Löpning Träning 8 inlägg 5342 visningar

Planering av vilodagar

Erik
1974 • Jönköping
#1
27 juli 2016 - 13:35
Gilla
Jag kör i snitt 5 löppass och 2 styrkepass per vecka. Men hur ska jag tänka när det gäller vilodagar?

Är det ett bra upplägg att lägga styrkan på de 2 dagar jag inte springer? I så fall blir det ingen riktig vilodag, men 2 dagar utan löpning iofs.

Eller är det bättre att lägga styrkan på dagar när jag även har löpning för att vilodagarna ska bli helt fria från träning?
1980 • Åby
#2
27 juli 2016 kl 14:21
Gilla
jag brukar inte aktivt planera vilodagar, de kommer lite av sig själva då de tycker att det passar :)

Viktigast är att lyssna på kroppen, vissa dagar är det tungt men görbart, andra dagar är det bara dumt att ge sig på att träna över huvud taget.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
27 juli 2016 kl 15:02
Gilla
Jag personligen tycker det är skönt att ha en vilodag, och veta om det redan innan. Sen kanske jag gör något annat, typ badminton eller så men inte alls på samma nivå som löpningen.

Jag hade valt att lägga ett pass styrka samma dag som löpning (men långt ifrån om det går) och sen det andra passet på en löpvilodag. Så får du en hel vilodag. Men det är bara hur jag hade lagt upp det :)

Att lyssna på kroppen är aldrig fel!
1956 • Lund
#4
27 juli 2016 kl 16:05
Gilla
Jag brottas med samma funderingar. Vad jag förstår så har man inte full nytta av styrketräning, om det sker i direkt samband med löpträningen. Såg något program på TV om träning där någon expert tyckte att det i stort sett var bortkastad tid och träning att köra styrka i samband med löpträning. Så i så fall bör väl ena passet vara på morgonen och det andra passet senare på dagen. Kanske kan någon klokare än mig bättre redogöra för den typen av resonemang. Men livets avvägningar är inte alltid optimala och värdet av att ha en fridag eller två i veckan kanske väger upp det.
Magnus
Stockholm
#5
28 juli 2016 kl 08:04
Gilla
Jag brukar lägga styrkan på löpfria dagar, funkar bättre än att få in båda på en dag. Men sen behöver inte styrka enbart vara att lyfta vikter i gymmet, det kan lika gärna vara backlöpning eller stegringslopp efter ett distanspass, och då går det ju att kombinera med den vanliga löpningen.
1979 • Bonnarp
#6
28 juli 2016 kl 08:41
Gilla
Jag sparar alla mina vilodagar till när jag är nergrävd. ;)

Ligger annars på 2-3 vilodagar i veckan, ibland bara 1. Men är mest
baserat på arbetsschemat och vad man hinner med i träningsväg.
Inte det mest optimala att klämma in träning hit och dit men hellre det än att inte få springa alls.

Trivs bäst med ett schema som fanns tidigare när man var ung o gick i skolan och grejer, då var det träning mån, ons, fre och tävling på helgen, samt ett långpass på en av dagarna som mjukpass före/efter tävlingsdagen. Då blev det 4-6 pass på en vecka, och massa skoj i träningsgruppen. :)
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#7
28 juli 2016 kl 09:43
Gilla
Mikael, detta utgår från en styrketränande person, men slutsatsen blir nog ganska lika. Du kan ju läsa och se :) http://tyngre.se/artiklar/att-kombinera-styrka-och-kondition/
1956 • Lund
#8
28 juli 2016 kl 10:15
Gilla
Tack för artikeln Thomas. Min ingång i frågan är lite annorlunda. Jag tänker i första hand på om skaderisken ökar snarare än om effekten av träningen. Jag har tidigare upplevt att det varit lättare att dra på sig skador med löpning direkt efter ett styrkepass. Jag antar att pusslet med att få ihop träningen säkert har flera lösningar och att man får prova sig fram.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.