Löpning Övrigt 10 inlägg 3154 visningar

Astma

1975 • Sandared
#1
28 juli 2016 - 22:30
Gilla 
Känner mig väl förberedd inför mina pass med medicin (Bricanyl) men ändå så drar mina luftrör ihop sig. Idag var det värsta jag varit med om. Skulle börja röra mig uppemot milen men det gick bara inte. Och då körde jag lugnt tempo...... Var tvungen att stanna flera gånger för att andas. Jag försöker verkligen tänka på andningen ...Så frustrerande och jobbigt att ha en "extra" motståndare under träning. Finns det tips eller något man ska tänka på som underlättar och gör mig bättre, starkare och snabbare?
J.J
#2
28 juli 2016 - 22:59
Gilla 
Har också astma, tar för nuvarande ingen medicin, men lyckas ändå jogga ca 10 mil/vecka. Springa fungerar inte än, men jogga går. Det som förbättrat min astma är lågkolhydrat/paleo för autoimmuna sjukdomar. Var skeptisk först, blev även sämre innan det blev bättre, men märker en förbättring som motiverar mig. Även märkt att jag fått mindre smärta i kroppen och kan träna mer men ändå hålla mig mer skadefri än tidigare.

Kanske värt att testa.
1975 • Hässelby
#3
28 juli 2016 - 23:46
1 Gilla 
Har du någon pollenallergi också? Min astma är betydligt värre under pollensäsong, värst är det precis när blomningen för ett pollen precis har börjat. Då får jag en rejäl dipp och får stanna och hämta andan under det som egentligen bara är väldigt lugna pass. Nu har precis gråbo börjat och därmed infinner sig också en liten dipp för mig just nu.

Men generellt så är mina tips att inte slarva med förebyggande antiinflammatoriska preparat, t.ex. kortison och att alltid starta i väldigt långsam fart så att puls och andning hänger med.
#4
29 juli 2016 - 11:46
Gilla 
Hej! Jag känner igen det du beskriver Anne-Sofie, för några år sedan så var det likadant för mig, och det blev bara värre, på vintern kunde jag knappt göra någonting utomhus utan att ta Bricanyl. Så jag gick till vårdcentralen och fick träffa en astmasköterska. Då fick jag kortison utskrivet, och det har fungerat perfekt. Jag kan springa, åka skidar, göra vad jag vill nu utan att känna av astman överhuvudtaget. Så det skulle jag verkligen rekommendera att du gör, jag ångrade bara att jag inte hade tagit tag i det tidigare!
Jyllis
1991 • Stockholm
#5
29 juli 2016 - 19:29
Gilla 
Håller med övriga, kortison och antiinflammatoriska. Bricanyl är bara "provisoriskt" vad jag förstått? Brukar tömma lungorna helt också om det blir jävligt (som på spirometri), då får man lite blickar på sig men det hjälper andningsrytmen. ;)
1975 • Sandared
#6
3 augusti 2016 - 20:37
Gilla 
Tack så hemskt mycket för era tips! Som sagt tar jag Bricanyl 0,5 mg och inget mer men känner att något annat måste till. Var hos astmasköterska som bedömde min astma som inte allvarlig. Men som jag sa sa så måste ett test där jag anstränger mig göras för det är då den sätter emot. Och jag misstänker att gråbon har sin påverkan just nu. Jag har iaf testat att ta det mycket lugnare första 2 km innan jag börjar springa och det hjälper. Och spirometri? Ska man blåsa ut som på testet menar du? Funkar det? Mitt mål iår till den 17 september är att klara 55 min på milen. Vi får se....
Jyllis
1991 • Stockholm
#7
3 augusti 2016 - 20:46
Gilla 
Ja precis, tömma lungorna fullständigt när man springer, det funkar för mig iallafall. Lycka till med målen :)
Walker67
1947 • Växjö
#8
4 augusti 2016 - 14:59
Gilla 
Jag har astmaformen sensorisk hyperreaktivitet, som utlöses av främst olika kemiska ämnen och hyperperoxider (bildas av parfymämnen och syre). I akutstadiet börjar jag hosta och får som ett lock över bröstet och jobbigt att andas. Har testat Airomir o,1 mg, men det hjälpte inte något nämnvärt (för låg dos ?), har inte provat någon medicinering sen.
Men min astmaform är inte ansträngningskopplad utan jag blir bättre om jag kommer ut i friska luften och tränar, ofta känner jag mig nästan återställd efter träningen. Vid stark kyla på vintern, måste jag använda andningsmask, som värmer upp luften.
Men även utomhus kan man råka illa ut tex om jag hamnar i närheten av ett fordon, som drivs med akrylatbensin och får i mig avgaserna.
Borde kanske be min läkare att få testa salbutamol i högre doser.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#9
4 augusti 2016 - 16:38
Gilla 
Bricanyl är mest för kortvarig bruk, som någon mer nämner. Tala med din sköterska och försök få en för förebyggande, med andra verkningsgrader. Jag har också pollen-astma som en till här i tråden. Just nu in i gråbo dimman. Tar förebyggande och har med mig bricanylen om de blir panik. Funkar helt ok numera. Innan var det som att träna med betong runt benen och hosta hela nätterna, konstant trött utan någon form av kvalité i passen. :/
1975 • Sandared
#10
4 augusti 2016 - 23:33
Gilla 
Idag var det två bra rundor! Imorses endast gång 6 km och eftermiddag blandat med gång och löp. Visserligen regnade det men jag började med gång 2 km för att sedan springa.... och då tog jag ingen Bricanyl! :) Så jag tror att förbereda mig långsamt hjälper till stor del. Jag börjar där så får jag ser vart det vart det tar vägen.
Tack för alla tips och råd och ta hand om er! <3
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.