Löpning Träning 10 inlägg 7783 visningar

Löpning, Styrketräning och viktnedgång

1976 • Löddeköpinge
#1
4 februari 2016 - 12:56
Gilla 
Funderar en del över hur löpträning, styrketräning och viktnedgång bäst kombineras. Idag tränar jag uteslutande löpning och försöker hålla mig till en kost med rågbröd och lättfil till frukost, sallad till lunch och lagad matkasse-mat till middag. Jag har för något år sedan kört styrkepass på gym men det var innan jag valde att lägga all min träningstid på löpning så gissningsvis är jag ganska svag och låg muskelmassa. Jag är 173 cm lång och väger ca 67kg och har synligt underhudsfett.

Jag har läst och hört att muskler och styrketräning bränner fett på ett bra sätt men samtidigt att styrketräning och muskler kan öka vikten och påverka löpningen. Bör jag lägga in ett styrkepass i veckan om mitt mål är att bli en bättre löpare och förbränna det sista fettet så att jag blir lite lättare i spåret eller är det bättre att fortsätta med uteslutande löpning och en god kost? Jag är relativt ointresserad av musklerna men om de och styrketräningen i sig kan ha en positiv effekt på löpning och vikt/fett-procent så kan det ju trots allt vara intressant. En annan fråga är också hur min löpning påverkas om jag då går från 3 löppass/vecka till 2 löppass+1styrkepass/vecka?
1981 • Örebro
#2
4 februari 2016 - 15:01
1 Gilla 
Det är nästintill omöjligt för löpare att lägga på sig muskelmassa, om fokus ligger på löpningen och man kör 1-3 styrkepass i veckan. Det krävs massor av styrketräning och bra kost för att lägga på sig muskelmassa, utan löpning som "förstör".

Styrketräning är en av få saker som har belagd effekt för att kunna minska skaderisken för löpare, samt att löpare på alla nivåer och distanser blir snabbare. Fortfarande, fokus ska ligga på löpningen och styrkan ska vara ett komplement, så vi slipper ta den diskussionen igen :-)
1958 • Borlänge
#3
4 februari 2016 - 15:30
Gilla 
Jag skulle rekommendera dig att fortsätta med tre löppass i veckan om du vill bli en bättre löpare. Lägg till några minuter för styrketräning med egen kropp i samband med passen för att hålla dig skadefri. Det finns många exempel på bra övningar här på forumet.
1973 • Sävedalen
#4
4 februari 2016 - 15:47
Gilla 
man kan ju välja att springa lite färre pass fast med kvalitet och sedan köra styrka och ta i rejält några pass i veckan. Har man inte siktet inställt på att på allvar kvala in i löpar eliten som kille ( givetvis även tjej) kan man ju fundera lite - muskulös ,lite långsammare i spåret eller tanig utan rumpa ,bringa och aningen snabbare i spåret. Vet ju vad jag föredrar både hos tjejer och killar.
Att lägga på sig muskler bidrar till mindre skador, mer explosivitet och det bästa - högre förbränning .
Men givetvis kan man höja löppassen ibland och vise versa . Det kan ju tävlingar och väder bestämma lite.
1973 • Åkersberga
#5
4 februari 2016 - 20:33
Gilla 
Styrketräning är bra som en extra komplement och som skadeförebyggande men glöm inte stretchen.
Om du bara kan springa/träna 3dgr/v skulle jag personligen springa på alla dessa och köra lite styrka efteråt 1-2ggr.
1983 • Vårgårda
#6
5 februari 2016 - 16:10
Gilla 
Har liknande problem försöker styrketräna 3-4ggr/veckan samt lättare löppass på dagarna emellan. Problemet är dock att löpningen förstör min knäböj och knäböjen förstör min löpning. Och så krävs det bra kost för att orka med. I vilket fall har mina framsteg på gymmet mer eller mindre försvunnit sedan jag började med löpträningen igen, men det är väl bara att bita i det sura äpplet antar jag. Vara halvbra på två saker är bättre än att vara värdelös på en, så som jag ser det :) tränar dock ej med ambitionen att tävla eller dylikt utan vill mest bara hålla igång kroppen och se duglig ut naken.
hxman
1976 • Skåne
#7
6 februari 2016 - 00:09
Gilla 
Blir man starkare även om man inte lägger på sig muskelmassa vid styrketräning pga löpningen? Om man bortser från muskelrekrytering och att nerver och likn tydligen får positiv boost vid första månaderna som nybörjare
1973 • Åkersberga
#8
6 februari 2016 - 23:12
Gilla 
Det går men det tar mycket längre tid att bli starkare om man har en hög mängd på löpningen och vill undvika att gå upp i vikt.
En variant av styrketräning kan också t.ex. vara att ibland köra korta snabba intervaller på 100-200m. Man blir hård av det och då är träningen mycket löpanpassad också.
Joakim N
1983 • Ängelholm
#9
7 februari 2016 - 00:50
Gilla 
Har börjat gå och träna regelbundet på gymmet igen (Efter 2 år med väldigt sporadiska besök) eftersom jag har haft lite problem med löpningen, så var tvungen att ersätta den med något.

Känner att det går väldigt snabbt uppåt i vikter med en månads träning igen efter ett långt uppehåll.

Har en ide om att försöka kombinera båda när jag får ok att springa med full volym igen.

Skulle det vara en dåligt ide att försöka köra 2(gym)+3(löpning) samt 3+2 veckan därpå om man har möjlighet att köra 5 pass i veckan och ändå försöker hålla samma distans (ca 2,5-3 mil)?

Vet inte hur mycket vikten spelar in men skulle nog säga att jag har relativt lätt att lägga på mig muskler men brukar hålla mig runt mina 85kg+- eftersom jag brukar bli betydligt noggrannare med kosten när jag tränar.
1973 • Åkersberga
#10
8 februari 2016 - 12:02
Gilla 
Det är en jättebra kombination av träning men alla är olika och har olika mål med sin löpning och prioriterar den olika högt.
Är det så att man lätt lägger på sig kilovis med överkroppsmuskler (har själv lätt att göra det pga gammal muskelminne antar jag) så blir det bara en kontraproduktivt syretörstig barlast i löparspåret :-)) och då är det bättre att focusera träningen på att förstärka den nedre halvan av kroppen för att tåla löpningens påfrestningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.