Löpning Träning 14 inlägg 5457 visningar

Registrerar ni uppvärmning/nedjogg?

1975 • Växjö
#1
25 juni 2016 - 14:06
Gilla
Jag följer träningsplan från micoach.com. De bygger på McMillan's program. Där ingår 5-15 minuter i början resp. slutet som uppvärmningsjogg resp. nedjogg.

Brukar ni registrera sådan uppvärmning/nedjoggning när ni registrerar era pass? Snittempot blir ju missvisande, liksom pulsen. Men samtidigt är ju även dessa delar en del av den totala tiden och distansen för passet.

Jag använder hittills mest Strava (importerar automatiskt från Garmin Connect), men har börjat kolla på att använda Jogg också. Om jag importerar automatiskt från Garmin Connect kommer uppvärmning och nedjoggning med som en del av passet. I Strava kan ja, om jag vill, "croppa" början och slutet manuellt.

Ingen big deal, men statistik är en motiverande faktor för mig i träningen, så därför tänkte jag kolla hur andra normalt registrerar sina pass. :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
25 juni 2016 kl 14:12
Gilla
Oaktat vilken teknik man använder för att bokföra sin träning, så inkluderar naturligtvis den seriöse löparen all typ av löpträning, inkl uppvärmning, nedjogg etc i den totala mängden.

Själv brukade jag nitiskt hålla normalt distanstempo på så gott som all uppvärmning och "nedlöpning" så det var ingen tvekan om att den skulle adderas till övrig mängd distanslöpning och fartlöpning(inkl tävlingar).
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#3
25 juni 2016 kl 14:40
Gilla
Bild uppladdad av Patrik Lindegårdh
Jag räknar in den för att se den total mängden men använd sporttracks istället så kan du välja vilka delar som ska räknas som aktiv/passiv. Väldigt bra för att snabbt få en genomsnittsfart, puls m.m endast på den aktiva delen. Finns väldigt mycket inställningsmöjligheter (se bild som exempel)
Göteborg
#4
25 juni 2016 kl 17:48
Gilla
Själv gör jag lite stretch och knappt 50m för att känna att musklerna är okej som uppvärmning, tycker inte det är tillräckligt för att skrivas upp.

Hade jag gjort något lite mer seriösare upp/ner jogg på 5min eller +1km så hade jag skrivit det på pass schemat ja.
1970 • Lerum
#5
25 juni 2016 kl 18:01
Gilla
Många reggar två pass eller tom fler. Tar man dem dessutom som olika typer så får man fin årsstatistik
Karin E
1962 • Sävedalen
#6
25 juni 2016 kl 21:03
Gilla
Jag registrerar upp- och nedjogg. Dels därför att jag ju faktiskt springer när jag värmer upp/joggar ner, dels därför att jag inte ska lockas att hoppa över det. Det blir kilometrar i dagboken. Jag värmer dock bara upp/joggar ner när jag springer fartpass (går dock inte så fort för mig). Jag registrerar det som två egna pass. Därtill kommer fartpasset. Antalet pass stämmer då inte, men det bryr jag mig inte om. På så sätt får jag rätt tid på fartpasset. Annan ev uppvärmning/nedjogg, t.ex. vid lopp, registrerar jag inte. Jag har också Garmin. Kör det som olika pass i Garmin. Jag importerar dock inte min data utan skriver in den.
1971 • vånga
#7
26 juni 2016 kl 11:53
Gilla
Jag bara kör, struntar oftast i kilometertider, pass 1 1700m uppför, pass två platt bana, pass tre intervaller vilan kommer med enklast så. Spanar bara på varje intervall, jämför banaerna, för tre varv på elljusspåret ger 75m höjdskillnad på 3,2km löpning och nu sommar då kommer mosspassen super hög puls å noll fart-variationen i underlaget ger utveckling och ingen mening att kolla på snittfart!!!!! Bara vid testlopp inför tävling.
1962 • Öjebyn
#8
26 juni 2016 kl 12:54
Gilla
Jag registrerar aldrig uppvärmning/nedvarvning separat.
I långpass och distans då ingår de i passet.
Vid intervaller och annan fartträning ligger de först och sist som egna etapper. Jag använder Garmin 220.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#9
26 juni 2016 kl 17:58
Gilla
Gör precis som Stefan. Tycker jag är rätt nördig med att vilja ha med mycket men just att dela upp är lite overkill för mig, så länge jag får med totalt. Sen är ju resten uppdelat i intervallerna ändå så att jag kan jämföra :)
1963 • hunnebostrand
#10
26 juni 2016 kl 19:25
Gilla
Startar kl när jag börjar och stoppar när jag är klar. ibland springer jag lite fortare ibland saktare och även lite oorganiserad form av intervaller ibland med fokus att springa så tekniskt rätt som möjligt ibland träffar jag gamla vänner o kompisar som det blir en pratstund med stoppar aldrig klockan utan skriver en liten rad varför snittfarten var låg viktigast är löpturen som sådan har på senare tid försökt öka på mängden men lyckats sådär med det,
1968 • Kållered
#11
27 juni 2016 kl 07:03
Gilla
Om syftet med dagboken bland annat är att i efterhand kunna se hur man tränade under en viss period så blir det ju direkt missvisande att inte ha med uppvärmning och nedvarvning.

Om man tycker att det är obehagligt att de sänker snittet i jogg-dagboken så kan man väl bara registrera dem utan tid? Blir ju också missvisande förstås, men inte lika mycket.
1975 • LUND
#12
27 juni 2016 kl 08:01
Gilla
Har du testat intervallfunktionen på Jogg?

Registrera ditt löppass om lång intervall, klicka i uppjogg/nerjogg
och justera tills ditt löppass är markerat.

Jag kom ihåg att det var väldigt enkelt att få till om man t.ex
kör rundor eller backintervaller och mätte höjdkurvan i efterhand: http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=10715281

Dock så verkar mina tider inte kommit med,
funkar det inte kan vi väl använda denna tråden till
att få dem att justera sammandraget till
"10 km i 4.47 totalt 16 km" eller
"8 intervaller i 4.15 tempo à 385m totalt 7.5 km"
1975 • Växjö
#13
10 juli 2016 kl 11:29
Gilla
Tack för svar och tips! Har börjat använda Sporttracks, vilket är perfekt för en nörd som jag :) Fr.a. med tillägget Training Load (och Fit Plan), som är utmärkt för att analysera och planera träningsupplägg och formtoppning. Plus att man som Patrik skriver kan välja vilka etapper som är aktiva. Då får man både helheten och kan ändå jämföra snittempo för endast själva löpdelen.
1976 • Löddeköpinge
#14
10 juli 2016 kl 13:04
Gilla
I början tyckte jag det var spännande och intressant med all statistik men efter ett tag så blir det bara för mycket och svårt att se någon trend bortsett från den jag redan har i huvudet så numera använder jag mest klockan för hastighet och tid men är mer och mer sällan inne på Garmin Connect eller dagboken här på jogg för att strukturera och analysera mina pass.

Var på ett sätt enklare när man endast sprang samma runda på 7 km om och om igen men nu är det allt från tröskel, till internvaller till långpass osv så då försöker jag istället leva i nuet.

Men som svar till TS så inkluderar jag upp och ner jogg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.