Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 8417 visningar

Öm höftböjare

1976 • Stockholm
#1
22 oktober 2016 - 13:47
Gilla
Min träning har gått riktigt bra tills förra veckan då jag från ingenstans fick ont i ena höftböjaren. Kände mig också stel i ländryggen. Mina ordanrie pass har legat på 15km och distanspass på 20, tre till fyra pass i veckan, ett distanspass. Har börjat variera med ett par nya skor med låg drop (hoka), vet inte om det har med saken att göra. Vet att jag är väldigt stel i höftpartiet. Jag har nu åter tagit upp stretching efter pass och använt voltaren salva. Ömheten kommer efter 4-5km och ökar något därefter. Tyckte mig dock känna att det avtog efter 9-10 km. Har nu kört kortare och lugnare pass. Min undran är, kan jag löpträna fast att jag känner mig öm och vara noga med att stretcha i samband med träning och även vid andra tillfällen, eller riskerar jag då att det blir värre och långvarigt. Alternativt träna annat som inte belastar på samma sätt samt träna styrka. Dock älskar jag löpningen och är det jag helst vill.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
22 oktober 2016 kl 19:40
Gilla
Jag hade liknande symtom från ena höftböjaren, där en orsak i mitt fall sannolikt var låsning i ena sacro-iliacaleden som ofta uppkom och ger obalanser i löpningen med möjliga följdsymtom från höftböjare och baksida lår m m. Det är inte så ovanligt bland asfaltnötare att sacroiliacalederna som är s k stramleder i bäckenet mellan tarmbenet och korsbenet rubbas något och blir överrörliga och sedan låses i en dålig position vilket stör löpmekaniken.

Oavsett orsaken till just ditt problem riskerar ömhet i höftböjaren förvärras om orsaken inte åtgärdas.

I ditt fall skulle jag överväga att konsultera en löpkunnig idrottsläkare, kiropraktor och/eller sjukgymnast vilka dels om de har kiropraktikkunskap (jag har blivit manipulerad/justerad i sacro-iliacaleden av både kiropraktiker, läkare och sjukgymnaster) först kan justera sacro-iliacaleden om det behövs efter undersökning av dess rörlighet, och dels hjälpa till med några stabiliserande hållningsövningar som "ländkontroll" för bålen.
Att stretcha höftböjarna, inkl iliopsoas på ett korrekt och mjukt sätt är oxå viktigt i förebyggande syfte, t ex med en kudde på golvet som stöd för knät och underbenet och försiktigt skjuta fram höften med rak vertikal bål och med det andra benet vinklat ca 90 grader i knäleden med foten i golvet.

I mitt fall var det först i samband med symtom i hamstrings och ischiasliknande symtom efter långvarig ovarsam löpning inkl tävlingar när sacro-iliaca-leden sannolikt var låst som jag fick den effektivaste bålstabiliseringsträningen (+ genomblödningsövningar och speciell exentrisk träning för hamstrings).
1976 • Stockholm
#3
22 oktober 2016 kl 22:25
Gilla
Ska kontakta sjukgymnast. Så jag bör helt avstå från löpning eller? I så fall, Vad för alternativ träning....gympa, spinning, core, styrketräning?
1981 • Örebro
#4
23 oktober 2016 kl 00:00
1 Gilla
Teorier om låsningar i leder är skakiga som bäst. Bäckenet är inget undantag och det föreligger stora variationer både mellan personer, samt mellan höger/vänster sidas led på en och samma person.

Dessutom är bedömning av rörligheten i SI-leder och bäcken är väldigt opålitligt dessvärre. Därmed inte sagt att behandling av området inte kan fungera, tvärtom kan det göra underverk i rätt sammanhang.

Gör något ont är det ett tecken på att något förmodligen är retat, att använda smärtstillande salva och springa på tycker jag därför är en dum idé. Som Bo redan rekommenderat är det bättre att låta någon kika på det och hjälpa till med bedömning och upplägg av rätt nivå på träning och rehab.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.