Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 11154 visningar

Skoval, och hjälp med vilket löpsteg

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
13 februari 2016 - 23:29
Gilla
Jag har ett litet dilemma. Jag började springa för ett år sedan, och hade en bunt fler kilon på kroppen då, trots redan massiv viktminskning då. Jag köpte mina första löpskor på Intersport då de hade löpband och filmade för att bestämma mitt löpsteg. Så otränad som jag var, med de extra kilona, och då jag aldrig sprungit löpband så såg mitt löpsteg ut att vara rätt pronerat. Jag fick en sko som satt skönt på mina relativt breda fötter (utesluter en hel del direkt) och för det löpsteget jag visade då. Ett par okej Asics.

Sedan drogs jag med massa skadeproblem, främst inflammerade benhinnor, under större delen av förra året. Till hösten kikade jag in på Intersport och körde ett nytt test på löpbandet (annan kille som filmade och tolkade resultatet med) och fick då höra att jag hade ett rätt neutralt löpsteg. Jag hade visserligen blivit av med några kilon och givetvis fått en hel del mil i benen, så det kändes ju rimligt att jag stabiliserat upp steget liksom. Fortfarande rekommenderades Asics för mina breda fötter, men nu då en neutral sko med bättre dämpning. Och en dyrare modell än de förra.

Med nya skor med annat steg fick jag vrålont i benen den första månaden, men tvingade mig igenom det. Främst knäna gjorde ont, benhinnorna lugnade sig en aning. Nu har jag sprungit med de skorna tills nu, och får iaf lite mindre ont för varje månad, då jag nöter vidare trots ömma känningar hela tiden. Har dock inte sprunigt en enda runda någonsin utan att det gjort ont någonstans, och då har jag i genomsnitt kört två rundor i veckan hela tiden ändå.

Jag funderar nu på om jag ändå har rätt skor, eller om jag behöver få ett bättre utlåtande på vad jag faktiskt har för löpsteg? Och sedan vad jag bäst bör ha för sko med mina bekymmer. Mer dämpning kanske inte är lösningen.

Ska köpa nya skor nu snart ändå då jag springer en del löpband under vintern, så tänkte köra ett par skor som får hålla sig torra och rena, och ett par jag kör ute så fort vädret tillåter och känns bra. Men att bara köpa ett par likadana skor till med mina problem känns lite korkat, utan att kolla upp bättre först.

Vad ska jag göra? Gå till Intersport och filma en tredje gång, och kanske få ett nytt utlåtande av en tredje person? Känns som att kanske inte alla som jobbar där är experter på löpsteg och löpskoval för alla sorters personer och steg med mera...
JB
1977 • Vendelsö
#2
14 februari 2016 kl 09:18
Gilla
Gå till affär med många olika skor och testa vilka son är sköna. Hoppa över butikerna "experter" och ta de som du upplever skönast. Tror det är det smartaste om du inte har något fysiskt fel på dina fötter då kan du göra som ovan föreslår.
Niklas
1986 • Trollhättan
#3
14 februari 2016 kl 13:08
Gilla
Tackar för svaren.

Jag styrketränar dock ben och core två gånger i veckan (och överkropp 2 gånger i veckan), och har gjort sedan i höstas, och jag tränar varierat så att eventuella obalanser skulle jämnas ut. Benen blir klart starkare, men ömheten vid löpning kvarstår ändå.

Men kanske ändå får uppsäka hjälp av någon idrottsläkare, om inte annat för generella råd om jag inte har någon direkt skada eller tydlig svaghet.

Sen ang. att testa skor helt utan råd, det funkar ju fint om det enbart handlar om passform, men skulle jag slänga på en sko som är gjord för att balansera upp ett steg som är tvärtemot vad jag har så skulle jag förmodligen åka på rejäla skador, så på gränsen som jag redan är.
1971 • Tranås
#4
14 februari 2016 kl 17:29
Gilla
Jag funderar lite på hur du lägger upp din träning och vilket underlag du springer på. har du samma skor för att springa på löpband som ute? Springer du terräng eller asfalt? Springer du långt? Kort? Maxfart eller lugnt? Använder du kompressionsstrumpor?
Jag har själv provat ut mina skor på löplabbet men tänk också på att när man provar i affären är man pigg och har styrkan i benen. Eventuella felbelastningar kommer ofta när man är trött. Det kan finnas många anledningar till att du har ont. Det kan bero på skorna men också mycket annat Om jag var dig skulle jag ändå be en kiropraktor eller idrottsläkare titta på dig så att du inte har något vajsing på t.ex bäcken. Bra att du tränar core, då det avlastar benen när du springer! Tänk på hur du sätter ner foten och att du skjuter fram höften när du springer så du inte springer på tå eller för mycket på hälen.
Lite tips finns här: http://www.halsosidorna.se/Lopteknik.htm
JB
1977 • Vendelsö
#5
14 februari 2016 kl 18:59
Gilla
Har gjort en liknande resa. Körde pronations skor flera år tills jag fick ont i knäna. Testade lättare skor (adidas tempo, saucony fastwitch och saucony kinvara) då försvann problemen. Tror att många krånglar till det. De som jobbar i butiken har typ en dags utbildning vulekt förmodligen inte löser dina problem. Varför rekommenderar alla affärer i Sverige Asics? Förmodligen för att de har bäst pay back på antal sålda skor. Vill du s å kan du såklart gå till olika specialister men jag tror det är bortkastad tid och pengarna kan du lägga på skor:).

Var ett reportage i tidningen Jogg eller vad deb heter där en som springer MASSOR provade skor och en specialist gav råd efter 5min på löpband. Är komiskt tycker jag. Nu lägger jag ner denna tråd för min del.
1989 • Falkenberg
#6
15 februari 2016 kl 12:21
Gilla
Har också fått problem med knäna men då i mitt fall så är jag starkare i framsida lår kontra min baksida. Tror skor är väldigt individuellt. Tror helt enkelt man ska trivas i sina skor oavsett 12mm drop eller 0. Har många vänner som springer och alla har i princip olika skor. Alla är inte lika skapta. Har du varit hos massör? Ett tips är att testa.
Niklas
1986 • Trollhättan
#7
18 februari 2016 kl 15:44
Gilla
Jag har kontaktat en mottagning som kan sportrelaterade skador och problem, så ska dit nästa vecka för en bedömning och koll. Kan vara bra att se över om jag har ojämn styrka eller något som skulle behöva justeras, men även se över teknik om möjligt eller få råd, och kolla min utrustning.

Gissar att jag vet lite bättre efter det vad jag ska inrikta min fokus på. Men misstänker allt mer att det nog främst handar om att min teknik är för häl-stötig och stum, och att det är det som leder till besvären. Skorna i sig är kanske inte optimala, men nog inte det största problemet. Men ska köpa ett par skor till sen oavsett för att ha ett inne-par för löpband och ett utepar åtminstone, och kommer nog inte köpa likadana som jag har, utan ett lite annat par med kanske lite annan drop eller dämpning, för att kunna känna mig fram och testa lite olika. Kanske även att olika skor på olika pass kan stärka fler punkter i benen och fötterna, så länge inget av dom är rakt av fel för mitt steg och motverkar eller gör något sämre. Kanske är en idé att ha ett par uteskor som är lite goare dämpning i för långa pass, och ha ett par för löpband som lämpar sig bättre till intervaller, och är ett mer minimalitsitkt par, så man får jobba mer med teknik och landa längre fram på foten då?

Hm, ska höra om sånt här med den jag träffar på tisdag såklart med.
1962 • Brunflo
#8
19 februari 2016 kl 08:27
Gilla
En hel del bra råd ovan men tycker att ett har missats.
Jag brukar gå till en bra affär där jag har förtroende för personalen, som Gå o Löpkliniken i Östersund (något liknande finns säkert nära dig) och visar hur de senaste skorna har slitits. Tror att det ger mer än några minuter på löpband.

Jag har också haft problem med främst hälsenor men även benhinnor och är nu mycket bättre. Det jag gör annorlunda nu är;
Mer traillöpning.
Tåhävningar.
Växlar mellan flera olika typer av skor med olika "drop" och uppbyggnad.
Tåhävningar.
Olika typer av pass - ibland bara en lätt kvällsrunda på 3-4 km, ibland en mil i tuff terräng, ibland långpass på grus eller asfalt.
Tåhävningar.

Lycka till!

1971 • Nykvarn
#9
19 februari 2016 kl 09:30 Redigerad 19 februari 2016 kl 10:53
6 Gilla
Jag tycker Stefan J, JB och Stefan L är inne på bra saker. Skor är vanskligt och här på forumet får du välmenande råd över hela skalan från superdämpade HokaOneOne till minimalistiska skor med noll dämpning och drop. Dessutom blir det lätt dyrt att chansa med stor risk för att nya skorna leder till samma besvär som med nuvarande skor.

Några personliga reflektioner efter mer än tio års löpträning:

Vad jag INTE tror på:
- Generella råd efter att i butik ha filmat dig i 15 sekunder på ett löpband, Det finns väldigt lite vetenskap bakom den metoden och leder till att de flesta rekommenderas ett par Asics med pronationsstöd om jag raljerar lite. Det finns visst stöd i litteratur för att knäskador av löpning har ökat sedan mera dämpade skor med pronationsstöd infördes. Innan dess när löpning oftast utfördes i tunna odämpade skor var andra skador vanligare, hälsenor och stressfrakturer t ex.
- Att låta en sko korrigera en felställning/pronation som är normal, dvs inte överdriven
- Merparten av säljarna på de större sportkedjorna, utbudet är för litet och för snarlikt och råden du får är för generella och "grunda".

Vad jag tror på:
- Skynda långsamt vad gäller upptrappning av löpträning. Det är en gammal men ständigt aktuell sanning att kondition utvecklas i en snabbare takt än senor, ligament i t ex fötter och knän.
- Variera underlag! Spring så mycket som möjligt på mjukare underlag än asfalt, skogsstigar erbjuder en helt annan variation vad gäller underlag, vinklar som foten landar i etc vilket bygger styrka i fötter och fotled, jämfört med plan asfalt där belastningen blir väldigt monoton.
-Variera skor, ha åtminstone två, helst tre par, det sparar både din kropp och skorna. Ett par av dessa skor bör vara lätta och mindre dämpade, du behöver inte titta på de allra tunnaste modellerna, det finns gott om tävlingssskor som väger runt 200g som fungerar mycket bra.
- En viss pronation är normal och en kroppsegen stötdämpningsmekanism. Foten är ett valv och ett valv stärks av belastning ovanifrån, inte av att stöttas underifrån.
- stärka upp bål, ben, vader och fötter!
- Gå gärna i ganska tunna skor till vardags
- Ha ett par tunna skor att springa i men spring inte alla pass i dem! Variera!
- Spring barfota ibland på gräs eller sand på sommaren, roligt och nyttigt!
-Skor ska kännas "rätt" och sköna direkt när du sätter den på foten. Rätt sko ska inte behövas "springas in" och känns den inte skön på foten direkt blir det inte bra sedan heller.
- Hittar du en löpskobutik med personal som tar sig tid att lyssna på dig och hjälpa dig, stöd dem genom att handla där men glöm inte bort din egen magkänsla inför skon de rekommenderar. Ställ motfrågor, be dem plocka fram fler alternativ.
- Med bättre bålstyrka och hållning kommer bättre löpteknik, en viss löpteknikträning i form av löpskolning kan också vara nyttigt men effektivaste sättet att springa bättre är att springa mer (men skynda långsamt som sagt!). En bättre löpteknik ger mindre stötbelastning på knä, fotleder och höft men ställer å andra sidan krav på starka vader. Tåhävningar är alltid bra!

Det är min erfarenhet att de flesta som börjar springa (mer) går igenom perioder av benhinneinflammation, löparknä och liknande, besvär som kan vara olika svåra och olika långa men som så småningom går över med fortsatt allsidig träning. Jag som sprungit regelbundet i tio år och ännu längre som "periodare" hade besvär med benhinneinflammation och löparknä första åren, en medveten satsning på bålstyrka och bättre löpteknik har gjort att dessa besvär helt försvunnit trots att jag idag springer tre gånger så mycket som jag gjorde i början.

Det blev rätt långt detta, hoppas du kommer tillrätta med smärta och hittar skor som fungerar!
Niklas
1986 • Trollhättan
#10
19 februari 2016 kl 12:16 Redigerad 19 februari 2016 kl 12:17
1 Gilla
#10: Stort tack för det otroligt utförliga svaret med massvis av bra råd och tankar! :)

En del jag kände till, och en del jag funderat kring själv. En del nytt jag inte riktigt tänkt på alls. Är på det stora hela inne på samma saker sjäv i mitt tänk nu, att löpa varierat främst på mjukare underlag (springer nästan aldrig asfalt som tur är, tror inte jag är redo för det än iaf), med olika skotyper och arbeta fram ett bättre löpsteg som är mindre stötigt. Detta i kombination med ordentlig styrketräning för core och ben, vilket jag håller på med för fullt sedan några månader.

Ska läsa igenom det du skrev igen sen, mycket matnyttig info att fundera på! :)
Niklas
1986 • Trollhättan
#11
2 mars 2016 kl 21:32 Redigerad 2 mars 2016 kl 21:37
Gilla
Tänkte skriva en liten uppdatering här för framtiden.

Ganska precis när jag kommit fram till att min löpteknik felat så körde jag ett par intensiva pass där jag kortade ner steglängden markant, och landade mycket mer på framfoten. Fick givetvis en fruktansvärd träningsvärk i vaderna efteråt, men på en gång så insåg jag att det måste vara bättre för mig, då knän och benhinnor istället knappt ömmade alls. Trots att ena passet blev ett 20k i hyfsat tempo.

Jag var sedan på Sportskadekliniken och träffade en man som var väldigt bekant med denna typen av problem. Det gjordes lite tester och vi såg rätt tydligt att jag överpronerar rätt markant när jag har dålig teknik, alltså när jag blir för trött att springa som jag nu börjat lära mig. Samtidigt som jag nu vet att jag pallar 20k utan att falla ihop så totalt så litar jag ändå på hans omdöme att det är bra att balansera upp det i förebyggande syfte samtidigt som jag jobbar aktivt på att stärka upp de försvagade musklerna som gör att jag pronerar så mycket när jag gör det. Det då med formgjutna iläggssulor, samtidigt som jag styrketränar målinriktat med några specifika övningar.

Jag har sedan jagat vidare skor, och ville ha ett par lätta skor främst för korta pass och intervallträning, och en mycket mindre dämpad sko funkar fint så länge jag orkar springa med min nya teknik. Först köpte jag ett par Nike LunarTempo 2 då de kändes otroligt sköna i butiken. Fick springa lite framfotalöpning på löpbandet på Intersport och bevisade att jag kunde springa med en teknik då såna skor funkar, så fick 30-dagars garantin att testa ute. Tur var det. Första passet började kanon och skorna var enormt sköna, ungefär i 4-5km. Sen började jag få mer och mer ont ovanpå stortårna. Efter 10k hade jag egentligen tänkt köra 5k till för att känna ordentligt då inget annat krånglat, men det gjorde så ont att jag vek in på 2,5k slingan, och pinade mig genom den. När jag kom hem och tog av skorna insåg jag att jag var öm under naglarna på båda stortårna, och trodde senare på kvällen att jag skulle få svarta naglar som skulla falla av. Det gjorde ordentligt ont, och var nytt för mig. Som tur är så behöll jag naglarna, men är fortfarande öm från den löpturen. Jag googlade och kom fram till att dels den skon är lite konstig framme vid tårna och att fler haft problem, och dels att de nog var för små eller trånga i formen för mina fötter oavsett.

Jag var därför iväg med dom och bytte idag. Efter bara en löptur... Tur man fick garantin som sagt. Jag provade först större storlekar, men insåg att alla nu kändes som att de klämmer ner på stortårna, och Nike Pegasus som jag fundrat på innan var liknande. Fick då rådet att prova Saucony Kinvara 7, en hyfsat lätt sko med rymligare framfot. Efter att ha slängt på dom kändes det väldigt mycket mer rätt. Inget som klämde åt alls på samma sätt. De har ett väldigt litet drop på bara 4mm, så de är verkligen inget man springer ut och landar på hälen i utan att få det väldigt kämpigt, men jag ville ju ha en sko som kräver en mjukare landning och ett bättre löpsteg...

Köpte dessa och använde de redan idag på gymmet då det blev löpband idag pga vädret. Körde ett snabbt (för mig, 4:36min/km) 5k pass med mjuk framfotalöpning och kände verkligen inget ömmande någonstans under löpningen. Blev tröttare under foten än jag blir med mina mer dämpade skor såklart, och har rätt go värk i vaderna nu, men knäna och benhinnorna känns inte ens att de varit å sprungit idag. Enormt tillfredsställande, då värken befinner sig där den ska så att säga, och inte i leder eller så.

Kommer bli bra att blanda långpass med mina Asics Gel Cumulus-17 och korta pass och intervaller med de nya Kinvara 7! Bör leda till, tillsammans med de andra uppbyggande åtgärderna, att mina sega problem med leder och benhinnor kan ha sett början på slutet. :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
2 mars 2016 kl 23:59
2 Gilla
Det låter som om du är på rätt väg nu. Läs gärna igenom Staffan Dahlgrens långa inlägg igen, jag har närmast en identisk syn på det här med skor och löpsteg och ökning av löpmängd osv. Har själv en gång bytt till framfotalöpning (eller snarare landar jag på framfoten innan jag sätter ner hälen) och bytt för snabbt och fått köra en hel sommar rehab för hälsenorna. Har också fått metatarsalgi av att för ensidigt springa med tunna skor ( eller gjort det bytet också för snabbt ) och då haft pelott men tränat bort behovet och blivit helt återställd.
Springer med tre nummer större skor på långpassen än mina promenadskor, annars får jag blånaglar. På kortare pass räcker två nummer bra. Det händer att jag får ont av att snöra fel, bara jag märker det i tid är det inget problem.
Lycka till med din fortsatta träning!
1971 • Nykvarn
#13
3 mars 2016 kl 08:39
2 Gilla
Ett par tankar efter din uppdatering (#12) Niklas,

Spring inte och fokusera på att sätta i framfoten först/"Springa på tå", det leder lätt till överbelastning på vaden om steglängden bibehålls. Landningen mitt på foten istället för på hälen ska bara vara en konsekvens av det kortare steget och den högre frekvensen, inte målet i sig.

Att dra ut på 20km "i hyfsat tempo" med en annan löpteknik än den du är vad vid som ett första pass, är väl inte att...hm....rekommendera om jag uttrycker det milt :-). Gör en gradvis upptrappning av längden på rundorna där du fokuserar på bra hållning och hög stegfrekvens, en avslappnad fotled där landningendå blir mer mittfota enligt ovan.

Lycka till!
1965 • Täby
#14
3 mars 2016 kl 08:59
3 Gilla
Håller helt med om att läsa Staffan och även Oldboys inlägg en och två gånger till. Jag har inte samma erfarenhet som dom, men har iaf sprungit ca 7 år "oavbrutet" nu. Har också gjort samma misstag som så många andra gör. Lade till exempel om till "framfota", men för mycket för fort och med fel fokus. Fokuserade på att landa "på framfoten" istället för landa mer under mig. Löpskolning är en bra grej, och att då och då springa riktigt fort en annan (samma koncept). Jag rehabbade mina hälsenor typ 3 år med tåhävningar varje dag - kunde springa mig igenom det, men hade gärna sluppit hälsenorna.
Niklas
1986 • Trollhättan
#15
4 mars 2016 kl 08:04
Gilla
Tackar för svaren!

Jo, jag förstår att det inte är att landa på framfoten som ska vara fokus i sig, men det känns som att det är det enda sättet jag kan få fram landningen just nu, att jag måste tänka att landa på framfot. Jag försöker sedan hitta en balans där steget inte är så forcerat, och då blir det lite mer mitt på foten upplever jag. Men slappnar jag av helt så drar steglängden iväg och jag landar på hälen igen, så det är en jäkla balansgång när man försöker hitta rätt.

Men jag ska tänka på det att inte hamna på framfoten hela passet, utan att försöka gradvis komma till någon mittfotslandning. Sen kommer det inte bli såna pass på 20k igen förens jag är mer bekväm med det hela, det var lite av ett test för att bevisa för mig själv att jag hade vadstyrkan jag hoppades på och trodde jag hade. Lite av en djävul på axeln då jag fick höra från "experten" att jag nog inte skulle orka springa med ett mer framfotasteg i mer än max 5k. På sätt och vis kan det varit bra att det var ett så långt pass i början ändå, för ju tröttare jag blev desto mer neutralt tror jag mitt steg blev, så sett att jag inte sprang lika mycket på framfoten som i början, men inte på hälen som jag gjort innan. Jag lärde mig en del om hur jag funkar där iaf.

Jag misstänker att det jag gör när jag säger framfotalöpning i verkligheten är att jag landar längre fram än förr, men helt på framfoten hoppas och tror jag att jag mest startar passen i för att komma in i det "nya" steget. Sen är det jag får tänka mest på under rundan just att om och om igen höja frekvensen när den börjar minska gradvis. Till slut hoppas jag det inte kommer behövas utan att den nya frekvensen känns som den naturliga, men det lär ju ta en del tid.

Ni som skadat hälsenor eller annat pga. för mycket framfota, upplevde ni såhär i efterhand någon varning innan skadan kom, eller kändes det enbart att ni tröttade ut vadmusklerna mer, men i övrigt var det smärtfritt fram till skadan?
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
4 mars 2016 kl 08:27
2 Gilla
Det ska kännas som att man trippar fram när man är ovan vid korta steg, fokusera på den känslan i stället.
Morgonstela vrister var nog första varningen, öm när jag klämde på hälsenorna bekräftelsen.
1965 • Täby
#17
4 mars 2016 kl 12:42
1 Gilla
"Morgonstela vrister var nog första varningen, öm när jag klämde på hälsenorna bekräftelsen."

Stämmer väl in på mig också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.