Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 5 inlägg 4039 visningar

Lidingöloppet och känning i benhinna...

Anton Tibblin
1989 • Lund
#1
26 juli 2016 - 11:55
Gilla
Hej Jogg!

Jag är uppe i att göra en svensk klassiker, och har nu bara Lidingöloppet kvar. Detta är något som jag varit nojig över länge, då jag har haft lite problem med mina knä och benhinnor tidigare - att detta skulle blir ett problem för mig.

När jag igår var ute och sprang drygt 14km (60% grus, 40% asfalt) fick jag efter passet känning i vänster benhinna. Jag hade problem benhinnorna i flera år, för några år sedan (sen skadade jag knäet - och var borta över ett år från all löpning, och då försvann problemen).

Nu på sistone har jag kunnat spela innebandy och fotboll utan att mina benhinnor skapat någon problematik för mig. Så nu blir jag väldigt orolig. Jag måste ju få många fler mil i benen så att jag tar mig runt Lidingöloppet - men samtidigt inte drar på mig mer problem.

Några tips? Minska distansen och tätare pass? Öka distansen och mer vila mellan passen? Orkar verkligen in att det är skador som ska ställa sig ivägen =/
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#2
27 juli 2016 kl 06:24
Gilla
För en del så hjälper inlägg.

För min del märkte jag att benhinnorna var som värst två dagar efter ett träningspass, lite som med träningsvärk. Det som hjälpte bäst var att inte springa denna dag. Alltså fungerade det bäst med färre pass och i stället längre. Jag tror det är bra att undvika intervallträning och liknande hård träning, men det är ju inte lika viktigt om man är inriktad på att ta sig runt utan att få ont.

Helt bra blev jag i mina benhinnor redan efter någon vecka då jag gick över till odämpade skor utan drop. Men då fick jag i stället andra problem, så det är vanskligt att ge sig på som experiment med kort varsel.

Det luriga med inflammation är att det ibland kan kännas bättre när man blivit uppvärmd, vilket kan vara bedrägligt.
1980 • Åby
#3
27 juli 2016 kl 08:20
Gilla
Benhinneproblem kan vara kopplat till en bristande löpteknik, något som verkar bli bättre av att springa i tunnare skor då du behöver förändra löpsteget för att det ska funka.

Testa att köra lite löpskolningsövningar och kanske tänka mer på tekniken (eventuellt ihop med ett par nya skor?), kan vara värt investeringen för att få springa utan att ha ont.
Anton Tibblin
1989 • Lund
#4
27 juli 2016 kl 11:21
Gilla
Tack för svar, det känns nästan värre idag (lite som Lars skrev). Jag ska ta kontakt med en massör jag känner (det kanske kan hjälpa?) och kolla efter nya skor. Finns det några speciellt kunniga där? Jag brukade gå till löparlabbet, gissar på att de är duktiga?

Har du tips på bra löpskoleövningar (någon länk kanske?) Det är svårt att vara källkritisk mot sådant, när man inte har koll själv =)
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#5
27 juli 2016 kl 11:25
Gilla
Detta är inte svaret på allt och är absolut ingen garanti på att det kommer funka. Men du kan ju läsa och begrunda åtminstone:
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=46329
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.