Löpning Träning 11 inlägg 4138 visningar

Träningsklocka / löpa på känlsa?

Kurre Bussman
1956 • Karis
#1
26 april 2016 - 14:24
Gilla
Jag hör antagligen till minoriteten som löptränar enbart på känsla ännu år 2016.
Träningsklockorna har blivit både mångsidiga och billiga och bör erkännas att en viss nyfikenhet finns för att testa, men på längre sikt vill jag löpa på känsla och inte datorstyrt.
Ni som börjat använda träningsklockor:
- har ni märkt en förbättring av resultaten?
- har ni högre träningsmotivation?
- är njutningen av att träna större?
- kan ni låta tankarna sväva eller är ni fokuserade på klockan?

Som ni kanske redan uppfattat så är min träning inte resultat- utan njutningsbaserad, MEN tävlingar ger mig träningsmotivation och målet i tävling är alltid att ge allt!

Tänker jag fel om jag tror att friheten, njutningen (även av omgivningen) och möjligheten att låta tankarna sväva iväg m.m. lider av en träningsklocka?
1984 • Stockholm
#2
26 april 2016 kl 23:10
Gilla
Jag tycker inte direkt att klockan förhöjer träningen i sig. Tror inte den förbättrar resultaten och inte heller njutningen. Motivationen kanske, på kort sikt iaf. Men annars tillgodoser den helt andra behov än vad själva löpträningen gör. Jag tycker det är kul att kunna gå tillbaka, att analysera och att mäta - men det är ett intresse som inte är direkt sammankopplat med någon av de viktiga variabler för varför jag älskar löpning - klockan ger något helt annat. Så jag tycker inte du ska köpa en för att lyfta löpningen, den har du minst lika mkt glädje av utan. Men om du lockas av tanken att analysera så kan det tillföra något nytt, kul till livet.

Det finns en liten risk att bli slav under klockan men jag tror den är störst om man är tävlingsinriktad överlag. Utan klocka existerar ju inte den risken alls sock och det är en lite annorlunda frihetskänsla att springa utan, absolut. Jag har dock inga problem att drömma mig bort - det är mest på de allra hårdaste passen, om jag gärna vill springa liite fortare än förra veckan, som jag tycker att armen kan åka upp lite onödigt ofta.
1968 • Kållered
#3
27 april 2016 kl 07:18
Gilla
Skulle aldrig vilja vara utan GPS-klocka på träning. Allt blir så enormt mycket enklare. Vissa intervallpass skulle aldrig gå att genomföra med mindre än att man planerade och memorerade minutiöst innan - eller kör på bana. Fast jag har så kasst räkneminne så jag skulle tappa kollen på antal varv ändå. Nä, GPS på ensamträning = guld.
Kör man med grupp/tränare blir det ju annorlunda dock.

På tävling däremot, ja där undrar jag om inte GPS:en förstör mer än gör nytta för mig. Någon sorts tidtagning vill jag nog allt ha dock. Mitt hittills bästa Gbg-varv sprang jag med enkel tidtagning.
1973 • Åkersberga
#4
27 april 2016 kl 08:19
Gilla
På vanliga distanspass tittar jag numera inte mer på klockan mer än kanske någon enstaka gång för att kolla distansen men är ändå kul att ha haft den med sig för att se vart man varit och kanske titta på pulsen mm.

GPS-klockan är däremot ett mycket bra verktyg för intervaller eller när man vill få reda på andra saker och med vibrationsfunktionen som min har behöver jag nästan aldrig titta på tid/distans osv om man vill fokusera på träningen.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#5
27 april 2016 kl 08:19
Gilla
Nej Kurt, jag tror inte vi är en minoritet som springer på känsla.
Kurre Bussman
1956 • Karis
#6
27 april 2016 kl 09:05
Gilla
Det är väl där problemet ligger för egen del att jag är utrustad med en viss tävlingsinstinkt och klockan då antagligen sku vara den jag tävlar med på träning = det blir för allvarligt.

I början av min hittills drygt treåriga "löparkarriär" hade jag ett par återkommande rutter på vilka jag regelbundet tog sluttid, men slutade med det efter första sommaren och fann därefter mera glädje i det hela. Tävlingsinstinkten spökade på bekostnad av glädjen.

Numera deltar jag i något 1 mils lopp före egentliga tävlingssäsongen för att testa var jag ligger i förhållande till året innan.

Erkännas bör, på tävlingar kan jag inte låta bli om någon som löper bredvid med datorn på armen att ibland fråga hastigheten...

Målet är att både på milen och halvmaran i år göra mina bästa tider hittills.
1968 • Helsingborg
#7
27 april 2016 kl 09:13
Gilla
Just på tävling tycker jag att det är ovärderligt med klocka för att säkra att jag inte drar iväg i för högt tempo i början. På NYCM 2014 visade det sig att min klocka hade legat och laddat ur batteriet i väskan, så jag fick springa klocklös, med resultatet att jag höll alldeles för högt tempo första milen, vilket straffade sig på slutet.

Träna utan klocka hade jag säkert kunnat göra, men det hade inte blivit lika systematiskt och jag hade nog inte brytt mig om att logga passen med några detaljer efteråt, så möjligheten att kolla på gammal statistik hade försvunnit.

Sammantaget så är klockan en viktig del i mitt löpande.
1957 • Arvidsjaur
#8
27 april 2016 kl 11:40
Gilla
Använder klockan hela tiden men tittar sällan på den, men givetvis händer det. Men den är bra när man ska springa ut och sedan samma väg tillbaka, då blir det den sträckan. Sen kan man ju jämföra tiderna för samma runda. men på tävling känner jag att den är nödvändig som #7 säger
1975 • Varberg
#9
27 april 2016 kl 12:26
Gilla
Använder oftast gps-klocka på mina löparpass men hur mycket jag tittar på den beror på vad jag gör. Vid intervaller använder jag den mest aktivt. Annars kikar jag ibland för att hålla koll på pulsen men sällan på tiden eller tempot, det får bli som det blir. Efteråt är det dock kul att kolla på sträckan och tiden m m. Njuter lika mycket av löpturen med eller utan klockan.
1972 • Tyresö
#10
27 april 2016 kl 12:48
Gilla
Jag känner precis som Johan#2. Tycker det är kul att kunna gå tillbaka och jämföra och analysera tempo/puls/längd med hur det var för ett år sen eller en månad sen. Springer alla pass med klocka för att få in statistiken. När jag var nybörjare var det definitivt en motivationshöjare att följa den snabba utvecklingen.

Men jag tror nog inte att klockan gör mig till en bättre löpare på något sätt. Gillar man inte att hålla på att analysera så är nog nyttan minimal rent träningsmässigt

På de få lopp jag springer tycker jag att klockan hjälper mig att hålla rätt tempo eftersom, i alla fall för mig, så är känslan för tempo då rubbad.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#11
27 april 2016 kl 13:46
Gilla
Tycker inte att det ena nödvändigtvis behöver utesluta det andra. Jag personligen gillar de data jag kan få ur klockan och att jag har passen loggade för att hålla koll. Sen är det nog så att man sannolikt blir en bättre löpare om man lär sig springa på känsla istället för att vara slav under de kilometertider som klockan anger, särskilt under lopp.

Ett tips är att dölja klockan under ärmen eller med en tejpbit och springa många pass på känsla. Har man programmerat in intervaller så vibrerar ju ofta klockan när det är dags att byta tempo. Då får man lära sig att styra farter på känsla men man får samtidigt data att studera efter passet. Det är ganska kul att gissa exv vad man har haft för medelpuls under ett pass eller hur snabbt det egentligen gick på den där 6:e kilometern när man tog i.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.