Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 30859 visningar

Springa med hälsporre?

1971 • Tranås
#1
23 januari 2016 - 16:49
Gilla
Hej på er alla. Ny på forumet och ställer säkert en fråga som ni svarat på 70ggr innan...
I augusti fick jag problem med hälen. Jag fortsatte springa och fick även benhinneinflammation och ont mer eller mindre på hela högersidan. Efter vila blev jag av med benhinneinflammtionen. Jag har dock en låsning i bäckenet som jag går till kiropraktor för att fixa till. Enligt henne bör jag vara färdigbehandlad nästa gång jag går dit. (Vet inte vad som egentligen kom först...hälsporren eller problemet med bäckenet..)
Jag har verkligen försökt att läsa mig till allt hur jag ska bli av med problemen med hälsporren...jag gör tåhävningar varje dag (ibland på gym med tyngd på), jag har börjat med balansövningar och toecrawls. Jag har låtit bli löpträning under perioder, jag har gått till sjukgymnast och fått laser. Det känns som jag har provat ALLT och jag blir bara lite bättre, jag känner av hälen varje dag och jag har hälsporrestrumpa på mig hela tiden. Jag tycker att jag blir sämre av att bara gå och de gånger jag testat på löpbandet att springa nu så har jag hållt det på en jämn smärtnivå...det har inte blivit mycket sämre än av att gå men givetvis inte heller bättre.

Jag har förstått att en del springer trots problem med hälsporre, vad säger ni om det? Kan man bli av med hälsporren om man är fortsatt aktiv löpare eller blir den bara sämre?
< < < 1 2 > > >
Irene
1968 • Åstorp
#2
23 januari 2016 kl 17:12
Gilla
Att hålla fotsulan mjuk är viktigt. Rulla foten över t ex en kavel som du lagt på golvet. Rulla extra där smärtan sitter. Lägg också upp foten i knäet och massera med rejäla tag under foten. Var noga med att du också får massage över vaden när du är hos terapeut.
Om smärtan blir sämre när du springer kan du bara utvärdera själv. Att öka längderna brukar dock vara svårt i det aktualiserade läget. Hårda sprintintervaller tar oftast hårt på hälen.
Ribban
1968 • Åkersberga
#3
23 januari 2016 kl 17:16
Gilla
Se över eventuella svagheter i löpsteget och om du har skor som inte passar ditt löpsteg. En förödande kombination där ingen vila/behandling i världen hjälper mot benhinneinflammation och hälsporre.
1971 • Tranås
#4
23 januari 2016 kl 17:38
1 Gilla
Ribban, jag tror att jag pga snedställningen i bäckenet inte har haft ett bra löpsteg. I alla fall inte i terräng, jag hoppas att det blir bättre med det nu när jag har fått hjälp med bäckenet och jag har också börjat styrketräna för att öka styrkan i bålen, bäckenet, nedre ryggen.
Skorna är utprovade på löplabbet och bör vara bra. Tycker att det varit svårare att springa terräng än asfalt och löpband.
Irene
1968 • Åstorp
#5
23 januari 2016 kl 18:28
Gilla
Det är lättare att landa rätt med foten på asfalt medan terräng kan "välta" foten i olika lägen,därför tror jag du mår bättre på jämnt underlag.
#6
23 januari 2016 kl 19:53
Detta inlägg har raderats
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
23 januari 2016 kl 20:26
Gilla
Jag skrev på annat forum om mina tidigare besvär, som till största delen självläkte, men definitivt lindrades av en behandling Traditionell Kinesisk Medicin, TCM, när jag bodde i Shanghai. http://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=648660&postcount=15

Sen hittade jag ett annat bra tips i en massage-video, som verkar jobba på samma ställe av skenbenet med tryckpunkter, men jag hittar inte den länken längre. Elände! Leta efter massage och plantar fasciitis på engelska, tills du hittar någon instruktion för skenbensmassage som du tycker verkar värd att prova. Jag är dock tyvärr inte tillräckligt anatomiskt bevandrad för att förklara kopplingen ner till fot/häl.

1975 • Billdal
#8
23 januari 2016 kl 22:12
Gilla
Hej,
Drogs med sporre några månader för två år sedan.
Min blev bättre av säkert många orsaker. Men vändningen kom när jag köpte Straussburg Sock att ha nattetid. Körde även mycket med den knottriga brödkaveln och då riktigt hårt. Märke inte heller någon skillnad direkt av alla tåhäv jag gjorde.
Mot slutet när det började släppa mer och mer smorde jag in fashian på natten med tigerbalsam och lindade med platsfolie plus strumpa runt. Kanon. Ändrade även till att börja springa i Sketchers Go Run 3 som var behagliga.
Kämpa - det går över.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
31 januari 2016 kl 10:19
Gilla
Komplettering av inlägg #7: hittade länken!
Egenmassage av skenben.
http://sock-doc.com/plantar-fasciitis-treatment/
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#10
31 januari 2016 kl 21:23
Gilla
Har haft häl-problem två gånger, senast under hösten. Båda gångerna har det fixat sig med
(1) Minska ner på löpningen. Har sprungit, men kortare sträckor. Också löpt en hel del på löpband med svagt uppförslut i minimalistiska skor. Mer skonsamt för hälen!
(2) Rejält med tåhävningar i trappa; lite egen fotmassage i TV-soffan.
(3) Gått i tofflor inomhus för att avlasta.
(4) Tränat rätt mycket alternativträning, framför allt styrka och Friskis&Svettis-gympa. Trots mycket hoppande så har F&S funkat bra för mig, förmodligen för att övningarna är så varierande. Belastningen blir inte så statisk. Håller igång cirkulationen bra. Cirkelträning på gym är också bra. Puttar dessutom på flåset en del.
(5) Har INTE kört med individanpassade specialgjorda inlägg. Hade det förra gången det begav sig, tyckte inte det hjälpte. Bytte till inlägg jag köpte på Löplabbet som funkade mycket bättre. Använder dem på en del pass, dock inte alla.

Det viktigaste, fortsätt hålla igång och välj inte för mycket soffa! Verkar som att plantar fascit /hälinflammationer behöver lite tid att läka ut. Min erfarenhet säger att det tar några månader, men till sist går det över med lagom mycket och rätt aktiviteter :-)
1971 • Tranås
#11
31 januari 2016 kl 21:32
Gilla
Tack för alla svar hittills!
Har nu varit sista (?) gången hos kiropraktorn och fixat bäckenet. Jag känner mig bättre i hela kroppen men har fortfarande ont i hälen till och ifrån. Det kommer alltid om jag har sprungit, inte då utan morgonen/dagen efter.
Längtar nu efter alla lopp under våren så jag har tänkt att låta foten vila helt från löpträning. Jag styrketränar 4-5 ggr i veckan och jag har som cardio andra alternativ just nu, dels cykling, dels gång med kraftig lutning. Jag hoppas jag kan hålla mig ifrån löpningen (det är ju sååå kul!) under hela februari och börja så smått igen under mars.
1972 • Mölndal
#12
1 februari 2016 kl 08:44
Gilla
Garanterat snedställning i bäckenet som ledde till dina hälsporrebekymmer, inte vice versa. Har liknande besvär med återkommande låsning i ländryggen som ger snedställning i bäckenet. Detta tog sig uttryck i ömhet i plantar fascitis, hälsenebesvär, tendens till löparknä. Jag går hos naprapat var tredje månad eller så snart jag känner Av besvären. Detta hjälper tillsammans med styrketräning och strech av vadmuskeln framförallt.
#13
1 februari 2016 kl 16:26
Detta inlägg har raderats
1975 • Billdal
#14
1 februari 2016 kl 21:41
Gilla
Köp strumpan. Den avlastar på natten. Grym sak.
Tålamod, det ger sig.
1972 • Mölndal
#15
1 februari 2016 kl 21:48
Gilla
Bo: det är inget antagande att mina besvär berodde på snedställning i bäckenet. Det är ett faktum. När det gäller frågeställaren i denna tråd är dennes undran vilket som är roten till det onda - bäckenet eller hälsporren, kan du fråga vilken kunnig idrottsläkare/kiropraktor/naprapat och svaret blir detsamma.
Daniel Ingemarsson
1982 • Rödeby
#16
2 februari 2016 kl 12:02 Redigerad 2 februari 2016 kl 12:04
Gilla
Hej Marie

Har/haft problem sen april 2015, fick bekymmer inför Göteborgsvarvet. Just där och då förstod jag inte att det var hälsporre men var senare hos läkare och sjukgymnast och fick det konstaterat.

Här är de åtgärder som hjälpt mig att hyfsat snabbt att bli av med mina bekymmer. Från september tills nu:

1. Strassburg strumpa - Stretchup strumpa på natten var det som hjälpte mig klart mest i början.
Köpte min här http://sakta.se/component/redshop/1001/0/ortoser-och-stod/fot-och-fotledsortoser/P-fotortos-elements-stretch-up?Itemid=0

2. Använd alltid "skor", utomhus såväl som inomhus (foppatofflor eller riktiga inneskor har jag haft hemma/på jobbet). Gärna skor med lite rundat och bra stöd för hälkudden och senan.

3. FS6 strumpa för att få hjälp med blodcirkulationen, som i sin tur stimulerar läkeprocessen. Detta använde jag dagtid.
Köpte mina här: http://www.apotea.se/fs6-compression-foot-sleeve-medium

4. Ortopediska inlägg.
Jag kontaktade vårdcentral och allmänläkare för att få en remiss. Gjorde avgjutning av mina fötter och fick ett par inlägg för att stödja upp senan och hälen/hälkudden.

Jag testade i början även en mängd andra tips och trix som man läst om på nätet. Men som sagt, för mig hjälpte ovan åtgärder mycket bra.

Hoppas du kommer tillrätta med dina bekymmer. Lycka till!
Per Persson
1962 • Enköping
#17
2 februari 2016 kl 22:48
Gilla
Sprang typ ett helt år med plantar besvär, men mer centralt på senan än i hälkanten. Provade att vila och en hel del annat innan jag hittade en tejpning (googla) som funkade. Stöttade upp fotvalvet och smärtan försvann. Lite krångligt till en början men efter ett tag fick jag in snitsen. Körde på som vanligt med rätt mycket träning. Sprang marathon tejpad. Provade under tiden behandling, t ex akupunktur men utan resultat. Men så plötsligt var smärtan borta, bara så där, var nog ett par månader efter akupunkturen. Har ju ingen aning om det är så att jag hade blivit frisk tidigare om jag vilat totalt. Men jag vet att en månads vila från löpträning inte hjälpte i alla fall. Och på den vägen är det. Inga mer problem. Ta i trä. För det var oerhört frustrerande, så jag lider med dig. Lycka till!
#18
3 februari 2016 kl 09:51
Detta inlägg har raderats
Monica Carlsson
1971 • Partille
#19
3 februari 2016 kl 20:00
Gilla
#18, inte alls omöjligt att du har rätt, men det är svårt att inte vilja prova om man kan hitta någon väg till snabbare läkning!
Det blir lätt anekdotisk bevisföring, "det här funkade för mig på det här sättet". Men kanske kan det ge någon person nya idéer, eller i alla fall lite (klen) tröst att inte vara ensam om problemet!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#20
3 februari 2016 kl 20:06
Gilla
PS: Jag tror inte att du heter vad din profil säger, inläggare #18... ;)
Men så länge du inte inte anklagar oss andra för att ha hopväxta sådana, så är det väl OK! Hihi!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.