Löpning Träning 23 inlägg 4774 visningar

Hatet mot Aregawi- en rasistisk bakgrund?

1991 • Åkersberga
#1
7 mars 2016 - 12:32
2 Gilla 
Intressant artikel och som belyser aspekter om Aregawi-gate som jag tycker är viktigt att fundera över: http://www.idrottensaffarer.se/blogg/dan-persson/2016/03/dar-finns-ocksa-en-manniska

< < < 1 2 > > >
1985 • Tyresö
#2
7 mars 2016 - 14:02
6 Gilla 
Har lite svårt för Dan Persson då han skrivit en massa smörja angående svensk fotboll men jag ska försöka vara saklig.

Det är många med mig som varit skeptiska från start då det känts som ett nationsbyte av den enda anledningen att tjäna pengar.

Jag tycker det är farligt att skrika rasism när det framkommer saklig kritik i denna sörja runt henne. Skenäktenskap, ljugit om att ha varit bosatt i Sverige för att få medborgarskap, skattefusk, tränar och lever i Etiopien. Hennes agerande i VM när Emma Greens stöd för homosexuellas rättigheter kom upp är också pinsamt för en svensk idrottare, där borde drevet varit större, men man höll tillbaka eftersom hon kom från en annan kultur.

Jämför med Meraf Bahta som flydde från Eritrea för att komma hit, skulle hon vara dopad skulle inte drevet vara i närheten av drevet mot Aregawi. Eftersom Bahtas skäl att springa för Sverige är legitima, vilket inte Aregawis är.

Om det är Aregawi eller hennes rådgivare som klumpat sig spelar egentligen ingen roll. Hon är en vuxen människa som måste ta ansvar.

Själva dopningen är ju bara ett delproblem. Att ämnet bara varit förbjudet från 1:a januari spelar egentligen ingen roll. Det är ett ämne som används vid djuruppfödning, ingenting man får i sig i sin tacos vid fredagsmyset.

1971 • Nykvarn
#3
7 mars 2016 - 14:11
2 Gilla 
Utan att veta något om skribenten så håller jag med Jonas. Det är lite för lätt i det här fallet att "dra rasistkortet" och att skriva att det är p g a att hon är kvinna utan att helt beröra diskussionen om "brevlådelöpare" som plötsligt börjar tävla för ett annat land utan att ha någon som helst koppling dit. Det är ju det debatten till stor del handlat om, att hon aldrig varit eller ens velat vara, en del av svensk löpning. Inte om hudfärg eller kön.

Personligen hade jag haft lika svårt att känna något som helst engagemang för Aregawi och hennes prestationer om hon hetat Aregawilainen, varit man, blond och visat sig vara permanent bosatt i Helsingfors, ingått skenäktenskap för att tillfälligt komma hit för att sedan direkt återvända till Helsingfors igen, aldrig någonsin representera sin svenska klubb på hemmaplan eller bidra med någon annat inom svensk löpning. o s v

Ja, hon må väldigt dåligt men hon är vuxen och ansvarig för att ett läkemedel som används inom hjärtmedicin återfunnits i hennes urin.
1985 • Göteborg
#4
7 mars 2016 - 15:16
Gilla 
Om vi nu ska vara sakliga så har faktiskt Aregawi bott i Sverige, bl a hemma hos en av topparna i Hammarby. Sedan har hon också varit och besökt flera träningsläger för ungdomar för att inspirera dom. Så helt bortkopplad har hon inte varit tycker jag allt.
1975 • Göteborg
#5
7 mars 2016 - 18:03
7 Gilla 
Det var ju inte helt oväntat att en skribent till slut drar fram rasistkortet i debatten. Vad detta har med rasism att göra har jag däremot ingen aning om. Struntar liksom flera andra i vad människan har för hudfärg eller var hon kommer ifrån. Det är mycket enklare än så.

Hon ljög. Hon ljög igen. Och så ljög hon lite mer. Lögner är bra på så vis att dom saknar hudfärg. Svek saknar nationalitet. Dom står för sig själva.

Aregawi har engagerat sig lite pliktskyldigt i träningsläger, troligtvis på grund av klubbens påtryckningar. Utöver det har Hammarby haft svårt att få tag i henne, särskilt de senaste åren. Hon har inte heller tävlat särskilt mycket för den klubb som hjälpte henne att få medborgarskap. Hon har helt enkelt varit en frånvarande brevlådelöpare.

Nix. Det har inget med rasism att göra. Hon har faktiskt lyckats paja sitt förtroendekapital helt på egen hand.
1974 • Mölndal
#6
7 mars 2016 - 20:22
Gilla 
Simon:

Intressant att du skapar en forumtråd där det moraliska svaret redan är givet på förhand hos de allra flesta
Mille
1987 • knivsta
#7
7 mars 2016 - 20:47
2 Gilla 
Så jäkla less på detta jäkla pk Sverige. Alltid rasistkortet.. När ska folk sluta försöka samla pk poäng på alla möjliga sätt? Detta har absolut ingenting med ursprung och hudfärg att göra. Tycker ditt inlägg sammanfattar det klockrent Stephan. Sedan är det säkerligen giriga agenter managers mfl som tjänar pengar på sin adept som kanske inte är helt oskyldiga heller i många fall. Men i slutändan är det alltid upp till utövaren själv man man stoppar i munnen eller injicerar i blodet.
Tor
1975 • Göteborg
#8
8 mars 2016 - 09:24
Gilla 
Staffan:
"aldrig någonsin representera sin svenska klubb på hemmaplan"
http://www.smfriidrott.com/tavling/lag-sm-2012/resultat
1971 • Nykvarn
#9
8 mars 2016 - 09:59
Gilla 
Tor, OK, det var uppenbart felaktigt och alldeles för snävt formulerat. Att hon inte direkt varit en del av svensk löpning eller varit speciellt aktiv i att representera klubben står jag dock fast vid.
Heimo
1960 • Swe
#10
8 mars 2016 - 10:00
1 Gilla 
Det verkar blivit inflation i ordet rasism/rasist, oftast verkar det som att man vill tysta debatten trots att ingen ens skrivit/sagt ngt i den riktningen.
Jag vet inte om det är rasism om man kräver att nyanlända ska följa samma lagar etc som dom som redan är svenska medborgare?

Lite lustigt att regeringen som anklagat SDs invandringspolitik som fascistisk och nu själva tillämpar det mesta i SDs syn, vad gäller gränskontroll.
Heimo
1960 • Swe
#11
8 mars 2016 - 10:27
Gilla 
re 11
Fördomar har vi alla utan att vi för den skull behöver va rasister.
Man måste få utrycka sin åsikt, tycker rasistkortet används för att tysta debatten, det är ännu värre och gynnar mörka krafter.
Heimo
1960 • Swe
#12
8 mars 2016 - 10:55
Gilla 
re 13.
Varför viftar man då med rasistkortet om inte för att tysta debatten?
Fördomar kommer oftast ur myter etc, anser du dig själv vara helt fördomsfri?:)
1974 • Mölndal
#13
8 mars 2016 - 11:05
Gilla 
Hur aktiv/delaktig bör en idrottare vara för att det ska räknas?
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#14
8 mars 2016 - 18:04
4 Gilla 
+1 på Markus. Tycker för övrigt att "PK-kortet" dras fram betydligt oftare än rasistkortet.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#15
8 mars 2016 - 18:10
1 Gilla 
Kan också tycka att det är lite märkligt att hockeyspelare som dopar sig med psudoefedrin kommer undan och i princip försvaras av alla och läkaren tar på sig skulden. Här har vi ett lite liknande fall där den som dopat sig i de flestas ögon är glasklart skyldig. Kanske ändå så att vi gör skillnad på människor...
1991 • Åkersberga
#16
8 mars 2016 - 18:41
Gilla 
För det första tycker jag det Aregawi har gjort med både själva medborgarskapet och nu dopningen är förkastligt och det ska naturligtvis inte få förekomma. Men det jag ville lyfta med detta inlägg är om det ligger någon rasistisk underdoning i själva debatten? Eller skulle det sett annorlunda ut om det var en man istället för en kvinna? En finsk man kanske?
Sen ska man väl inte lägga allt ansvar på Aregawi utan både Svenska friidrottsförbundet och Hammarby har en stor del i det hela...
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#17
8 mars 2016 - 18:53
4 Gilla 
En finsk man?

Titta på Mika Myllylä hur det var att leva som finsk man och dömd dopare. Han avslutade sitt liv 41 år gammal, gravt alkoholiserad, utmärglad och totalt utstött av samhället. Från att ha varit firad elitskidåkare med OS-guld till lägsta botten i samhället - en som alla spottar på och förnedrar, på några år.

Så är det att vara dopad finsk man.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#18
8 mars 2016 - 19:03 Redigerad 8 mars 2016 - 19:03
1 Gilla 
Så med andra ord: Det svenska hatet mot Mika Myllylä (och de andra dopade finska skidåkarna i Lahti 2001) var betydligt starkare när det begav sig än det vi ser mot Aregawi idag.

Så hudfärg och kön har ingenting med detta att göra.
1984 • Stockholm
#19
8 mars 2016 - 20:05
2 Gilla 
Jag har inte heller känt eller sett något direkt fokus på hudfärg eller kön i det här fallet så jag förstår nog inte riktigt vad bloggförfattaren syftar på (några exempel hade varit bra). Men jag har inte följt debatten särskilt noga heller. Såsom vindarna blåst de senaste åren skulle jag dock vara närmast chockad om man inte hittade rasistiska undertoner om man letar lite. Men det kan man ju göra i typ allting och även om det är ett problem så tycker jag personligen inte det här var ett särskilt bra exempel.

Däremot kan jag tycka att tonen är ganska hård när det handlar om de s.k. skatte- och brevlåde-"skandalerna". Men det betyder inte att det heller har något med rasism att göra. Och jag kan ha viss förståelse för att man blir upprörd över "allt" hon gjort i skenet av dopingen.

F.ö är jag också mkt mer trött på pk-kortet än rasist-kortet - snacka om att döda debatten.
1974 • Mölndal
#20
8 mars 2016 - 20:23
Gilla 
Jag håller med dig Johan om att många har väldigt starka åsikter kring detta med hur mycket och aktivt man är engagerad i sin förening.
Vad gränsen i så fall? De som flyr Sverige för att bo i Monaco av förmodade skattetekniska skäl hur gör vi med dessa? Har de varit tillräckligt aktiva?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.