Löpning Tävlingar & Motionslopp 13 inlägg 3983 visningar

Vilket maraton?

1986 • Göteborg
#1
18 november 2016 - 12:52
Gilla
Hej alla!

Jag sprang mitt första maraton i år (New York ). Efter allt positivt tjat om New York vill min kompis att vi kör ett maraton tillsammans nästa år. Vilket maraton skulle ni rekommendera att köra som helst ligger utomlands och helst närmare hösten nästa år?
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
18 november 2016 kl 13:51
1 Gilla
Grattis till första maran och till att ha upptäckt tjusningen med att springa maror!
Om jag själv bodde i Göteborg och ville springa en höstmara skulle jag såklart springa Göteborg marathon!
Har dock förstått att löpning på hemmaplan är något som inte tilltalar alla. Många reser gärna en bit och kör maran som en del av semesterupplevelsen.

Jag skulle tro att marathons.ahotu.com är den site som har bäst global listning av marathonlopp. Där borde du kunna hitta någon mara i lagom exotisk miljö.
Om du vill resa riktigt långt kan du t.ex. springa Auckland marathon i oktober. Nöjer du dig med mara i vår egen del av välden är ju Berlin i september populärt bland svenska löpare. Risk dock att den kan ha blivit fulltecknad.

Själv har jag hittills hållit mig till lopp hemma,men ser nu fram emot att springa min elfte mara på Gran Canaria i januari.
1966 • Stockholm
#3
18 november 2016 kl 14:26
1 Gilla
Berlin Marathon ligger i slutet av september och är en fantastisk upplevelse, om än inte lika underbar som New York.
1963 • Göteborg
#4
18 november 2016 kl 14:45
Gilla
Om du specificerar dina önskemål lite mer, så kanske du får bättre svar.

Hur vill ni helst resa?
Bil, tåg eller flyg?
Direktflyg från Göteborg eller om det är ok med byte?

Max restid?

Platt asfaltbana eller kuperad?

Många åskådare är det ett måste?

Storstad med löpning på stadsgator eller går det bra med banor med mer landsbygd?

Skall ni bara springa eller tänker ni stanna någon vecka förut och vill ha sevärdheter?
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
18 november 2016 kl 14:46
Gilla
Det finns hur många maror som helst! Vad vill ni ha ut av loppet? Bra tid, mycket folk, fin stadskärna eller vacker natur? Osv. Gör en önskelista.
1986 • Göteborg
#6
18 november 2016 kl 15:13
Gilla
Tack för svar!

Min kompis pluggar sista terminen på högskolan då så beroende på när maran går kan hon ta ledigt allt från en weekend till en vecka ungefär.

Sen tycker vi båda om storstäder med allt som hör till där. Gärna mycket åskådare. Själva banan är inte så noga för oss, men helst inte lopp som man måste springa flera varv av samma bana. Vi har båda kollat på Medoc men kan det vara en bra mara att göra som första?

Går det flyg direkt från Göteborg till vald plats så vore det ju förstås smidigt. Men kan tänka oss att åka från Köpenhamn eller Stockholm också.

Skulle kanske gissa på att en mara i någon europeisk storstad hade passat oss bra, speciellt nu innan hon har gjort klart skolan. Men tar gärna emot tips som vi kan använda till sen också!

Claes Danielsson
1971 • Västerås
#7
18 november 2016 kl 20:51
Gilla
Precis om någon skribent tidigare i tråden så säger jag Berlin. Men nu verkar det vara försent att anmäla sig till utlottningen av startplatser så då blir mitt andra förslag Amsterdam, som både är ett bra lopp och en fin turiststad. Publikstödet är bra inne i stan samt på och runt Olympiastadion men icke-existerande ute längs floden och i det efterföljande industriområdet.

Dublin kan också vara värt att kolla in. Jag har ingen egen erfarenhet av loppet men publikstödet sägs vara väldigt bra och det är Ryanairs huvudbas så det går mycket billiga flyg dit. Stan är också väldigt trevlig.

Frankfurt är en favorit bland löpnördar som vill springa snabbt. Loppet är välorganiserat och publikstödet var ganska bra men stan i sig är väl inte så jättekul.

Medoc kan säkert vara kul men det är väl mer ett festlopp där många är utklädda och dricker vin längs banan.

I övrigt så verkar folk som sprungit Valencia och Budapest vara nöjda men det förstnämnda kan vara varmt och det sistnämnda är lite mindre och har enligt vad jag fått för mig inte så bra publikstöd.
1971 • UMEÅ
#8
19 november 2016 kl 00:02
1 Gilla
Kan rekommendera Budapest Maraton. Är dock den enda maran jag sprungit så jag har inget att jämföra med :-) men vill du ha en mkt lättsprungen bana längs Donau, folkest med musik längs gatorna, samt en mara på hösten (mitten på Oktober) är detta värt att prova. Dessutom en mkt mysig (och billig) stad. Gellert Spa kan varmt rekommenderas efteråt.
http://marathon.runinbudapest.com/category/news/
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
19 november 2016 kl 00:28 Redigerad 19 november 2016 kl 00:30
1 Gilla
Åh, det finns många fina maror! Tallinn - flyg till Riga och ta tåget eller flyganslutning till Tallinn så får ni se båda städerna. Tallinn har en fin "Gamla stan" men jag gillade Riga bättre som stad. Tidigt i september.
Instämmer om Berlin och Amsterdam. Kom ihåg att muséerna är stängda på måndagen och Amsterdam maraton brukar gå en söndag. Budapest väljer jag bort av politiska skäl just nu.
Har inte sprungit Valencia men hört gott om den. Inte Nice-Cannes heller men strandpromenaden i Nice med förorter är häftig att springa på. Däremot har jag sprungit Florens, banan går kors och tvärs inne i stan med mycket publik bitvis och det är ju en riktigt fin turiststad - utanför högsäsong så det går att hitta bra logi och mat till hyfsat pris utanför "turistcentrum".
Málaga sent på hösten, sätt av en dag till utflykt till Alhambra i Granada men boka långt i förväg.
Köln, München, Aten, Ljubliana......Chicago! Helsingfors. m fl.
Medoc är fullt. Säkert en upplevelse men inget att börja med.
1977 • Vega
#10
20 november 2016 kl 22:00
Gilla
Amsterdam! Sprang i år, går mitten på oktober. Grym stad, grymt arrangemang och mycket publik/fest bortsett 10-12 km som är utmed floden Amstel.

Daniel
1974 • Göteborg
#11
28 november 2016 kl 21:53
Gilla
Imorgon (kl 21:00 svensk tid) är sista dagen att anmäla sig till Chicago marathon (8 Oktober 2017). Man är direktkvalad om man sprungit en mara på under 3:15 under 2015-16. https://www.chicagomarathon.com/participant-information/registration/

Lär vara en hyfsat snabb bana, betydligt snabbare än New York.

1986 • Göteborg
#12
29 november 2016 kl 08:45
Gilla
#11 Jag anmälde mig faktiskt till lotteriet till Chicago.. tyvärr inte tillräckligt snabb för att kvala in än :)

Ni som är lite mer kunniga inom ämnet, måste man alltid gå via lotterier eller resebyråer om man inte är tillräckligt snabb för att kvala in? Eller finns det andra vägar?
Tänker främst på de större marorna
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
29 november 2016 kl 14:12
Gilla
Särskilt i USA och England kan man samla in pengar till välgörenhet, ett antal startplatser brukar delas ut till diverse organisationer. Du hittar mer på respektive lopps hemsida - tror det gäller Chicago också. Kanske Berlin också.
Det är bara ett fåtal stora lopp man behöver kvala in till. Och mästerskap.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.