Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 3790 visningar

Skor för mina fötter

#1
1 juni 2016 - 09:16
Gilla 
Har länge velat börja springa men kan inte. Har hadt problem i 10 år med rygg, knä och fötter. Allt började i fötterna för 10 år sen och är tillbaka där igen. Går hos en osteopat och har fått ordning men har jämt ömma fötter. Jag kan inte stå en längre stund utan att få ömma fötter. Jag måste få ordning på detta innan jag kan börja springa. Osteopaten vill att ja ska ha neutrala, noll drop med så lite dämpning som möjligt. Mina sista skor är 5 mm drop så det är ett stort steg att gå från 5 - 0 i drop. Har provat inov8 och merelle men det känns som en strumpa och är mer crossfit skor. Jag vill veta vad erfarna anser om skor drop och dämpning. Mina vadmuskeler behövde stretchas ut efter min graviditet jag hade nyligen, jag känner inte samma stelhet i vaderna som i början när jag var nyförlöst. Jag går idag på asfalt mycket med barnvagnen men går i converse (!) nu. Har inget annat och hittar inget bra. Får ömma fötter i converse och i mina 5 mm drop skor. Vad ska jag leta efter för skor? Har hemma ett par merrell med 0 drop och 8mm dämpning, är det mycket dämpning? Jag provar bara skor inomhus och skickar tillbaka.. Har Nike några bra trots att de har mer drop? Hjälp!
1984 • Stockholm
#2
1 juni 2016 - 09:37
Gilla 
Får du så mkt problem av instabila skir med lågt dropp så tycker iallafall jag att det är lite konstigt att du inte får rådet att prova något annat. 8mm sula är jättelite och alla skor du nämner är sådana som är kända för att skapa problem om man inte är van/tränad för dom.

Svårt att ge råd om specifika skor som passar just dig men jag tycker iallafall du ska prova att gå upp i dropp och dämpning. Tilltalas du av Nike så är Pegasus en populär modell med 10mm dropp och bra med dämpning. Dessutom klart mer vridstyv än tex converse. De kanske kan vara värda att prova - sen gäller det ju att hitta en modell som sitter bra också och där måste du prova själv.
1984 • Stockholm
#3
1 juni 2016 - 09:45
Gilla 
Vad gäller barnvagnspromenader så fick jag också mkt problem av det när jag gick i mjuksulade sneakers eller flip-flopp. Med andra barnet kör jag ofta med keen-sandaler som har väldigt hård sula. Det funkar mkt bättre. Leta skor där sulan är lite vridstyv tycker jag. Sen är det bra med flexibla skor med lågt dropp på lång sikt eftersom det stärker fötterna. Men innan du kan träna upp fötterna måste du ju bli av med problemen så det tycker jag gott kan vänta några år. Om man nu tycker det är superviktigt med starka fötter - jag kan väl tycka att betydelsen av det överdrivs en aning ibland. Lite som att träna upp sig till att kunna sova utan kudde. Kanske inte världens mest prioriterade grej för alla.
1984 • Stockholm
#4
1 juni 2016 - 09:48
Gilla 
Tänk sock på att det här är ett forum med amatöree och osteopaten vet ju mkt mer om dig än vi gör, så andra skor kanske ger andra problem? men jag tycker att det låter konstigt att fortsätta med nåt som gör ont i fötterna och tycker du ska söka upp en annan expert för en second opinion.
1965 • Täby
#5
1 juni 2016 - 10:12
Gilla 
Jag tror att det är jättestor skillnad på Converse och ett par "riktiga" 0-drop skor. (Man hör ju om alla youngsters som har problem med fötterna.) Jag upplever att jag stärker fötterna genom att använda med 0-drop skor *till vardags*. Om du har merell redan så prova dom ett tag istället för converse. Strunta i dämpningen, du märker ju om du upplever en förbättring.

För mig är löpning annat, dock. Där vill jag ha skor med lite "klack", dom flesta mina ligger mellan 4 och 8 mm. Dock lättare och flexibla (åt race-hållet, kan man såga - trots att jag själv inte är så mycket race i mitt tempo). Så själv skulle jag se promenad/vardags separat från springningen.

Det kanske är så att du borde träna fötterna? Saker som rulla handduk med tårna och sånt. Jag har inte gjort såna övningar själv, men öppna ny tråd med lämplig titel så får du säkert tips.

Jag håller med Johan i att osteopaten ju har info som vi inte har. Å andra sidan kanske hen är en sån där "religiös barfota typ"? Här får du använda ditt omdöme eller be om second opinion.

Principen starka fötter (dvs inte låsa in fötterna överlag i skor, så att dom aldrig jobbar) tror dock jag stenhårt på. Det handlar ju även om att komma dit, på ett bra sätt.
1981 • Bagarmossen
#6
1 juni 2016 - 12:27
Gilla 
Ang Noll dropp skor så kör jag själv med Altra, de är inga barfotaskor men de har allt från relativt lite dämpning till jättedämpade skor (de har hjälpt mig stärka mina fötter och vader). Men börja FÖRSIKTIGT.

Annars tror jag på variation. Olika skor, ren barfotalöpning bla bla blä osov

Vad gäller fotstyrka så tycker jag att skrynkla handduk med tårna en bra grej.

Men jag är inte osteopat.

#7
1 juni 2016 - 12:58
Gilla 
Tack alla, ja de Merrell jag går i just nu inomhus för att känna är 0 dropp och 8 mm dämpning. Min osteopat säger 0 medan min hjälpreda som jobbar på skobutik med orrtopediska inlägg säger att jag inte ska gå till 0 direkt men samtidigt säger hen att jag ska gå på osteopaten då hen behandlar mig. Har haft väldigt uppbyggda skor och mycket drop samt inlägg innan. Så sjukt svårt för min dröm är att kunna börja me löpträning. Ja men träna föttern lan jag ju börja med också! Tack för det tipset. Men vad gör dämpningen i förhållande till drop egentligen?
1984 • Stockholm
#8
1 juni 2016 - 13:34
Gilla 
#7 Vad jag fattat/upplevt så avlastar droppet vader och hälsenor litegrann. För min del har överbelastad vad (troligen) lett till Plantar Fasciit vilket sitter under foten så det kan ju vara ihopkopplad på det sättet, vad och fot alltså. överlag tror jag att hög klack flyttar belastningen uppåt/framåt vilket gör att skor med högt dropp är lite mer kopplat till knä-, höft- och lårproblem medan skor med lågt dropp oftare ger problem med fötter, hälsenor och vader. Om det är helt sant vet jag inte men generellt sett är det uppfattningen jag fått. sen anpassar sig ju kroppen, så ju högre klack du går i desto kortare baksida får du vilket är en vanlig (del-?)orsak till ryggproblem, dålig hållning och en kropp som klarar av att röra sig barfota på ett sämre sätt. Därför är det väl bättre med lågt dropp på sikt men det bygger ju på att man har en kropp som fixar det också.

Dämpning är väl lite mer tveksamt om det gör någon större nytta - vissa menar att vi tenderar sätta i fötterna hårdare ju mer dämpning vi har så att det i praktiken inte hjälper så mkt. å andra sidan upplever många (de flesta?) att de blir mer slitna av att springa med lite dämpning än med mycket. dämpning är väl ett sätt att sprida belastning som jag fattat - den blir inte mindre av mycket dämpning men stötarna sprids ut över större yta. Tror dämpning spelar mkt större roll vid löpning än gång men är man skadad är det ju iallafall skönare att ha något mjukt än hårt under fötterna även när man går. tror dock det är mer för symptomens skull det är bra på vardagsskor, inte för att fixa orsaken till smärtan.
1984 • Stockholm
#9
1 juni 2016 - 13:38
Gilla 
I övrigt kan jag verkligen rekommendera keens skor i avdelningen lågt dropp men riktiga, bra skor som är perfekta för trötta fötter.
Östermalms IP
#10
1 juni 2016 - 13:42
Gilla 
Sluta krånga till det alla. Köp ett par vanliga tjocktrainers och kör på!

Föreslår Pegasus, Vomero, Nimbus, Kayano, Guide/Ride, Adrenaline eller någon Hoka sko.

Minimalisthypen levde under Born to Runs storhetstid. Nu har pendeln slagit tillbaka mot mer uppbygda skor.
1984 • Stockholm
#11
1 juni 2016 - 13:48
Gilla 
tredje parametern är vridstyvhet och det är väl där tex converse är så jobbigt för fötterna. vet inte hur det funkar men har nästan fått uppfattningen att mjuka skor där sulan är mjuk och vridbar i någon riktning men inte alla är det allra sämsta - att just det sliter och drar i foten på ett dåligt sätt. alltså t.om. mer än vad ren barfotapromenad eller barfotaskor gör. Men det är min personliga teori. tycker att vissa av mina sneakers med liknande sula som converse känns som en ren fabrik för fotproblem på ett sätt som inte helmjuka sulor som vrider sig i alla riktningar gör. Jag kör dock helst med så vridstyva, hårda sulor som möjligt så länge jag har minsta symptom. har jag inga symtom går jag gärna så barfota som möjligt istället.
1984 • Stockholm
#12
1 juni 2016 - 13:52
Gilla 
Håller fö med Fredrik. Jag skulle gå så långt från converse som bara är möjligt i ett första steg - sen kan du väl börja gå neråt i dropp och sula igen om du blir symptomfri.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
1 juni 2016 - 16:44
Gilla 
Converse sägs ha förstört många fötter. Eftersom du har ont bör du använda skor som ger stöd, t ex vanliga "tjockskor", till vardags. Men parallellt med det träna upp styrka i fötterna så att du kan gå och springa i vad som helst så småningom. "Crab walk" är bra, likaså att gå och springa barfota på mjukt underlag som sand eller gräs. Men se det som träning och gör lite i taget men ofta. Stå på ett ben eller balansplatta stärker också. Sen finns det ju problem som härstammar från kroppsdelar högre upp men det borde osteopaten ha sett.
1980 • Åby
#14
2 juni 2016 - 10:53
Gilla 
Jag har alltid undrat över det här hatet mot Converse, de är förvisso lite smala fram men i övrigt i princip en nolldroppsko helt utan uppbyggnad.

Att gå barfota så mycket som möjligt är ju onekligen bäst, näst bäst är att använda skor som låter dina fötter röra sig som de är tänkta (typ Fivevingers, Vivobarefoot etc) och som framför allt låter dina tår spreta lite.
Men - rör du dig mycket på hårda underlag så kan det vara skönt att låta fötterna vila ibland, Altra gör finfina skor med nolldropp och bra dämpning, variation är viktigt.

Men - viktigast av allt är att inte stirra sig blind på vad som "ska" vara rätt i och med att det finns så många åsikter och teorier. Jag väljer skor efter aktivitet och har drop från 0-11mm från odämpat till Hoka-dämpning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
2 juni 2016 - 17:34
Gilla 
Mattias, jag tror det kommer från ortopeder som dels får se många fötter som folk har ont i, dels ofta har en annan syn på det där med rätt och fel när det gäller skor, de skriver ju ut inlägg utan att föreskriva att behovet av inläggen bör tränas bort.

Men har man gått i skor med hård sula och stöd för hålfoten i tio år eller mer innan man byter till Converse så bäddar man för problem. Fötterna måste vänjas långsamt, dvs stärkas för att funka utan de invanda stöden.
Ava
1958 • Lindome
#16
5 juni 2016 - 15:24
Gilla 
Tycker du ska testa osteopatens råd men också känna efter vad dina fötter och din kropp tycker och sedan diskutera detta med din osteopat. Dina 8 mm Merrell-skor är säkerligen alldeles ypperliga att börja med och de är förmodligen dessutom skönare för dina fötter än ett par Converse (lättare också kanske?) - tycker du inte att de är bättre så byter du bara tillbaka! Alltid mycket bättre att börja med det man har hemma tycker jag, finns väl ingen anledning att rusa ut och slänga pengar på något som sedan inte visar sig vara så skönt som man trott?

Själv bytte jag till så lite drop jag kunde hitta lite före Born to Run-hysterin. Det var inte medvetet, jag bara råkade prova sådana skor och mina fötter jublade så jag köpte. Det var vanliga promenadskor men så småningom "bytte jag ner mig" vad gäller löparskor också och lullar (bra mycket långsammare än löpning!) numera bara i tunna 0-drop-skor - det är skönast för mig. Använder mest Merrell (Dash glove) men även Saucony Hattori (asfalt + till jobbet). Dessutom har jag Vivobarefoot (sulan är toppen men jag är inte riktigt vän med deras ovandelar) samt Five Fingers som jag mest använder till skogspromenader och för skojs skull. Och så högklackat till fest... ;-)

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.