Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 5011 visningar

Bör jag vara orolig?

1987 • Halmstad
#1
21 september 2016 - 16:29
Gilla
Hallå! Började springa för ett par månader sen och tycker det är väldigt kul. Satsade mest på att klara 5 km på en hyfsad tid nu i början men har sakta men säkert försökt att öka min löpning så att jag ska kunna springa lopp på milen.

Jag springer 3-4 gånger i veckan där jag blandar intervaller, tröskel, distans och 'långpass'. Jag har nästan alltid haft lite problem med smärta i främre delen av smalbenet. Bara på en liten punkt. Det är ingen intensiv smärta som gör att jag får avbryta löpningen utan tvärt om så brukar jag inte känna något alls fören jag kommer upp mot 45-50 minuter vilken hastighet jag än kör. Under vilan så är jag lite öm där och känner de om jag trycker på punkten och kan ibland känna lite lätt när jag går. Dock även där ingen intensiv smärta som påverkar mig.

Jag har köpt nya skor med hjälp av fotanalys på inter sport, har tränat min löpteknik och skickat in film på när jag springer till en med god erfarenhet som tycker det ser bra ut förutom att jag har lite sittande ställning vilket jag håller på att öva bort. Jag springer i 180 bpm oavsett hastighet.

Är detta något jag bör oroa mig över eller borde jag kunna fortsätta och hålla mig i den takt jag kör nu med löpningen och hoppas det försvinner med tiden när mina ben blir starkare och vandra vid löpningen? Har sökt runt lite här men dom trådar jag hittat verkar vara folk som har ett större och intensivare problem med smärtan. Tacksam för svar!
1952 • Varberg
#2
21 september 2016 kl 16:58
Gilla
Framsida tibia ganska långt ned är klassiskt tibiastress syndrom som du kan läsa på - det som ofta kallas benhinneinflammation. Ett problem som kan utvecklas till stressfraktur, men oftast kommer och går. Använder de korrekta anatomiska benämningarna så att det inte finns något missförstånd. Du kan kolla anatomin om det stämmer.
1987 • Halmstad
#3
21 september 2016 kl 17:17
Gilla
Det är det jag gissar på att det är med. Den slutsats jag gjort när jag läst om det men lösningarna brukar vara att se över sin teknik, löpmängd, skor osv. Är det ända alternativet att minska löpmängd eller kan man chansa på att det går över med tiden? Är som du säger något som kommer och går och hittills har det inte påverkat mig nämnvärt mycket.
1952 • Varberg
#4
22 september 2016 kl 08:44
1 Gilla
Det är svårt att hitta någon entydigt effektiv rehab. I sådana lägen brukar jag försöka skapa en förändring i dynamiken. Skulle satsa på fotstyrka med crabwalk + massage av undersida fot och stretch av främre muskelgruppen på underbenet. Vadstyrka med tåhävningar, övrig baksida med t ex enbens tåhäv, styrka+balans med draken och jobba mot en bra löpteknik. Sedan kan man alltid försöka utröna om några skor är bättre än andra, men jag tror att variation kan vara nog så bra.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
22 september 2016 kl 09:03
Gilla
Sök på " shin splints" på Youtube - här finns massor av bra stretchingsövningar - om inte detta hjälper (ganska omgående) kan det vara en början till stressfraktur. Pröva då med alternativ träning ex cykel och rullskidor. Tyvärr syns inte en stressfraktur på "vanlig" röntgen förrän den är läkt - men väl på en magnetröntgen. http://www.runnersworld.se/blogs/prehabbloggen/fakta-och-myter-om-stressfraktur-del.htm
Lycka till!
1987 • Halmstad
#6
22 september 2016 kl 16:48
1 Gilla
Okej tack så mycket! Ska göra övningarna och se om det hjälper annars får jag lugna mig med löpningen lite. Inte sugen på någon fraktur.
1987 • Halmstad
#7
22 september 2016 kl 17:00
Gilla
Får bli lite Spinning på gymmet istället för ett löppass och se om det hjälper :) tack för svaren!
1952 • Varberg
#8
22 september 2016 kl 21:40
Gilla
Cykling är utmärkt alternativträning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.