Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 15697 visningar

Knäskydd mot löparknä?

Johan Holmberg
1977 • Avesta
#1
1 juli 2016 - 06:26
Gilla
Hej
Såg nu något som jag inte sett tidigare. Det finns tydligen knäskydd som ska hjälpa mot löparknä. ÄR det någon som visste om det sedan tidigare eller har erfarenhet av denna? Som jag tolkar texten så hjälper det inte till att lösa problemet utan ska lindra symtomen.

Vad tror ni?
http://www.rehaboteket.se/ortos/knaskydd-knastod/knaskydd-loparkna-itb
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#2
1 juli 2016 kl 08:38
Gilla
Jag har en sån, köpte på Runner's store tror jag? Innan Sthlm Mara 2014 så hade jag haft lite problem med vänster knä, så jag tog med denna. Halvvägs började i stället höger knä strula, så jag spände fast den där, och det gjorde verkligen nytta, med att avlasta som du säger, så jag kunde fullfölja. Sen krävs ju stretch och foam roller för att avhjälpa grundproblemet.
1981 • Sundsvall
#3
1 juli 2016 kl 12:26
Gilla
Jag använde ett liknande skydd från Mueller förra sommaren då jag hade löparknä. Svårt att säga om det gjorde till eller från, förmodligen mest placebo, men det var ganska skönt med trycket på ITB under löpningen initialt. Men det är absolut inte lösningen på att bli av med sitt löparknä.
Per S
1970 • Norrköping
#4
1 juli 2016 kl 12:27
Gilla
Ibland kan det nog hjälpa men inte alltid. Jag hade en lätt känning av löparknä efter Stockholm marathon förra året Med ett liknande band (från Intersport, ej Rehband) kunde jag springa utan känningar. Efter ett par veckor med bandet var löparknät bort och jag har aldrig känt av det igen. Läser man på nätet hittar man dock många rapporter där det inte hjälpt alls, anatagligen fler än där det hjälpt. Så det beror nog på hur allvarligt det är. Jag kanske hade tur.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#5
1 juli 2016 kl 15:30
Gilla
För mig så funkade det. Började med Mueller men jag lyckades spänna det så hårt så att det gick av.

Det här funkade bättre (läste massvis med recensioner som rekommenderade det): https://www.amazon.com/Pro-Tec-Athletics-Band-Compression-Wrap/dp/B005B00J5K

Det är värt att poängtera att man måste dra åt det väldigt hårt. Åkte på rätt otäcka skavsår av remmen.

Start Fitness budget variant funkade inte alls.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#6
5 september 2016 kl 12:55
Gilla
Hittade precis den här tråden och beställde ett sånt där knäskydd på vinst eller förlust. Får återkomma sen om det funkar till halvmaran på lördag, eller om jag får bryta.
hxman
1976 • Skåne
#7
5 september 2016 kl 13:24
Gilla
Jag hade stor hjälp av ett sånt där värmeskydd från typ Rehband- alltså inte alls samma modell som ni länkar till ovan. Smärtan var alltid värst när knät var kallt och stelt. Med knäskydd på under och efter träning så kunde jag träna någorlunda. Utan knäskydd så kunde jag i princip inte röra knät.
1981 • Linköping
#8
5 september 2016 kl 15:38
Gilla
Hej Johan!
Jag hade ett liknande som jag hade med mig och satta på om jag fick ont. Funkar bra så att man inte fastnar avsmälta i skogen. Som flera (inkl du) påpekar så tar den ej bort symptom. För att få bort symptom så har jag stretchat och foamrollat med bra resultat. Stötvåg ska också hjälpa.
Lycka till!
1988 • Katternö, Finland
#9
6 september 2016 kl 09:08
Gilla
En kommentar till stötvågs behandling mot löparknä.

Under Stockholm Maraton fick jag en strålande smärta i högra knät. De sista 12-13 km var ren viljestyrka att sätta ena foten framför den andre.

Hade en stafett tävling lördagen efter Stockholm maraton, som jag hade lovat att delta i. 10km sträcka efter en 5-6km samma strålande smärta igen..
Tar det lugnt en par veckor och vilar upp. Är på några korta rundor inga problem.

Sen i början av juli ordnar den lokala föreningen en ny 10 km som är en av deltävlingarna i en trippel. Samma sak 5--6km sen kommer smärtan som en löpeld.

Dagen efter kontaktar jag en klinik som behandlar mycket idrottskador och dylikt. Efter en kortare undersökning, får ja beskedet löparknä och att en par stötvågs behandlingar borde råda bot på bekymmren.

Det behövdes två behandlingar, med en drygveckas mellanrum.
En kortkommentar om själva behandlingen... när han förberedde, spände han fast mina ben remmar och hans sista kommentar före han började.. "Det här kommer att göra ont" och det gjorde oerhört ont..

Men efteråt har jag inte upplevt några känningar i knät, har sprungit några halvmaraton i varierande underlag, varav ett var ett var på en vandringsled. Stockholm Maraton i år, kände inte av något.
#10
25 februari 2018 kl 20:29
Gilla
GenuTrain P3 från Bauerfeind är ett av marknadens bästa knäskydd för löparknä.

Ni hittar skyddet här: http://xn--knskydd-6wa.net/

Genutrain P3 - På grund av sin längd ger den ännu lite mera stabilitet. Framförallt till patienter med instabilt knä och problem med att knäskålen glider ur led. Den specialutformade pelotten kring knäskålen samt det band som är kopplat till den gör att man kan individuellt rätta in knäskålen i en behaglig position och förhindra luxation. GenuTrain P3 är även mycket lämpad för de som lider av löparknä. En smärta som uppstår på utsidan av knät pga av att en irritation/inflammation av senan som går från rumpan ner på utsidan av knät. Detta avhjälps med att den triangelformade pelott som sitter placerad så att den hamnar på utsidan av låret skapar ett tryck och en massage på den spända senan.


Eller här: http://xn--knstd-hra2k.nu/
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
25 februari 2018 kl 20:38
Gilla
Om senan är inflammerad bör man åtgärda orsaken, ett knäskydd löser knappast detta.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#12
25 februari 2018 kl 22:14
Gilla
#10:Reklaminlägg??
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.