Löpning Träning 13 inlägg 8802 visningar

Hög arbetspuls/mjölksyratröskel?

Per Lundkvist
1979 • Uppsala
#1
14 oktober 2008 - 19:51
Gilla
Hej,

jag får som grön på forumet be om ursäkt om ämnet tagits upp i tidigare tråd, har dock inte hittat svar på min fundering någonstans. Handlar om möjliga anledningar till "väldigt" hög arbetspuls på längre pass.

Har tränat en del löpning denna säsong (även tidigare men alltid fått skador då jag saknat discplin att ta det lugnt nog) och skaffat en pulsklocka vilket har gjort träningen ännu lite roligare. Pulsklockan har dock givit en hel del huvudbry eftersom jag stiger snabbt till en puls på 180+ och kan ligga där en timme utan någon större drift uppåt (180-190 kuperad terräng). Visst är det jobbigt men det ska det ju vara också :-).

Hade det bara varit detta så hade jag slutit mig till att jag har hög maxpuls. Har dock kört några backpass också utan att komma upp i högre puls där än vid slutet av löppassen. Nu är jag ingen löpare av rang iofs (kanske skulle kunna springa en plan mil idag på 45-46min) men tycker ändå det är konstigt att jag har så hög puls eftersom jag kan ligga kvar där så länge. Det verkar ju vara rätt nära maxpuls enligt backpassen och schablonen (just den kanske inte säger så mkt). Kan jag ha "dålig" kondis (aerobt arbete) men hög mjölksyratröskel (stå ut med anaerobt arbete, om jag förstått uttrycken rätt)? Några andra förslag på orsaker? Vore tacksam för hjälp här eftersom jag inte förstår det här riktigt men skulle vilja lära mig så jag kan bli bättre.
1969 • Sala
#2
14 oktober 2008 kl 21:13
Gilla
Du måste göra ett maxpulstest innan någon kan svara på din fråga. Om du har 210 i maxpuls så får du ett helt annat svar än om du har 190. Men rent spontant låter det som om du har fel på din pulsklocka, för 180-190 på ett vanligt träningspass låter extremt högt. Alltså:
1: Testa din maxpuls
2. Låna någon annans pulsklocka (av bra märke) och kolla om det är samma sak med den.
Per Lundkvist
1979 • Uppsala
#3
14 oktober 2008 kl 21:57
Gilla
Tack för svar Mårten. Klockan är dock riktigt bra (Polar RS800) och ger samma resultat vid upprepade mätningar så är nog mig man måste undersöka isf, :-) kanske just med ett maxpulstest. Ska kolla vad det finns för möjligheter för sådant här i Uppsala, om någon har en bra erfarenhet från omnejden så är tips välkomna.
Erik
1976 • Stockholm
#4
14 oktober 2008 kl 23:22 Redigerad 16 oktober 2008 kl 22:01
Gilla
Det är inte alls omöjligt att du faktiskt har en maxpuls på 200 eller mer. Springer jag en mil fort ligger jag på ca 92 % av maxpuls, men det mesta med puls är individuellt. Springer du backarna fortare redan från början så ska du nog se att du lär komma upp i puls snabbare (om backen inte är allt för kort vill säga). Kör du ett maxpulstest så ska du vara sjukt jäkla trött efteråt. Är man inte van att springa är det faktiskt väldigt svårt att komma upp i maxpuls, man bryter för tidigt.
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
14 oktober 2008 kl 23:40
Gilla
Jag tjatar... Men som man: Tag 220 - ålder. Siffran som fås är sedan centrum i ett spann på hela 40 BPM. Allt inom det spannet anses som fullständigt normal variation (95% av alla av samma ålder ligger någonstans däremellan). 2,5% ligger under och 2,5% ligger över. Per är 79:a, vilket ger spannet 171-211 (praktiken då här 190-211 till 97,5%).
Henning Looström
1973 • Lund
#6
15 oktober 2008 kl 11:49
Gilla
Per, låt någon annan prova klockan och se om värdena verkar rimliga.

Sven, när hela 5% av befolkningen lyckas missa ett så gigantiskt tilltaget spann som +-20bpm får man nog säga att metoden inte är så bra. För trubbig för praktisk nytta enl min mening.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#7
15 oktober 2008 kl 12:02
Gilla
Ja. Det vore bra om folk kunde kasta den där jävla maxpulsformeln nån gång. Den berättar vilket medelvärde som gäller för en större population och har egentlgen ingenting med individen att göra. Ingen enskild individ är hjälpt av att veta om det där medelvärdet eftersom det inte säger nånting om hans eget värde. Det är troligare att han har ett värde som inte stämmer med medelvärdet än att han har ett som gör det.
Sven Andersson
1966 • Kista
#8
15 oktober 2008 kl 12:25
Gilla
Lads, lads. Ni missar min poäng: att empiri visar att maxpulsen varierar så mycket helt naturligt runt ett centralvärde som ges av den formeln. För detta ändamål fyller formeln fullständigt sitt syfte. Den är till för det. Jag vill bara lugna folk som tror att de är "onormala".
Trallala
1964 • fd
#9
15 oktober 2008 kl 12:30
Gilla
208-0.7xålder är en mer precis formel än 220-ålder ( http://content.onlinejacc.org/cgi/content/abstract/37/1/153 ). Den har dock samma brister när det kommer till stor varians som den gamla formeln. Om man av någon anledning inte kan utföra ett maxpulstest så kan man använda sig av formeln, men om man kan göra ett test så ska man göra det då man annars riskerar att hamna en hel del fel när man uppskattar intensiteten på ett pass.

Effekterna av detta är inte så stora för någon som precis börjat träna men om man vill uppnå lite högre mål bör man ta reda på sin maxpuls helt klart.
1978 • Lindome
#10
15 oktober 2008 kl 12:45
Gilla
Laktattest för att mäta mjölksyranivå vid olika ansträngningar kan ju också vara bra. Man behöver inte nödvändigtvis veta sin exakta maxpuls, viktigare att veta var den aeroba och anaeroba tröskeln finns enligt min mening.
1971 • Nykvarn
#11
15 oktober 2008 kl 13:13
Gilla
Per. Jag har liknande erfarenhet med små skillnader mellan maxpuls och den puls jag normalt ligger på när jag tränar. Som Mårten är inne på tror jag din maxpuls ligger högre än du tror. 1. Gör ett maxpuls, går relativt enkelt att göra själv. Var rejält uppvärmd öka farten under ett pågående pass. öka farten rejält, spring några minuter strax under ditt max, avsluta med ett motlut som tar åtminstone 30 sek, gärna lite längre och tryck verkligen på ditt max och läs sedan av pulklockan.

Jag är själv 37 år och jag en (hittills) uppmätt maxpuls på 200, misstänker att den kanske är ännu ett par slag högre, så glöm allt var formler heter. På mina distanspass brukar jag ligga mellan 170-175 (zon 4 för mig, Polar RS 200). På mina kvalitetspass, fartlek eller intervall hamnar jag snarare på 180-190 och är det kuperat hamnar jag ofta över 190, även om snittet på hela passet kanske inte blir så högt.

Min kapacitet är väl ungefär som din, milen på 42 min, halvmara-pers just n 1:32.
Robert Berntsson
1968 • Södra Sandby
#12
15 oktober 2008 kl 19:10
Gilla
Instämmer med Kristina, laktattest där du får reda på din aeroba/anaeroba trösklen ger mer än maxpulstest.
Maxpuls är lurigt då den skiftar beroende på var du befinner dig i din träningsfas/belastning. Dvs det är skillnad att kolla den om du ligger i en tung träningsfas eller du kommer tillbaka från vila/skadeperiod. Efter träningsuppehåll har du lätt att komma upp i en hög puls men dessvärre är uthålligheten inget vidare.....så är det för mig ivartfall.
Per Lundkvist
1979 • Uppsala
#13
16 oktober 2008 kl 00:47
Gilla
Tack för alla inlägg och tips/synpunkter. Summan av det hela är att jämförande erfarenheter/data och allmän info om trubbiga maxpulsmått har lugnat mig en del. Har också tagit åt mig av vikten av ett maxpulstest och/eller laktattest för att kunna göra rimliga bedömningar av träningspulsvärden. Står numer på "att göra"-listan.

Erik - tack för jämförande siffror och input om svårighet att nå maxpuls, värdefullt. Kan nog mycket väl vara så att jag inte pressat mig hela vägen pga ovana och skaderädsla.

Sven - intressant med den breda fördelningen runt schablonvärdet för maxpuls, visste inte det varierade så mycket. Trodde det snarare det stämde bra på rätt stor andel, så var bra för mig att se även om du tog lite stryk för inlägget, tack :).

Henning - bra ide. Min löparkompis får kanske ta klockan nästa pass. Tror verkligen inte klockan är problemet men kanske bra psykiskt att undanröja det lilla tvivlet.

Staffan - bra med tips för maxpulstest och egen data för jämförelse. Kändes lugnande att läsa dina siffror som inte var helt olika mina på något sätt, tackar jag för.

Jacob, Robert och Kristina - Tack för åsikter om maxpuls- och laktattester. Som jag nämnde ovan kommer jag framledes göra troligen båda dessa tester för att få individuella och mer användabara mätvärden. Tvekat lite gällande laktattest då det kändes som overkill på mig som "långsam" motionär, men kan nog vara mycket värdefullt och kostar ju dessutom bara en bråkdel av min flashiga pulsklocka (var det nån som sa overkill? :) .
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.