Löpning Kost & Näring 11 inlägg 12589 visningar

Kaffe och järnupptag

1991 • Åkersberga
#1
22 juni 2016 - 13:16
Gilla
Hej jag har en del funderingar om kaffe och järnupptag om det är någon som är påläst och är insatt i ämnet, dessa är iaf:
Hur mycket påverkar egentligen kaffe järnupptaget? För som jag har fått till mig är att kaffe hämmar järnupptaget, men är det så att det bara minskar ner det lite då?
Sen undrar jag också om själva mängden kaffe gör någon skillnad på järnupptaget? Om man exempelvis skulle dricka 3 koppar kaffe efter maten jämfört med 1, skulle järnupptaget bli sämre då?
En sista fråga är att jag tror jag har läst någonstans att kaffe har bara en negativ effekt på järnupptaget beroende på vad man äter. Att exempelvis järn från kött påverkas mindre än järn från grönsaker, är detta sant?

/En som har lågt hb och järnbrist..
Stockholm
#2
22 juni 2016 kl 15:20
Gilla
Äter du järntillskott eller försöker du bara få i dig mer genom maten? När jag själv hade järnbrist fick jag höra det inte är någon fara med kaffe om man väntar 2 timmar från det att man tagit järntabletten iallafall :)
1991 • Åkersberga
#3
22 juni 2016 kl 19:59
Gilla
Nej jag äter både järntillskott, dock inte receptbelagd, och försöker äta mat som innehåller mycket järn
Åsa
1978 • Tyresö
#4
22 juni 2016 kl 21:09
Gilla
Infon jag fick när jag hade järnbrist var att inte dricka kaffe och undvika mjölkprodukter i samband med att jag tog tabletten.
Vet inte hur man säger idag, men vill du måste väl inte dricka massa kaffe precis när du tar tabletten? Du kan ju vänta några timmar.
Jag fick också höra att har man konstaterad järnbrist går det inte att äta sig fri från det. Man måste ta tillskotten. Jag tolkar det som att kosten gör ganska liten skillnad när det handlar om att åtgärda en brist (annan sak så klart om det handlar om att inte få brist). Tror därför inte det gör så mycket om du dricker kaffe övriga tider på dygnet. Men hivar du i dig tio koppar om dagen får du kanske dra ner lite?

Inte direkt svar på din fråga, men det är det jag fick sagt till mig iaf, av vården.
1993 • Uppsala
#5
22 juni 2016 kl 21:26
1 Gilla
Effekten av kaffe på järnupptag beror till viss del vilken typ av järn du får i dig. Vanligtvis kategoriseras dietärt järn i två olika former. Hemoglobinbundet järn samt icke hemoglobinbundet järn. Det järn som är bundet till hemoglobin kan kroppen ta upp mycket enklare och antinutrienter(polyfenol i kaffe t.ex.) påverkar inte detta upptag så mycket. Icke hemoglobinbundet järn däremot är mycket svårare att ta upp för kroppen och effekten av kaffe(polyfenol) blir att upptaget försämras. Vanligtvis finns hemjärn i kött men vanligtvis också järntabletter. Icke hemjärn finns vanligtvis i de flesta järnkällor förutom just kött och produkter med blod i.

Eftersom 3 koppar kaffe innehåller tre gånger så mycket polyfenol som en kopp försämras järnupptaget mer av detta. Dock vet jag inte riktigt om sambandet är linjärt eller marginellt avtagande.

/PEACE
1983 • Alingsås
#6
23 juni 2016 kl 09:29
Gilla
Polyfenoler som finns i t ex kaffe, te och vin liksom fytinsyra som finns i spannmålens grövre delar (skalen), kalcium och till viss del kostfibrer påverkar helt klart järnupptaget negativt, som nämnts i flera svar här ovan. Således behöver man ju inte överdriva konsumtionen av något av detta i samband med en järnrik måltid just när man vet att man har anemi, men det betyder inte heller att du behöver undvika kaffe, en tallrik yoghurt eller en grov macka helt! :)

Det finns ju även ämnen som hjälper kroppen att tillgodose sig järnet i maten, t ex C-vitamin! Så ett tips är ju att alltid se till att äta icke värmebehandlade grönsaker (paprika, tomater, gröna grönsaker etc) eller frukt, jordgubbar eller andra bär alternativt något glas juice i samband med att du äter!

1984 • Vimmerby
#7
23 juni 2016 kl 10:17
Gilla
Det jag upplever tillsammans med vården är att kosten verkar göra extremt liten skillnad på förbättring. Däremot kan det ju avsevärt sämre om man missköter sig. Typ bantar eller dummar sig :-)
Jag får inte upp mina värden varken genom kost eller tabletter, utan får nu infusioner varje vecka. Inte kul, men det gör verkligen skillnad. Både på välmående och min träning.
1983 • Alingsås
#8
23 juni 2016 kl 11:04
Gilla
...och ja, upptagsförmågan påverkas självfallet även av orsaken till varför man har anemi, Simon! Har du blivit utredd? Du kanske även behöver tillskott av t ex B12.

Tråkigt att behöva ta infusioner Joanna, men skönt att du känner skillnad och mår så mycket bättre! :)
1984 • Vimmerby
#9
23 juni 2016 kl 13:43
Gilla
Jag snyltar in och läser tipsen här :-) Tack Disa!
När det gäller järnbrist, blodbrist, anemi osv osv så upplever jag det ganska dåligt uppdaterat inom vården. Jag vill ju hemskt gärna veta varför kroppen inte tar upp järnet i maten. Att hålla på med infusioner känns ju knappast hållbart. Eller tabletter för den delen.
Men, förlåt det var ju inte det tråden handlade om :-)
1993 • Uppsala
#10
23 juni 2016 kl 18:21
Gilla
Det finns flera faktorer som kan bidra till att kroppen inte kan ta upp järn och bilda röda blodkroppar(hemoglobin). För bildandet av hemoglobin krävs det även folat samt vitamin b12. Har man då brist på någon av dessa näringsämnen blir därför hemoglobinnivåerna inte höga(anemi). En anledning till att kroppen inte tar upp allt järn i maten kan vara att biotillgängligheten är låg. Till exempel så kan vissa ämnen binda åt sig järnet så att kroppen inte kan ta upp det i tarmen. Till exempel har mörk choklad relativt sett mycket järn men däremot är biotillgängligheten låg, tvärtom för kött. Här är en ganska bra fördjupande artikel om ämnet: http://ajcn.nutrition.org/content/91/5/1461S.full

Sedan eftersom det är tarmen som absorberar järnet så kan så klart problem med tarmen påverka. Individer med skadad tarm har svårare att tillgodogöra sig näringsämnena från maten man får i sig. :)

1991 • Åkersberga
#11
23 juni 2016 kl 20:30
Gilla
Tack så mycket för allas svar!
Nja delvis. Jag tror att min trötthet beror på en kombination av överträning och lågt energiintag, vilket i sin tur sänker blodvärdet. Så nu försöker jag äta mer och träna mindre och samtidigt försöka få i mig mer järn, varför jag ställde dessa frågor från början..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.