Löpning Övrigt 10 inlägg 5715 visningar

Optisk pulsmätning 24/7

1978 • Stockholm
#1
5 december 2016 - 12:44
Gilla
En fråga som inte rör träning:

Ni som har FR235 eller annan klocka/aktivitetsarmband med optisk pulsmätare, hur bra eller dåligt tycker ni pulsmätningen fungera då ni inte tränar? Alltså hur fungerar den optiska pulsmätningen för att ”övervaka” pulsen under övriga timmar?

Jag har en FR230 och den räknare steg men det blir väldigt missvisande att enbart använda antal steg för att sammanfatta dagen. Att cykla till och från jobbet ser ju ut som 2x30 min stillasittande och 30 min i gymmet ger ju inte mer än de steg man tar under träningen. Skattningen av hur aktiv man har varit under dagen eller tex kaloriförbrukning blir ju väldigt missvisande om den enbart baseras på antal steg. Jag antar att om pulsen blir korrekt mätt under hela dygnet blir sådana skattningar mycket mer sanningsenliga.

Kanske inga här på jogg.se som använder löparklockor med optisk pulsmätningen till annat än träning?
1984 • Stockholm
#2
5 december 2016 kl 13:02 Redigerad 5 december 2016 kl 13:15
Gilla
Jag använder 235an dygnet runt. Kan väl inte påstå att jag analyserat datan särskilt mycket dock. Vilopuls brukar jag kolla och där tycker jag mig se vissa tendenser om jag kollar på veckosnitt typ. På dagsnivå känns den lite för svajjig för att dra slutsatser. Risken att jag är på väg att bli sjuk är större när den är hög men det kan likagärna vara en slumpmässig avvikelse. Aktivitet kollar jag på stegmängd och det är väl samma där, jag tycker den ger en ok fingervisning på t.ex. månadsbasis även om den blir skev av den anledning du skriver på dagsbasis (jag brukar cykla ungefär lika mycket året runt och det är den största felkällan för mig).

Kaloriförbrukning har jag inte ens tänkt på att det skulle kunna vara intressant, har utgått från att den går på enbart puls och pulsmätaren är för dålig för det tycker jag. Den kan lätt tro att man tränar i en timme för att det är kallt eller för att bandet är lite löst åtdraget så jag skulle tro att datan som kommer ut där är sämre än stegmängd för att mäta aktivitet - om man inte cyklar eller paddlar väldigt mycket typ. EDIT: Efter att ha kollat i GC såg jag att den iallafall delar in aktivitet i löpning/gång. den kanske är bättre än jag trott.

Sömndatan tycker jag dock är hyfsat användbar, likaså där på lite längre sikt än en natt. Kollar man snittsömn utslagen på en vecka får man hyfsat relevant data.

Totalt sett blir det rätt mycket att jag kollar om datan stämmer snarare än att jag kollar datan för att utvinna information. Så det är en bit kvar tills de här funktionerna fungerar till det de marknadsförs som, tycker jag.

Sen undrar jag om de inte uppdaterar algoritmerna ibland för jag har sett rätt konstiga, oförklariga förändringar i en del data då och då. Typ att vilopulsen gick upp med 10-15 slag över en natt och sen stannade på den nya nivån. Lägsta pulsen varje natt är dock fortfarande ungefär lika som innan den natten - så jag tror de slutade använda lägsta värdet i nån uppdatering.
Ola Decker
1977 • Skurup
#3
5 december 2016 kl 13:15
Gilla
Har haft en Fitbit charge HR sedan förra sommaren. Litar väl inte på den absoluta noggrannheten alltför mycket, men har inte kontrollerat den heller. Den relativa noggrannheten verkar fungera bra, jag ser direkt på kurvorna om det är något som hänt under dagen som gett ökad puls. Sedan har jag väl inte använt informationen till allt för mycket.

Det jag har tyckt var mest intressant med pulsmätaren var att min vilopuls ökade i samband med ett orosmoment på arbetet. Den låg markant högre en vecka efter att det var löst. Så stressen påverkade mig mer än jag trodde... Annars är det mest en kul grej plus att det är intressant att veta pulsen vid vissa pass.
1954 • Falun
#4
5 december 2016 kl 13:15
Gilla
Jag tror inte optisk pulsmätning är lösningen. Jag har en Polar M600 som har optisk pulsmätning men den är bara på under träning. Utanför träning går den på andra sensorerna och inte baserad på antalet steg. Den känner således av att jag är i rörelse även om jag inte går eller springer. Tycker det fungerar utmärkt och känner inget behov av att mäta pulsen kontinuerligt.

Problemet annars med optisk pulsmätning är att den inte kan vara på hela tiden, drar då för mycket av batteritiden. Mäter den då bara ibland, typ 1 gång varje kvart så blir det ändå missvisande under daglig aktivitet. Skulle vara då att den går igång när man rör armen men det vet jag inte om något band har?
1984 • Stockholm
#5
5 december 2016 kl 13:21 Redigerad 5 december 2016 kl 13:23
Gilla
#4 FR 235 verkar mäta ofta, om den inte spottar ut påhittad data. Men den är ganska svajig. Kan väl vara släpande medelvärden iofs - men den är såpass taggig i grafen så jag tror den läser av ganska mkt
1954 • Falun
#6
5 december 2016 kl 13:38
Gilla
#5 undrar hur det påverkar batteritiden. Jag tog mitt påstående från vad jag vill minnas att jag läst om Apple Watch. Och för att data ska bli bra för optisk mätning måste klockan sitta ganska tajt. Min Polar drar jag åt lite extra när jag tränar, annars tycker jag det är lite bekvämare när den sitter lite löst på armen.
stefan malm
1977 • Skellefteå
#7
5 december 2016 kl 18:48
Gilla
Jag har en fitbit charge hr som har suttit på armen sedan den 28 augusti 2015. Tar bara av den ibland på natten för att ladda den. Pulsmätningen fungerar bra och när jag har jämfört den med de puls- och blodtrycksmätare vi har på jobbet (jobbar inom vården) diffar det endast ett fåtal slag per minut. Jag har dock bara kollat i viloläge.
Angående kaloriförbrukning så verkar det som att den räknar enligt en formel baserat på din vikt och aktivitet utan att ta hänsyn till puls. Ex. Springer du tio km och väger 80 kg förbrukar du ca 800 kcal oavsett hastighet och puls. Sanningen är nog tyvärr att det inte finns någon bra klocka för att mäta kaloriförbrukning eller fettoxidation, det är för många faktorer som spelar in för att det ska vara möjligt. Det man kan se är en indikation på om du förbränt mer idag än igår tex
1980 • Åby
#8
5 december 2016 kl 21:49
1 Gilla
De flesta optiska pulsmätare fungerar hyggligt i lägre intensitet, de mäter skillnader i blodflöde och gör beräkningar på puls utifrån den datan. Vid högre intensitet går därmed de flesta bort sig med stora varianser som följd. Det är kostsamt att göra täta mätningar för batteriet vilket i sin tur gör att det är svårt att säga bu eller bä om den datan som samlas, det blir mer på skoj (vilket kan vara nog så viktigt!).

Philips Mio och Valencell är de som lyckats bäst med sina sensorer, men de sitter inte på några sportklockor på marknaden just nu, sannolikt pga att de vill ha rejält betalt för sina grejer eftersom de till skillnad mot många andra faktiskt ger vettiga resultat (rätta mig om jag har fel här, men tror både att Polar, Apple, Fitbit och Garmin har egna hittepå i det här området just nu)

Suunto ryktas hoppa på den här marknaden, kanske redan vid årsskiftet och har då valt Valencell vilket är lite intressant, det finns ju helt klart hälsodata att logga och det pågår massor av forskning i området inom såväl sjuk- som friskvård, flera artiklar i veckan dyker upp på pubmed och andra ställen.

Samtidigt kan man ju ha diskussionen med sig själv kring huruvida det kanske är bättre att spendera en stund med sig själv och känna efter än att ha konsumentelektronik som matar en med data som kan senare kan vara efterklok över :)
stefan malm
1977 • Skellefteå
#9
6 december 2016 kl 00:33
Gilla
Kan skrev fel i mitt tidigare inlägg, det är en fitbit surge jag har och inget annat. Jag kan även tillägga att jag har jämfört pulsmätningen vid löpning med min gamla garminklocka med pulsband och det var i stort sett ingen skillnad dem emellan
1978 • Stockholm
#10
6 december 2016 kl 10:18
Gilla
#2 Angående vilopuls och risken att bli sjuk. Jag har läst (behöver inte nödvändigtvis vara sanningen) att en del i skidlandlaget övervakar natt-pulsen för att upptäcka överträning. Högre puls än normalt under nattsömnen kan tyda på för hårt belastning. Lägre puls än vanligt under träning kan även det tyda på att kroppen börjar bli sliten. Säker någon som vet mer om detta.

#8 "Samtidigt kan man ju ha diskussionen med sig själv kring huruvida det kanske är bättre att spendera en stund med sig själv och känna efter än att ha konsumentelektronik som matar en med data som kan senare kan vara efterklok över :)"

Ja, jag tycker du har rätt. Det är en relevant diskussion. Svaret måste inte nödvändigtvis bli att man inte vill samla in och analysera data om sig själv. Det ligger i min personlighet att vilja kvantifiera världen omkring mig. Men du har rätt. Har läst om flera som ”hittat tillbaka till löpningen” genom att lämna klockan hemma. Ingen exakt vetskap om puls, sträcka, tid, kadens mm. Bara löpning. Lite hipster över det med det behöver inte nödvändigtvis vara fel.

Men framför allt är det en diskussion som kommer bli mer relevant i framtiden. Vi är nog bara i början av "aktivitetsbandens tidsålder".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.