Löpning Träning 10 inlägg 6039 visningar

Lättare på löpband?

1999 • Lund
#1
2 april 2016 - 22:37
Gilla
Hej! Jag löptränar på löpband för fullt för att få A på ett konditionstest som jag ska ha i september. För det betyget måste jag springa 3 km på 13 minuter och jag börjar närma mig det på bandet, men kommer det bli lättare eller jobbigare i verkligheten? Vi ska springa på en riktig bana på en idrottsplats och jag styrketränar om det spelar någon roll.
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
2 april 2016 kl 22:51
Gilla
Teoretiskt sett är det ingen skillnad, men själv tycker jag det är lättare utomhus då det i allmänhet är lite svalare och friskare i luften. Då trivs jag.

Bra om du tränar utomhus med liknande förutsättningar som du ska tävla/springa testlopp i.

Lycka till!
1956 • Lund
#3
2 april 2016 kl 23:21
1 Gilla
Det är stor skillnad tycker jag att springa på löpband och utomhus men träningen på löpband är säkert bra. På frågan om det är lättare eller jobbigare i "verkligheten" är svaret att det är olika för olika personer.

Jag skulle föreslå att du ibland väljer att gå ner på Centrala idrottsplatsen i Lund och kör dina 3000 m regelbundet och försöker nå din tid som du ska prestera och som Lennart föreslog, spring gärna tävlingar utomhus. Ska du prestera utomhus, spring utomhus. Det är både kul och givande. Det går ett 3000m lopp på bana i Lund 5/5 om du vill prova. http://www6.idrottonline.se/BjornstorpsIF-Friidrott/Tavlingar/DMochVDM3000/

Vill du träna med en klubb på CIP i Lund så har Björnstorps IF träningar på torsdagar kl 18 (löpskolning 17:45). Det är en klubb där man får vara bra men inte behöver det. Stor spridning på åldrar och förmåga, där alla är välkomna samtidigt. Vi springer i olika grupper utifrån kapacitet.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#4
2 april 2016 kl 23:55
Gilla
Det är ju eg lika, men personligen har jag lättare utomhud för att jag blir så otroligt uttråkad nu för tiden av löpband. Jag står ut max 5 minuter! Men jag har sprungit mkt löpband förut, och det har givit mig jättemycket som jag har kunnat använda mig av ute sedan.
1981 • Vegan Runners
#5
3 april 2016 kl 11:56
2 Gilla
Ett löpband kan visa lite fel fart så det är säkrare att springa utomhus på bana om du vill vara säker på att det blir rätt. Ställ in 1% lutning på bandet för att kompensera för att du slipper luftmotstånd. Men om du redan nu är nära låter det ju jättebra, på ett halvår klarar du det garanterat!
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#6
3 april 2016 kl 17:53
Gilla
Du klarar det säkert! Mycket har sagts ovan men det finns också vane-aspekten. Kroppen är smart - det du tränar den att göra blir den bra på. Om du tränar likadant hela tiden finns risken för att kroppen hittar en teknik för just ditt löpband. På löpbandet rullar ju faktiskt underlaget och du kan "springa rakt fram", en bana svänger och underlaget är stilla ;) Det bästa är att variera och att träna på det du ska utföra, som också sagts ovan. Alltså - spring på bana :)
Lycka till!
1978 • Stockholm
#7
4 april 2016 kl 13:27
Gilla
All löpträning som blir av är bra träning. All träning som innehåller ca 12-15 minuter löpning på en högt ansträngande nivå är bättre (tempo, intervaller, glöm inte upp- och nedjogg). All träning som innehåller ca 12-15 minuter löpning på en högt ansträngande nivå och som utförs under så liknande förhållanden som du ska "tävla" under är bäst.

Varje träningspass måste inte vara av den bästa sorten. Variera.

Som redan påpekats här och i många andra trådar här på jogg.se är inte hastigheten på löpband helt att lita på. 13,85 km/h på löpbandets display betyder inte nödvändigtvis att det är den hastigheten du tränar i. På många gym har löpbanden dessutom en lutning som kan vara relativt kraftig. Om bandet redan från början lutar 2% uppför (och du dessutom höjer upp det ytterligare 1%) kan dina träningsresultat vara mycket bättre än du anat.

Som sagt, ut och testa formen då och då under så snarlika förhållande som möjligt.

Lyssna på kroppen och stressa inte. Löpning är långsiktigt.
Andreas
1984 • Kävlinge
#8
4 april 2016 kl 13:36
Gilla
En strategi jag använt för att gå från 45min på milen 2015 till att nästan klara 40min nu på seedningsloppet till gbgvarvet för några veckor sedan (40.15) var att ställa mig frågan "hur långt klarar jag av att springa i tänkt tempo idag?" utifrån det la jag upp planeringen av alla träningspass och det räckte nästan hela vägen. Eller, det kommer räcka hela vägen för 2016 är inte slut än :) Jag tror på variation, kontinuitet - en variation av mängd och vila. Lycka till!!
1993 • Karlshamn
#9
5 april 2016 kl 19:25
Gilla
Jag springer både på löpband och utomhus och jag får nästan alltid bättre tid på samma sträcka om jag springer utomhus. Tror det har med att jag tycker det är otroligt tråkigt att springa inomhus så att jag blir trött snabbare och blir långsammare.

Det är bara vad jag själv känner! Jag vet inte hur det är för andra.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#10
5 april 2016 kl 22:45
Gilla
Har det precis samma som Emma. Springer nästan minuten snabbare per km ute :P Springer bara och tänker på hur jobbigt det är på löpband. Nä, tacka vet jag en blåsig regnig löpning ute än att stå still och springa inne!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.