Löpning Kom igång 11 inlägg 2721 visningar

Stagnerat

Erik Nilsson
Malmö
#1
28 februari 2017 - 22:48
Gilla
Är en 50 åring som började med löpning för ett par månader sedan.
Har nästan uteslutande sprungit på löpband. Anledningen till detta ärr att jag har det på gymmet och att jag inte vill riskera att tappa gnistan med att springa ute i kylan i början :-)

Nu känner jag att jag har stannat i utvecklingen. Har tagit det väldigt lugnt. Det jag klarar av är 7 km på löpband (utan ngn lutning) i 7:30 tempo. 5 km program på löpband m olika lutningar i 7 tempo. Sprang ute i förra veckan 5 km 6.45 men fick stanna tre korta pauser.

Min önskan är att kunna springa en mil i sommar utan att stanna.
Har läst om intervaller för att öka kondisen . Hur kommer jag vidare?
Patrik Andersson
1969 • Avesta
#2
1 mars 2017 kl 03:19
Gilla
När jag började förra året med mer seriös löpning så sprang/gick jag en slinga på ca 7 km. Den är ganska flack första 3 men blir sedan mer kuperad, jag memorerade vart backarna var och tog det lugnt innan för att sedan trycka på rejäl uppför och därefter gå en bit och hämta igen mig. Jag körde denna variant ca 5 veckor och det slutade med att jag sprang hela vägen med bra fart uppför.
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#3
1 mars 2017 kl 05:56
Gilla
En mil till sommaren ska inte vara några problem. Personligen så tyckte jag det var lättare att motivera sig själv när jag sprang ute.

Jag sprang samma sträcka varje gång 3 gånger i veckan och hade som mål att orka lite längre utan gåvila varenda gång. Till slut så kommer man ihåg att: "vid det trädet var jag helt slut för 3 veckor sedan och nu seglar jag förbi utan ansträngning" just den biten tyckte jag var oerhört motiverande i början.

Löpband kliver man lättare av och är svårare att hålla sig motiverad på enligt mig.

Således är min åsikt att du skippar intervaller och koncentrerar dig på att förlänga din tid som du löper innan du vilar, det blir ju en sorts intervall ändå då du har gåvila. Förläng din löpning med 2 minuter varje pass eller korta gångtiden mellan, om du känner att du inte orkar förlänga tiden den dagen.

Annars är det bara att vara konsekvent och tvinga sig ut och springa. Jag kommer fortfarande ihåg känslan när jag klarade milen för första gången och det är ett mål värt att sikta på. Lycka till!
1968 • Kållered
#4
1 mars 2017 kl 09:00 Redigerad 1 mars 2017 kl 09:01
Gilla
Intervaller kommer inte att hjälpa dig att kunna springa längre. Tricket för att springa längre är att springa långsammare. Du kan garantera springa långt mer än en mil redan idag, bara du sänker tempot.
Skulle det börja gå så långsamt så att du bitvis behöver börja gå så gör då det. Inget fel med att blanda in gångpauser. Det är ju sträckan du primärt är ute efter och inte en viss tid på sträckan.
När du väl känner dig säker på sträckan kan du börja med lite intervallpass då och då för att öka tempot.

Vad gäller stagnation i allmänhet: Variera träningen är mitt råd.
Blanda in t ex simning, cykel men inte minst styrketräning vilket för alla oss som börjar bli till åren lär vara viktigare än någon annan träningsform.
Både mentalt och fysiskt upplever jag att det är lättare att hålla igång med löpningen genom att blanda med alternativa träningsformer.
Erik Nilsson
Malmö
#5
1 mars 2017 kl 10:18
Gilla
Jag har inga problem med att hålla mig motiverad på löpbandet. Tycker det är jätteskönt att ta på mig hörlurar och "försvinna" bort.

Att förlänga min tid sakta har jag gjort sedan första början då jag sprang 300m och det kändes som om lungorna skulle hoppa ur en och man vaknade dagen efter med influensaliknande symptom. :-)

Har även provat att sänka tempot ytterligare men under 8 km/h kan jag bara inte. Får ingen rytm och det känns inte naturligt.

Jag tränar 3ggr i veckan. Hinner för tillfället inte mer. Tränar styrketräning samtidigt. Har provat att göra detta både före och efter löpning men ingen större skillnad på orken.
1968 • Kållered
#6
1 mars 2017 kl 10:27
1 Gilla
"... under 8 km/h kan jag bara inte. Får ingen rytm och det känns inte naturligt."

Då får du gå som sagt. Det finns betydligt mer rutinerade löpare än du som går periodvis då de utmanar sig vad gäller distansen.
1981 • kaxås
#7
1 mars 2017 kl 12:04
2 Gilla
Gå ut genom dörren, Spring-gå-spring-gå-spring-gå en sträcka på fem kilometer, vänd och gör likadant på vägen hem. Fortsätt så, med tiden kommer du orka springa längre och gå mindre. Vipps så har du lubbat en mil utan att stanna eller gå. Så gjorde jag.
1981 • kaxås
#8
1 mars 2017 kl 12:08
5 Gilla
Om du för några månader sedan höll på att kolavippa av 300 meter och nu kör 7km löpband i 7:30 tempo så tycker inte jag att en kan säga att du stagnerat:)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#9
1 mars 2017 kl 12:50 Redigerad 1 mars 2017 kl 12:50
3 Gilla
Handlar nog snarare om att utvecklingen går i etapper än att du stagnerat. När våren kommer bör du ge dig ut som "ADHD" skriver. Snart har du fått ihop din mil.
Visst kan man stanna i utvecklingen men dit har du inte nått än.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#10
2 mars 2017 kl 11:34
Gilla
Fortsätta springa. Vill du blir bra på något så gäller repetition. Till slut lossnar det.
helsingborg
#11
3 mars 2017 kl 00:21
Gilla
Jag är tbx. här i gruppen ????
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.