador. Det gjorde stundtals lite för ont och då fick jag backa tillbaka, men till slut så började det bli lugnare och lugnare. Gissar att leder inte är så samarbetsvilliga dock.

Jag styrketränar även benen, gör squats 2ggr/vecka (4 sets x 10 reps per gång med lagom tunga hantlar) och andra övningar för vader och höfter samt mer för knäna, ex. i form av att sitta med benen i 90 grader med ryggen mot vägg, i ett styrkepass per vecka. Har gjort detta i ett par månader, och blir starkare/uthålligare.

Jag styrketränar alltså benen ordentligt, jag har lugnat ner löptempot och distansen, och kör istället lite tätare pass, tycker det borde leda till någon förbättring i knän och fotleder, men det händer ju aldrig...?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
18 januari 2016 kl 23:37
Gilla
Nu blir det här bara gissningar baserat på lite allmän kunskap och några data om din träning. Du har alltså gått från kanske 5 km löpning i veckan till 25-30 på mindre än ett år. Även om du gjort det gradvis och kompletterat med styrketräning så kan det vara för snabbt. Musklerna och hjärta-lungor utvecklas mycket snabbare än leder och ligament där man får räkna med år för att komma upp i styrka ordentligt. Min bedömning/gissning blir därför att du behöver ge kroppen längre tid att komma i balans på din högre nivå.

Under tiden är det med stor sannolikhet bra om du byter ut ett av löppassen mot någon alternativ träning, simning är väl skonsammast annars vattenlöpning eller vintertid längdskidåkning. Tillfälligt kan du byta ut mer för att ge kroppen lite mer löpvila.

Lycka till!
Åsa
1983 • Fagersta
#3
19 januari 2016 kl 05:46
Gilla
Spontant tänker jag på:
1. Vad springer du i för skor? Är de bra för tassarna dina?
2. Boka in dig hos någon som kan syna din löpteknik och ge tips, kanske du kan korrigera något litet och göra goda resultat på det.

1973 • Åkersberga
#4
19 januari 2016 kl 10:01
Gilla
När man tränar mycket och har kaloriunderskott är återhämtningen sämre vilket i praktiken kan betyda att musklerna inte jobbar och stabiliserar som de skall och då får lederna och allt annat ta emot smällarna.
Tror man tjänar i längden på att skämma bort kroppen lite då och då med extra kalorier (mat) för att få en god återhämtning och undvika skador.
Niklas
1986 • Trollhättan
#5
19 januari 2016 kl 11:22 Redigerad 19 januari 2016 kl 11:31
Gilla
Tackar för svaren!

#2: Ja det kan vara så, det är bara enormt tråkigt när jag numera känner att det går så lätt att springa, att kroppen vägrar klara det rent slitage-mässigt. Jag får överväga att byta något pass om det visar sig behövas, ska fundera över vad jag kan tänka mig för alternativ.

#3: Skorna är neutrala Asics (har rätt breda framfötter, och Asics sitter då väldigt bra, de flesta andra är för smala och klämmer), och jag har fått hjälp på Intersport att filma på deras löpband för att få en sko med rätt isättning. Exakt hur duktiga de är på att tolka resultaten och plocka fram rätt vet jag dock inte. I början hade jag med några fler kilo på kroppen och svagare muskler runt benen ett pronerande löpsteg, och efter ett drygt halvår av träning när jag kollade igen eller så hade jag enligt deras video ett neutralt steg. De nya skorna gjorde att mina knän ömmade mer i början, men det gick över på någon månad och lugnade sig till en rätt identisk nivå som innan. Och benhinnorna blev klart bättre med de nya skorna.

Får se om jag kan hitta någonstans att få hjälp att se över löptekninken och kanske även kika mer på vad jag behöver för skor. Kan ju vara att jag behöver något annat ändå.

#4: Sant, har ju läst om detta, att man kan få sämre återhämtning. Jag ska inte ligga på detta underskottet speciellt länge. Förmodligen max ett par månader. Får se om jag byter någon del i träningen så jag belastar lite olika delar istället, och ser hur det som berös av löpningen återhämtar sig igen med rätt mängd mat sen.
Petter
1981 • Stockholm
#6
1 februari 2016 kl 10:24
Gilla
Utöver råden ovam, testa MSM, i 4 v.
Jag brukar inte tro på kosttillskott, men har 3 st som blivit kvitt sina ledprobelm som varit relaterade till idrott. Jag blev själv överraskad...
Helt ofarligt och finns naturligt i kroppen, går egentligen inte att överdosera.

Niklas
1986 • Trollhättan
#7
1 februari 2016 kl 17:22
Gilla
#6: Tackar för tipset! Det verkar inte så dyrt heller, så värt ett försök är det allt :)
Petter
1981 • Stockholm
#8
1 februari 2016 kl 21:13
Gilla
Ja, att testa skadar nog inte. Men viktigt att du ökar dosen progressivt, och att du verkligen ger det en chans:)
Ta det varje dag!

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.