Löpning Träning 20 inlägg 13478 visningar

träningen går sämre och sämre

Borås
#1
19 juni 2016 - 23:34
Gilla
Hej!
För att gå rätt in på saken går min träning bara sämre och sämre och jag börjar bli smått desperat. Är tacksam för alla spekulationer och tips!
Lite bakgrundsinfo:
Jag har tränat löpning regelbundet ca 6 ggr/veckan i flera år. Ligger på ca 7-8 mil i veckan, blandar kvalitét med vanlig distans och gör milen på ca 40 min/ 5 k 19 min.
De senaste veckorna har jag känt att löpningen börjat gå sämre och sämre. I början inte så farligt, men gick ändå tidigt till läkare för att kolla upp blodvärde då jag tidigare haft problem med detta. Värdet visade 111 och jag fick järntabletter utskrivet trots att läkarna egentligen tyckte värdet var ganska normalt och jag troligtvis inte har brist på järn. Detta var ca 3 veckor sen och jag har ätit 2 tabletter/dag sen dess men märker inte någon direkt skillnad, snarare tvärt om.
Nu är jag mycket trött jämt trots att jag sover mycket, och träningarna går märkbart långsammare med högre ansträngning. Är tveksam om jag ens skulle komma under 45 min på milen i dagsläget.
Har tagit det lugnare med träning de senaste veckorna eftersom jag har haft en tanke på att det kan vara överträning men detta verkar lite konstigt då jag brukar vara bra på att lyssna på kroppen och känna när det räcker, och jag ligger ändå inte på någon värst hög löpmängd egentligen.
Tilläggas ska kanske att jag lider mycket av pollenallergi såhär i början av sommaren, men inte kan väl det påverka löpningen såhär mycket?

Jag funderar på om jag har brist på något annat som kan påverka prestionsförmågan?

Tacksam för svar
mvh


Oldboy
1952 • Danderyd
#2
20 juni 2016 kl 01:25
Gilla
111, var det Hb-värdet? Det är väl i så fall rätt lågt och kan ta tid att få upp. Det finns ju värden på ferritin och plasma-järn också som ger mer info. Läge att ta nytt blodprov tror jag.
Sen finns det mycket annat. Sköldkörteln skickar ut hormon som reglerar "energinivån" i kroppen. Inte så ovanligt att ha nåt trassel där och det kan sänka en direkt men det märks i vardagen också. Tror att sjukvården får ta ett varv till med dig.
Irene
1968 • Åstorp
#3
20 juni 2016 kl 06:49
Gilla
Pollenallergi kan påverka rätt mycket. Har man då samtidigt ett så lågt hb- värde så är det kanske inte så konstigt att du är trött. 7-8 mil per vecka under längre tid är ju också ganska mycket. Tar du pauser från träningen ibland, t ex vilar helt en vecka?
Magnus
Stockholm
#4
20 juni 2016 kl 07:54 Redigerad 20 juni 2016 kl 07:55
Gilla
Som andra sagt, regelbunda pauser från löpningen är nödvändigt för att komma i balans. Trots detta kommer inte kroppen klara hård träning hur länge som helst.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
20 juni 2016 kl 10:17
Gilla
Hb på 111 kanske räknas som normalt för kvinnor, jag backar lite. Om du nu "lider mycket" av pollenallergi är det klart att kroppen orkar med mindre än vanligt, det går en hel del energi till att "bekämpa pollen".
I o f s tycker jag inte man ska likställa 7-8 mil i veckan med hård träning för någon som hållit på med det i flera år men det beror ju helt på hur intensiv träningen är.
Riktig överträning är ett elände! Har du fortfarande lust att springa eller tvingar du dig ut? Känner du lust att springa tror jag inte på överträning. Men prova att skippa alla kvalitetspass och sänka tempot så att det verkligen känns bekvämt, "utan ansträngning" att lufsa nånstans där du inte drabbas av elaka pollen - du borde märka skillnad nu när det regnat ordentligt om det var allergin. Och halvera dosen ett par veckor för vad det än är så behöver kroppen återhämtning, det tyder din försämrade ork på.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#6
20 juni 2016 kl 10:54
Gilla
Kolla sköldkörteln! Ett av kroppens viktigaste organ som inte så sällan strular för kvinnor. Nu har du ju inte uppgett någon ålder men från 40+ Så är det ganska vanlig åkomma som verkligen ställer till det för träningen.
Göteborg
#7
20 juni 2016 kl 15:38
Gilla
Jag tar Apotekets Kosttillskott Kvinna, som innehåller bland annat Järn 107% RDI. Om du tänker på pollen så jogga tidigt på morgonen eller sent på kvällen när luften är lite tyngre för då är det inte lika mycket pollen.
http://pollenkoll.se/pollenprognos
Borås
#8
20 juni 2016 kl 15:49
1 Gilla
Tack för alla svar! Ringde faktiskt sjukvården igen idag och ska dit på onsdag och ta fler prover, bla sköldkörtel. Över telefon nämnde läkaren att det låter som typiskt "sommarvirus" som tydligen kan ligga i kroppen i 1-2 månader och göra musklerna trötta utan att det nödvändigtvis bryter ut. Har aldrig hört detta förut, är det någon annan som har erfarenhet av detta sommarvirus? känner mig allså inte sjuk (har inte varit förkyld/sjuk på över ett år) och vilopulsen är inte heller direkt ökad.
Isak
1988 • Luleå
#9
20 juni 2016 kl 16:21
Gilla
111 är ett lågt HB även för fertila kvinnor som bör ligga över 120.
Dessutom kan järnbrist i sig ge trötthet.
Låter bra att du ska tillbaka till HC, järn kan kollad bland annat genom ferritinvärdet i blodet som används som mått på järnsepåerna.

Det kan ta några veckor att få upp din HB om du har lågt järn, trots att du äter tillskott.

Lågt HB ska i princip alltid utredas så att man vet orsaken. Anemi är så att säga ett symtom snarare än en sjukdom.

De kan säkert hjälpa dig vidare på hälsocentralen. Lycka till!
1976 • Sollentuna
#10
21 juni 2016 kl 12:08
Gilla
Spontant tänker jag att löpning 6 gånger i veckan är för mycket för kroppen om man inte tränar på elitnivå och har läkarteam runt sig som backar upp med råd och kontroller.
Borås
#11
21 juni 2016 kl 12:45
Gilla
Jag tror faktiskt inte att löpmänden är för mycket då jag legat på denna mängd i flera år och sällan känt mig sliten i kroppen. I tonåren tränade jag sällan mindre än 8 pass i veckan och mängden har aldrig varit ett problem :)
1971 • Nykvarn
#12
21 juni 2016 kl 13:08
1 Gilla
Hb 111 kan vara lite i underkant för en fertil kvinna men behöver naturligtvis inte vara det. En ”blodstatus” på labb på vårdcentralen ger också svar på S-Ferritin (kroppens järndepå) och halten av järn i blodet (S-järn) vilket säger mer tillsammans än bara Hb, vilket Isak redan varit inne på i tråden. En blodstatus visar också om du har någon infektion då antalet vita blodkroppar kontrolleras.

Sköldkörteln kan absolut ge liknande symptom liksom pollenallergi som kan göra löpningen riktigt trög. En annan sak att beakta vad gäller överträning är att inte går att betrakta träningen enbart. Även om du tränat på samma, stabila mängd under en längre period kanske andra faktorer i ditt liv (t ex hög belastning på jobbet, sämre sömn, relationer som måste ägnas mer tid åt, jobb med bostaden) gör att du just nu inte orkar med löpning sex dagar i veckan på samma sätt som tidigare.

Det är alltid bra att försöka få in det ”helikopterperspektivet” på sin träning, vi är inga maskiner, jag har själv misslyckats med att betrakta min egen träning på samma sätt, kört på för hårt ibland och då upplevt försämringar och skador i perioder. Hoppas du kommer tillrätta med det och uppdatera gärna i tråden om du har lust!
1985 • Tyresö
#13
22 juni 2016 kl 09:34
Gilla
Medicinerar du mot pollenallergin? Vad för mediciner i så fall, både allergin och medicinerna kan göra en trött och hängig..

Hur yttrar sig allergin? Bara snuva, rinnande ögon eller även på andningen?

1976 • Sollentuna
#14
22 juni 2016 kl 15:33
Gilla
Ja sommarvirus snacka om. Jag har aldrig haft så mycket bekymmer med halsen som i år. Inne på tredje månaden och tog prov för Twar i går.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#15
22 juni 2016 kl 18:43
Gilla
Hb 111 är sannolikt rejält prestationsbegränsande på långdistans. Världselit bland kvinnor borde kunna ha inom sisådär 140-155 gram hemoglobin per liter blod (förhoppningsvis utan EPO-doping).

I en gammal studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3948861?dopt=Abstract testades 10 män med snitt Hb 153 och 11 kvinnor med snitt Hb 134 för bl a VO2max på ergometercykel och männen låg som väntat högre i snitt.

Sedan sänktes männens Hb till kvinno-nivån och VO2-max minskade kring 7 % i snitt ( dock inte ned till kvinnonivån eftersom fler faktorer påverkar VO2max som t ex hjärtats slagvolym).

Således är det tydligt att Hb-värdessänkning från 153 till 134 ger åtminstone män en rätt kraftig VO2max-sänkning, om än inte lika stor i procent som Hb-sänkningen .

Det gällde kanske inte heller några löpare, utan kanske bara "vanliga män" men logiskt sett är det uppenbart att höga Hb-värden är viktiga för blodets syretransportförmåga och därmed prestationen på t ex långdistanslöpning, och att kvinnors Hb ligger lite lägre, även bland odopad elit, är en klar könsskiljande resultatpåverkande faktor (tillsammans med hjärtats lägre slagvolym och naturligt lite svårare att nå lika låg fettprocent och lika optimal muskelmassa och möjligen något lite sämre löpekonomi, allt summerande kring ca 10-13 % längre kilometertid pga könsfaktorn).


Så jag gissar att kvinnor som tävlar på långdistans definitivt bör sträva att ha säg minst 130 i Hb för att det inte ska begränsa onödigt mycket givet förstås att det går att uppnå utan konstlade medel.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
23 juni 2016 kl 11:02
Gilla
Intressant Bo. Kanske bättre att äta blodpudding eller järntabletter veckorna före ett maraton än att sätta i sig rödbetsjuice:-) Eller kanske ännu längre, röda blodkroppar lever väl ca tre månader.
1971 • Nykvarn
#17
23 juni 2016 kl 11:31
Gilla
Jag får nog då tyvärr EPO-dopa mig om jag ska kunna göra mig själv helt rättvisa ;-) med min järnbristanemi kommer jag sällan upp i 140 i blodvärde ens efter en längre tids regelbunden järnmedicinering...
Borås
#18
23 juni 2016 kl 21:01
Gilla
Tusen tack för alla svar! Fick idag provsvaren, inga konstigheter där och blodvärdet har höjts till 124. Har tagit det lite lugnt med löpningen även denna veckan och kört mer alternativt men idag körde jag ett lätt distanspass som gick över förväntan! så förhoppningsvis är formen på uppgång igen :-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#19
23 juni 2016 kl 21:09
Gilla
#17

Jag hade Hb ca 133 i en mätning när jag hade höjt veckdosen från 10 till 18 mil/vecka och nått 2.25 h på maran 2 ggr och blev ordinerad hemjärn-tabletter (Hemo+) vilket höjde Hb till ca 140-145 i kommande mätningar och maratiden sänktes till snitt 2.21-22.
Men högre än så kom jag inte i Hb och det är väl en talangfaktor det oxå hur högt det kan bli utan höghöjdträning. Så jag hade förmodligen varit bättre om Hb nått säg 160 istället.
HR
1972 • Stockholm
#20
23 juni 2016 kl 21:19 Redigerad 23 juni 2016 kl 21:27
Gilla
Inläggade "av misstag". Bortplockat. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.