Löpning Kläder, Skor & Prylar 82 inlägg 17515 visningar

Pannlampa

Anders Darefors
1965 • Jönköping
#1
27 september 2016 - 06:38
1 Gilla
Det här trodde jag aldrig att jag skulle efterlysa, asfaltsnötare som jag är....men nu är jag där...tänkte försöka börja springa lite mer i skog för att spara på mina gamla ben och behöver därför en bra pannlampa inför mörka höst-och vinterrundor och önskar lite hjälp för att bli lotsad rätt.
Har ju sett att det finns en uppsjö av märken och modeller på lampor. Vad ska man tänka på?
Vanliga (uppladdningsbara) batterier?
Batteripack? (eller vad det heter)
Hur viktig är vikten, är det jobbigt att ha en lampa på huvet?
Batterierna på huvet, eller via lång sladd till en ficka nånstans?
Osv osv, finns säkert många fler saker att tänka på, tips emottages tacksamt.
Eftersom även en sån här banal tingest verkar kunna kosta hur mycket som helst, så är det bäst att tillägga att min tänkta budget är omkring 1500 kr :)
Tack på förhand för lite tips/input

Ber om ursäkt för om det redan finns startade trådar om detta, jag har sökt lite i forumet men hittar inte så mycket matnyttigt
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1977 • Örnsköldsvik
#2
27 september 2016 kl 07:14
Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
hej, jag har i flera år använt mig av de "Kina"lampor som säjls via Ali express/Ebay, mycket billiga och grymt ljusflöde/krona.

Har 2 i stugan och 2 hemma för kvällspromenaderna, köp dubbla batterier så du alltid har 2 nyladdade redo.

CReedioder är mycket bra Leds, lyser enormt, trots att speccarna ofta är överdrivna, men för slanten du betalar är lamporna lätt värda varenda krona. betala ej mer än 200:-

1971 • Nykvarn
#3
27 september 2016 kl 08:37 Redigerad 27 september 2016 kl 08:38
1 Gilla
De s k Kinalamporna är ju billiga men har också rykte om sig att vara opålitliga (brandrisk vid laddning t ex) och ha dålig ljusbild, jag har själv ingen erfarenhet av dem.

Jag rekommenderar istället den här: http://www.valostore.se/produkt/lumonite_compass_1000/?gclid=CMKNtev1rs8CFWUlcgodi0ABeA

Efter att ha sprungit med en sämre Silvalampa med ett batteripack som skumpade hit och dit och efter att ha läst om Compass-lampan så gav jag mig själv den i present förra året och jag är otroligt nöjd med lampan! Troligen den bästa kompakta pannlampan som finns att köpa för det här priset.

Det sitter perfekt på huvudet, använde den senaste igår och ger ett fantastiskt starkt och behagligt ljus trots sin litenhet. Tre olika ljuslägen inkl ett "Turboläge" när batteriet är fullt. Ju starkare sken desto kortare batteritid men de två svagare lägena som räcker till för grusvägar och enklare stigar räcker i många timmar och för mig som sällan springer några långpass med pannlampa räcker de starkare ljuslägena mer än väl.

Batteriet sitter i lampan så inget extra batteripack behövs. Om du beställer en lampa kosta på dig en 230V-laddare också då det ganska lång tid att ladda batteriet med USB-laddaren, det är väl enda nackdelen jag kan komma på, inte för att jag har behövt ladda batteriet så många gånger.

en recension: https://swedentrails.com/2015/01/18/lumonite-compass-1000/
1984 • Stockholm
#4
27 september 2016 kl 09:45 Redigerad 27 september 2016 kl 10:14
Gilla
Jag kan rekommendera Petzls nya: http://www.outnorth.se/petzl/reactik-50241#Black

300 Lumen är fullt tillräckligt för att springa stig som jag ser det - har en Silva Trail Runner II också men trots namnet tycker jag att 160 lumen som den har är för svagt. Funkar på motionsspår men inte stig.

Reaktic+ laddas via USB och du kan styra ljusstyrkan via olika profiler i en app från mobilen (du väljer alltså hur hur starkt ljus de olika (3+3stycken) lägena på lampan ska ge utifrån hur länge du vill att batteriet ska räcka och vad du ska göra). Du kan även se i appen exakt hur mycket som är kvar av batteriet. Jag tycker den funkar bra och den fick ett ordentligt test mitt i skogen när himlen öppnade sig förra helgen. Hade på riktigt inte hittat hem om jag hade haft den svagare Silva-lampan. Reaktik+ har även en funktion där den slår av distanslampan om du tittar på något som är nära, så att du inte bländar dina kompisar eller blir bländad själv om du tittar på en karta eller i en spegel. Finns säker ljusstarkare lampor till ett bättre pris, men den är smidig, lätt och har flera bra funktioner. En kanske inte fullt så användbar är att du kan även skriva meddelanden från mobilen som lampar blinkar ut i morse-kod (tänkt som nödfunktion)

EDIT: En ytterligare sak att tänka på är ljusbilden. Lumen per krona är ju inte allt utan det är skillnad på ljus och ljus. Är kanterna för skarpa kan det vara störande att springa med när ljusbilden rör sig. På den fronten tycker jag Silvas lampa är något bättre än Petzls, även om Petzl också är helt OK. Hur kinalamporna är vet jag inte men jag skulle själv inte köpa en lampa där jag inte läst rätt mkt recensioner från folk som använt dom i praktiken.
1965 • Täby
#5
27 september 2016 kl 14:22
Gilla
Jag har erfarenhet från tre lampor:

Kina-lampa. Stark, men inte bra ljusbild. Och för kallt ljus, så att terrängen blev "tvådimensionell". Sen känns det inte behagligt att ha cheapo-laddaren i, helt enkelt.

Petzl Myo Rxp. Märkeslampa men värdelös ljusbild. För skarp i kanterna så det känns ungefär som att springa med cyklop (skarp kant som övergår från ljus/ser till beckmörker). Jag blev illamående av denna.

LedX vad-den-nu-heter (2000 nånting, kanske). Den jag använder nu. En varm färgtemperatur och två dioder där den ena punktbelyser och den andra sprider.

Jag gillar för övrigt att ha batteriet i "pannbandet" och inte löst i ryggan. Jag har iof en sele och skarvsladd för LedX lampan, men för tranportlöpning på morgonen via skogen så känns det lite overkill. En sak att fundera över innan man köper, vad man föredrar.
1977 • Örnsköldsvik
#6
27 september 2016 kl 14:55
Gilla
Idag är det X7 dioder man ska ha, lupine mfl använder de kretsarna och dioderna, bara köpa från Asien eller konvertera din egna noname lampa , istället för 5000:- hemma, 600 från Hongkong / Taiwan.

Cree XML är annars fullt tillräckligt men är man villig o beta dyrt för pretzl Silva etc så är man ganska lurad imo..
1965 • Täby
#7
27 september 2016 kl 16:39
1 Gilla
Jag bryr mig inte i vad dioderna heter. Jag bryr mig i ljusbilden, färgtemperaturen, passformen, och naturligtvis är även priset en faktor.
1984 • Stockholm
#8
27 september 2016 kl 17:18 Redigerad 27 september 2016 kl 17:35
Gilla
Köper man t.ex Silva eller Petzl så betalar man såklart för mycket annat än dioder. Jag värdesätter t.ex. bra, användarvänlig design mycket högre än de starkaste lamporna per krona. De större märkena är ett enkelt sätt att köpa en lampa som man kan känna sig lite mer säker på inte gör något konstigt. Typ lägger av, skumpar på huvudet, inte klarar regn, väger onödigt mycket, är svåra att slå på med handskar, blir brännhet osv osv - alla lika viktiga features för mig som ljusstyrka. Sen är det klart att en del av priset är marknadsföring och branding - men det är väl de flesta medvetna om?
1977 • Örnsköldsvik
#9
27 september 2016 kl 17:22
Gilla
De senaste 10 åren som 100% eBay valued customer och ett antal Inköp av Kinalampor, halogen och Led, har jag aldrig stött på en lampa där jag Inte kan ändra ljusbilden, alla lampor har den möjligheten, riktat punkthus eller vidare omfång. Jag pratar varmt om dessa 150:- kronors pannlampor just för deras helt oslagbara pris och ljus!
Är man rädd att ladda dem borde man kanske iaf vara hemma under tiden du har den i kontakten, som vanligt Mao.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#10
27 september 2016 kl 19:42
Gilla
@johan Kling
300 lumen låter lite alltså.
Jag köpte en silva trail speed elite med 660 lumen förra året, och mindre än det hade jag verkligen inte velat springa med i terrängen.
Sen funkade just den lampan skit i elektroniken.
Men när den lös var den ok, men inte mer.

1965 • Täby
#11
27 september 2016 kl 19:49
Gilla
Jodå, jag kan zooma min kinalampa. Men det är inte samma sak som att ha två dioder, där en punktar rakt fram och den andra sprider ljuset. Tro mig, jag har jämfört.

Jag var jättenöjd med kinalampan. Tills jag sprang med en kompis som hade en märkeslampa. Ett par dagar efter det så köpte jag min LedX för 2000:-.

Det där med at vara hemma när man laddar. Jag är tveksam hur pass mycket det hjälper när jag är i ett annat rum, kanske andra änden av huset.

Jag är ingen generell förespråkare av "onödigt dyrt", men i just detta fall så ville jag ge an annan vinkling utifrån min erfarenhet, i kontrast till ditt tämligen onyanserade höjande av kinalampor till skyarna. :-)
1967 • www.sapiens.se
#12
27 september 2016 kl 20:23
Gilla
Sen ska man vara medveten om att det är en jädra skillnad på vad man behöver om man softar i femminutersfart på bred stig eller om man kör hård orientering.

I det förra fallet klarar jag mig utmärkt med en liten reklamlampa men i det senare fallet är kombinationen ljusbilden och styrkan guld värd. Och ja, det är en jädra skillnad på ljusbilder, det handlar inte bara om lumen och spridning utan om hur man sprider och värmen i ljuset.

För mig gäller bästa möjliga om jag kör full fart i skogen men snarare enklast möjliga om jag springer på mörka motionsspår eller grusvägar.

1984 • Stockholm
#13
27 september 2016 kl 21:16
Gilla
#10 Corben. 660 Skulle säkert varit bättre, och man blir säkert van/bortskämd med det man har. Hade jag tävlat någotsånär seriöst i mörkret i terräng så hade jag köpt en Petzl Nao istället, och hade jag nattorienterat hade jag säkert gått ännu högre. Men jag kunde inte riktigt motivera den extra tusingen för Nao till den relativt långsamma stiglöpning (tänk vandringsled) som jag ägnar mig åt.

Jag tycker iallafall 300 täcker mina behov så långt (mestadels långpass/distans på stigar jag känner till hyfsat) även om det var fasligt nära att jag knäade ett vildsvin när det regnade mycket och var svårare att se. Men jag jämför bara med 160, vilket jag tyckte var snäppet för lite för att se stenar och rötter ordentligt. 300 kanske är för lite för att få snabb navigeringshjälp, kan tänka mig att jag skulle få bromsa in ibland om jag följde en icke-reflexbeklädd led som jag inte kunde. Men det är inget problem för mig, på sin höjd gör jag väl nån ultra i mörker framöver men då är det inte så bråttom
1985 • Handen
#14
27 september 2016 kl 21:33
Gilla
Man ska nog inte stirra sig blind på antal lumen, jag sprang med en lampa på 70 lumen i becksvarta saharanatten. inget jag skulle göra om men det funkade iaf :D

Angående vikten på huvudet så tycker jag inte den är något problem däremot så har jag fått huvudvärk ibland på längre pass med lampa då bandet varit lite för tight
1969 • västerås
#15
27 september 2016 kl 21:37
Gilla
lär dig springa utan. Undvik kvällar då månen inte lyser. Springer alltid utan och det är en till två gånger per säsong som jag får tänka och välja asfalt.

Pannlampa gör det mörkare ute.
2006 • Alingsås
#16
27 september 2016 kl 23:38
Gilla
Vad tror ni om den nya nao+ som kommer ut snart? http://www.outnorth.se/petzl/nao#
Henric Karlsson
1973 • Linköping
#17
27 september 2016 kl 23:52
1 Gilla
Kan bidra med en länk om man vill bilda sig en uppfattning om vad man får med mer lumen. (Lampan i sig blir väl lite över budget i detta fallet. ) https://www.lupine.lighting/products/headlamps/wilma-rx/dimmlevels

Själv använder jag en lampa från magicshine specad till 1000 lumen, den tycker jag funkar bra till löpning, och är helt perfekt till skidåkning. Aningen för smal ljuskägla för att jag skulle säga att den är perfekt för löpning på småstigar, men den funkar där också. Om jag skulle plocka upp nattorientering igen skulle jag skaffa något bättre.

Lite synd att det nästan aldrig specas hur bred ljuskägla man får för det är ändå en rätt viktig parameter.
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#18
28 september 2016 kl 10:15
Gilla
Tack för tips och inputs. Blir till att botanisera bland länkar lite :-)
1977 • Örnsköldsvik
#19
28 september 2016 kl 10:23
Gilla
Lupine är världsklass och får allt annat o blekna i jämförelse. många av deras lampor kan du dessutom dyka med. KÖP Lupine!
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#20
28 september 2016 kl 19:21
Gilla
#19 det blir för dyrt, då måste jag ju köpa dykutrustning och börja dyka också ;)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.