Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 18614 visningar

Ömhet i knäveck

#1
18 maj 2016 - 17:33
Gilla
Hej
Har sedan lite för många veckor en stelhet och ömhet i ena knävecket. Lite som kramp när jag suttit stilla ibland. Gör egentligen inte särskilt ont om jag inte springer rejält fort eller uppför. Får lite ont efter passen också. Har varit hos sjukgymnast som inte hittade några fel på ledband, menisk eller muskler, gick inte att provocera fram smärta på nåt särskilt sätt.
Nån som känner igen detta? Börjar ju undra eftersom det drar ut på tiden lite. Kan jogga i lugnt tempo, är det bara att fortsätta..?
Kanske finns några bra övningar, stretch eller annat i detta läge?
Alla tips är bra tips ;-)
1981 • Örebro
#2
18 maj 2016 kl 18:35
Gilla
Om det är mitt it knävecket och känns som en "sträng" som är obehaglig att trycka på, kan det vara en av de nerver som kommer från ischiasnerven.
#3
19 maj 2016 kl 15:48
Gilla
Nej, nån sträng känner jag inte. Det jag märkt är däremot att när jag gör tåhävningar så känns absolut inget alls om jag har böjt knä, däremot när jag har rakt ben, så koppling till muskler högre upp i benet kanske ändå är värt att tänka på. Nåt som behöver stärkas upp kanske?

1981 • Örebro
#4
19 maj 2016 kl 16:17
Gilla
Kan fortfarande vada nerven. De ogillar att sträckas ut då de är irriterade.
1952 • Varberg
#5
20 maj 2016 kl 10:11
Gilla
Det finns ju många känsliga strukturer i knävecket. Jag tror ganska starkt på att det är ett problem med den lilla muskeln popliteus som går tvärs över knävecket. Den inåtroterar i knäleden och står för stabiliseringen. Jag föreslår att du läser ordentligt på om anatomin och funktionen och gör övningar där du jobbar och stretchar muskeln vilket måste vara noggrant och på rätt sätt vilket är ganska svårt. Sök på engelska siter där du hittar bästa tipsen. Det finns även en kul quickfix som bevisar diagnosen om det fungerar, men gör den utan byxor så att du känner anatomin. Gnugga heller aldrig i mitten av knävecket där det finns känsliga strukturer utan håll dig till yttre och inre fästet av muskeln. https://www.youtube.com/watch?v=v1kwT5_dlEA
#6
22 maj 2016 kl 21:05
Gilla
Tack för tips! Alla är värdefulla för mig som lär mig hela tiden. Men sjukgymnasten kollade särskilt popliteus och trodde absolut inte att det var den efter att ha böjt, vridit och bänt på benet. Vågar man inte lita på det (hon är spec på idrottsrelaterade problem)?
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#7
25 maj 2016 kl 11:53
Gilla
Kan vara en bakercysta. Jag gick länge och hade ont i knävecket och trodde det var popliteusmuskeln då min sjukgymnast sa det, men i slutändan visade det sig vara en bakercysta. Jag hade också ont på insidan av knät (vilket sjukgymnasten sa kunde vara menisken eller lös broskbit).
Efter att äntligen (3 månader senare) fått komma till ortoped och sedan MR visade det sig vara bakercysta och trasig menisk.
Obs! Klassiska menisktester visade inte på meniskproblem, men det var det.
Skall göra titthålsoperation imorgon.
1981 • Örebro
#8
26 maj 2016 kl 10:22
Gilla
Det är inte alltid trasiga menisker är symptomgivande heller, samma som med diskar där uppskattningvis 40% av befolkningen (som inte har ont i ryggen) har någon typ av "skada" på diskarna. Det är normalt helt enkelt.

Säger såklart inte att det inte är ett problem för just dig Stefan, bara svamlar lite i allmänhet.

Omvänt är det också så att väldigt många av testerna som man gör på kliniken inte är så bra som man vill tro för att identifiera skador. Enkelt sammanfattar, det är jävligt klurigt :-)
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#9
26 maj 2016 kl 21:30
Gilla
@ #8
För mig har det varit väldigt "symptomgivande" då jag inte kunnat springa på 4 månader...
Men jag förstår vad du menar, jag gick hos ST-läkare och två olika sjukgymnaster och de hade alla olika gissningar på vad det var som gjorde ont.
Det var först då jag fick komma till en ortoped som han direkt sa det var menisken efter att jag fått göra nåt så enkelt att böja mig ner med inåtriktade fötter vilket följdes upp med MR för att säkerställa.
1952 • Varberg
#10
27 maj 2016 kl 09:11
Gilla
@Agneta: Det finns ett antal mer eller mindre svårdiagnosticerade orsaker till smärta bakom knäleden varav en del beskrivits här ovan. Som jag ser det kostar det inget att testa egen rehab riktad mot popliteus med massage av fästen, muskelaktivering och stretch. De andra orsakerna går ju inte att rehabilitera själv. Det är en svår muskel att hitta och aktivera och läs på noggrant helst engelskspråkigt och kom ihåg att massagen inte får göras i mitten utan bara vid inre och yttre fästet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.