Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 3619 visningar

Ont i hälen

1989 • Falkenberg
#1
9 januari 2017 - 19:02
Gilla  
Jag fick för ett par månader sedan lite ont i hälen och la bara märke till de, minns att jag har haft de för längesedan när jag spelade fotboll med, men så för 1 månad sedan så fick jag skitont, kunde knappt använda skohorn för trycket som blev då gjorde så oerhört ont. För att beskriva vart och hur så om man står med foten i backen och sen lyfter tårna men håller kvar hälen och sen rullar hälen från ena sidan till andra så gjorde de ont. Det hade blivit bättre nästan helt borta för 2dagar sedan men kände ändå att de va något där men ingen direkt smärta så testade att springa 3 km på löparband och idag har jag ont igen men inte jätte ont men helt klart ett bakslag. Jag är nyfiken på om någon haft liknande skada? Det finns ju en mängd olika man kan relatera till. Men min teori är inflammation i hälsenefästet, hälsporre bak på hälen (vet att man inte får det där men vid en hälsporre bildad det en såkallad bennabb och det kunde man tydligen även få på hälen bak) inflammation i den djupa slemsäcken. Måste tillägga att jag inte är svullen på hälen. Jag har varit hos Kiropraktor han trodde de va bonebruise, har besökt massör, och sjukgymnast och han trodde de va en överbelastning men sa väl inget direkt och även då bennabb "hälsporre"

Jätte tacksam för svar! Mvh Fredrik
< < < 1 2 > > >
Jasko
0 • Linköping
#2
9 januari 2017 - 21:48 Redigerad 9 januari 2017 - 22:13
Gilla  
Jag har en liknande känning. Har ont efter varje löppass, men smärtan brukar försvinna ca 30 h efter avslutat pass. Jag misstänker att skor med hård och tunn hälkappa är orsaken till min smärta. Jag sprang mycket i Nike LT Streak. Unvik denna sko.
Jag har provat att vila och sprang inte på en hel vecka, men så fort jag springer kommer smärtan tillbaka. Känner inte av det när jag springer, men direkt efter passet och tydligast är smärtan på morgonen. Mitt svar är inte till hjälp, men det kanske känns skönt att veta att du inte är ensam om det.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
9 januari 2017 - 21:51
1 Gilla  
Kan vara idé att kontakta en ortoped. Det kan vara slemsäckar som är inflammerade, kan också vara så att du börjar få tendens till Haglunds häl.
0 • Östermalms IP
#4
9 januari 2017 - 22:18
Gilla  
Vilka skor springer du i?
1989 • Falkenberg
#5
10 januari 2017 - 11:57
Gilla  
Jag springer i adidas skor, Boston boost, adios, har även Saucony kinvara. Har aldrig haft ont innan. Jag hade ett långt uppehåll från löpning ca 6-8 mån pga huvudvärk. Men så kom jag igång igen, så tanke på överansträngning har väl funnits men då tycker jag efter 1 mån vila och alternativ träning samt Ibumetin och voltaren.
0 • Östermalms IP
#6
10 januari 2017 - 16:23
Gilla  
Verkar som ok skor, inte överdivet lågt drop. Möjligen Kinvara som har 4 mm har jag för mig?

Testa ett par litet tjockare skor, t.ex. Saucony Ride. Så kanske det blir litet mindre påfrestning på hälsenan och därigenom även PF.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
10 januari 2017 - 19:26
Gilla  
Var noga med att dina skor inte trycker på hälen. Man ska vara rädd om hälarna, jag ska själv genomgå min fjärde operation i vår/tidig sommar. Den här gången en radikal variant där hälsenan lossas från hälen under operationen.
pia
1966 • Märsta
#8
11 januari 2017 - 09:59
Gilla  
Nu blev jag lite intresserad. Jag har rejält ont i båda mina hälar och håller för närvarande på att försöka bestämma mig om jag skall operera eller inte. På mig sitter problemen i hälsenefästet. Det går ganska hyfsat att springa men efter några timmar gör det fruktansvärt ont och det känns som hälsenorna är 10 cm för korta. Hälarna är alldeles stela. Jag har haft ont i flera år och i omgångar kört excentriska tåhävningar och annat.

Operationen man skall göra på mig är att klyva hälsenan på längden och rensa från brosk, kalk, benbitar, kärl mm samt förmodligen ta bort slemsäckarna. Är det någon som har gjort en sådan operation och hur gick det? När kunde man överhuvudtaget börja gå igen?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
11 januari 2017 - 10:33 Redigerad 11 januari 2017 - 10:37
Gilla  
#8 Pia

Jag har opererat vänster häl 1991, höger häl 1997 och 2013. De operationer som utfördes då var den "enkla" varianten där man mejslar bort lite ben, brosk och plockar bort slemsäckar, dock ingen klyvning av senan. Efter alla operationer har jag kunnat träna obehindrat efter några månader. Läget just nu är att jag måste operera om vänster häl enligt ortopeden, dessutom ska senan lossas från fästet för att han ska kunna göra nog med plats i hälen för en fullgod funktion. Rehab blir ca 6 månader vartefter man säkerligen blir hämmad vad gäller löpning ytterligare ca 6 månader. Min förhoppning är att jag ska kunna träna obehindrat efter operationen.

Jag tror operation är enda möjligheten att slippa besvären då den troliga prognosen är tilltagande besvär. Jag fick rådet att inte köra tåhävningar under "plant läge" då det blir ökad belastning om man går under detta i och med att besvären sitter vid senans fäste på hälen.
pia
1966 • Märsta
#10
11 januari 2017 - 10:59
Gilla  
Tack för svaret! När du gjorde de här "enkla" operationerna, som förutom klyvningen verkar likna den jag skall göra, behövde du då använda ortos eller gipsas? Fick du stödja på foten ganska omgående eller behövde du använda kryckor under en längre tid?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
11 januari 2017 - 11:26
Gilla  
Första op fick jag gips två veckor, de andra var foten endast lindad. Jag använde kryckor i två veckor sedan kunde jag stödja på foten. Jag började träna i samband med detta, lätt cykling med badtoffel och trampan i hålfoten. Jag kan dock tänka mig att att man får ortos om man klyver senan för att man vill säkra upp att man inte belastar senan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
11 januari 2017 - 11:31
Gilla  
Så dystert det låter! Även om operation tydligen kan få bort besvären för rätt lång tid. Själv har jag bara lindriga besvär som började för ett halvår sen. Tåhävnigar på plant golv, inte för mycket last enligt min sjukhymnast (gör de nån nytta då? Jag springer ju..). På mig är det hälsenefästet som är lite överansträngt, någon irritation av slemsäckarna på köpet.

Blev ordinerad hälinlägg ("inte de av kork" men jag hittade i skumgummi med läder på, sköna) antingen i mina vanliga skor eller när jag springer - jag kör oftast både och med dem. Vilat en del i tre veckor p g a förkylning. Bättre men inte borta, misstänker att det slår ut för fullt när jag är tillbaka i normal löpmängd. Gillar det inte.
1988 • Stenungsund
#13
11 januari 2017 - 11:40
Gilla  
Lars, kan blanda ihop operationerna nu men läste att det liknar rehaben som vid hälseneruptur, som jag råkat ut för 3 år sedan. Den rehaben är inte kul.

Vill inte skrämma dig men om det va den operationen du ska göra som jag läste om så är det bra mentalt att vara förberedd... Hälseneruptur kan vara något av det jobbigaste/tråkigaste att komma tillbaka från, dessutom blir det inte bra om man fuskar!

Hade lite liknande symptom som ts, misstänkt början på Haglunds häl. Många anledningar men korta varianten är Asics skor med konstiga hälar don tillslut gav upp. Som tur va hade jag just beställt kinvara 7 för att jag såg ett erbjudande. Visade sig att det va min räddning i det hela. Men det är det ju tyvärr inte för dig :(
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#14
11 januari 2017 - 12:24
Gilla  
#13

Det stämmer Thomas, det är i princip samma rehab som efter en avsliten hälsena. Gips, plaststövel efter det med gradvis ökad belastning. Jag räknar med att träningen till att börja med blir mest stakmaskin följt av cykel med trampa i hålfoten. Jag gruvar mig redan.
Roland Jonsson
1956 • Stockholm
#15
11 januari 2017 - 14:35
Gilla  
#8 Pia.
Hade samma problem som dig hösten 2015. Blev undersökt med ultraljud där man konstaterade kalkinneslutningar. Hö häl kunde man fixa med stötvåg, men vänster ville man göra en titthålsoperation på. Opererades i Dec. 2015 där man brände bort kalken och även fräste bort en benutväxt på hälsenefästet. Kunde gå direkt efter operationen på foten utan kryckor,bara lindad. Efter 8V började joggrehaben, slutrehab efter 4mån. Eftersom jag inte var ung längre som läkaren uttryckte sig och hälsenorna inte lika elastiska som förr så var det slut med korta intervaller. Excentriska tåhävningar likaså. Kan, trots att det gått ett år sen operation känna en viss ömhet efter hårda pass men inget som direkt hämmar min träning. Golfboll på plantar fascian och mjuka vader verkar gälla för mig.
pia
1966 • Märsta
#16
11 januari 2017 - 15:10
Gilla  
#15 Roland
Låter ju ändå ganska förhoppningsfullt. Klöv de hälsenan på dig?
Roland Jonsson
1956 • Stockholm
#17
11 januari 2017 - 17:49 Redigerad 11 januari 2017 - 17:50
Gilla  
#16 Pia
Ingen kapning av senan. Läkaren fick bort all "skräp" genom att bränna.
Gjorde detta på Capio Ortopediska Huset i Globen . Tillståndet jag hade kallades för Haglunds deformitet, kalkpåbyggnad på hälsenefästet och runt hälbenet. Efter ultraljudsundersökning och en magnetröntgen var man säker på att en titthålsoperation skulle funka.
Vad jag förstår finns operationstekniken även på Sophiahemmet och
Elisabethsjukhuset i Uppsala. Värt att kolla på som alternativ till traditionell operation.
1988 • Stenungsund
#18
12 januari 2017 - 05:07
Gilla  
Okej Lars. Stort lycka till. Jag la upp lite rehab-grejer på Youtube under min gång tillbaka. Jag pushade det dock ganska hårt och har haft folk jag känner som dragit upp det igen (dock inte följt vad jag gjorde som tur va). Du kan ju kika så ser du ungefär vad som väntar!

Kunde ro med ortosen, cykla som du säger, och fick improvisera på gymmet :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
12 januari 2017 - 08:35
Gilla  
Roland, gjorde du ultraljudsundersökningen och stötvågsbehandlingen också på Capio Ortopediska Huset? Än så länge springer jag obehindrat men försvinner det inte vill jag stämma i bäcken.
Roland Jonsson
1956 • Stockholm
#20
12 januari 2017 - 11:38
Gilla  
Oldboy. Ultraljudet gjorde jag på Capio. Stötvågsbehandlingen utfördes
av min vanliga natrapat på min bättre häl. Från början fick jag 3 st
behandlingar av min natrapat på min sämre häl utan någon effekt. Är
glad att jag kontaktade Capio som verkligen tog tag i detta grundligt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.