Löpning Träning 16 inlägg 13383 visningar

Bra löpteknik ger bättre resultat.

1974 • Kungälv
#1
2 november 2008 - 20:30
Gilla
Med en bra löpteknik kan alla löpare bli snabbare, uthålligare och kanske viktigast av allt slippa skador. Själv har jag hoppat höjdhopp i min ungdom och då lade vi säkert 50% av all träning på koordination och teknik. Löpskolningsövningar som hälkick, skipping (höga knälyft) och tripping (rullning på fotbladet) ger ett korrekt löpsteg. Kolla med din lokala friidrottsklubb om du kan få komma och vara med på deras löpskolning (de kör det i stort sett varje pass som uppvärmning). Det hjälper mycket, känns löjligt men hjälper...........

Själv väger jag runt 110 kg just nu och tränar nästan ingenting, 2-5 mil i månaden. Trots det så orkar jag springa milen på strax under 55 minuter och 5 km under 25 minuter, utan att få ont någonstans dessutom. Detta hävdar jag beror till 90% på min löpteknik som gör att jag använder energin på rätt sätt.

Målet är ju att ta sig framåt med minsta möjliga energi....ändå ser man väldigt många springa med framförallt armarna vaggandes åt sidorna och med en slugger stil där hela överkroppen rör sig hit och dit. Nä försök lägga all energi framåt. En annan sak som kostar mycket är att spänna sig i framförallt axlar och ansikte. Försök att slappna av så mycket det går, gärna så kinderna gungar, hoppar som på de bästa afrikanska löparna.

Med en korrekt avslappnad löpstil kan ni säkert förbättra er tid på 5 km och uppåt med minuter....Lycka till!
1964 • Perstorp
#2
2 november 2008 kl 20:38
Gilla
Har inte sett en enda afrikansk löpare på ultralopp, men det är sant som du säger att löpteknik är en stor del men även skor speciellt om man springer väldigt långa sträckor.

/A.
1974 • Kungälv
#3
2 november 2008 kl 20:49
Gilla
Det kommer säkert afrikaner som springer snabbt även i ultralopp......var så säker.
csaba
1973 • Malmö
#4
2 november 2008 kl 21:01
Gilla
Anders - vadå inte sett Afrikansk löpare i ultaralopp ?
Afrikane rär ju ledande på långlopp.
Titta på Comrades (89km) och alla marathonlopp.
Anledningen till att Kenyaner och Etiopier inte springer ultralopp som är längre än en marathon är att det inte finns några störra prispengar i loppen.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#5
2 november 2008 kl 21:03
Gilla
Mikael

Jag har också blivit lite intresserad av löptekniken. Jag vill som de flesta andra bli snabbare och uthålligare och slippa skador.

Jag är dock inte intresserad av massa övningar. Även att jag förstår att det är nyttigt. Dock vill jag veta vad det är jag ska tänka på när jag springer olika typer av rundor.

Några saker jag tänker på när jag springer är att slappna av i framför allt axlar. Tänker på att lyfta lite högre på knäna. Att springa framåtlutad i nedförsbackar och lite rakare med ryggen i uppförsbackar. Sedan tänker jag också på att försöka ha ett platt löpsteg men tror att jag fortfarande har hälnedslag.

Vad är det jag glömmer eller kan göra annorlunda. Alla små knep för att bli snabbare är alltid intressant.
1974 • Kungälv
#6
2 november 2008 kl 21:10
Gilla
Jag tror inte att du skall satsa på ett högre knälyft, inte när man springer längre sträckor, det är för energikrävande. Är dock bra vid spurt, gör dig snabbare på korta sträckor.

Övningarna är inte kul men ger ett naturligt och långt löpsteg som kräver lite energiåtgång.

Avslappnad och naturlig löpning gör dig snabbare och löpningen mycket roligare.

Fokusera framåt med kropp och blick så går det snabbt och effektivt, tänk dock på farten, det är lätt att den blir för hög.
1964 • Perstorp
#7
2 november 2008 kl 21:41
Gilla
Hej Csaba självklart finns det en och annan afrikan på ultralopp men det är inte vanligt ta Sparthalon tex eller La Transe Gaule inte många afrikaner där
Nej jag har fått en ny idol Mattias Bramstång från Halmstad hans nästa lopp
blir Bari-Nordkap 4500km på 64 dagar. Var på en löparträff där han fick frågan hur vinnarna ser ut, svaret var Ryss Australiensare eller Engelsman
ålder=40-50 kroppshydda=brottartyp. Det med åldern var intressant, finns hopp även för mig, ha det hälsningar Anders.
1964 • Perstorp
#8
2 november 2008 kl 21:59
Gilla
Ursäkta Mikael tror jag kom lite utanför tråden.

/A.
1971 • Nykvarn
#9
2 november 2008 kl 22:06
Gilla
Löpskolning har definitivt hjälpt mig till ett bättre steg, till en snabbare löpning och också till en roligare löpning (man blir medveten om tekniken och får ytterligare något att fokusera på.

På marathon.se finns en bra instruktionsvideo av/med Anders Szalkai, några av dessa övningar kör jag regelbundet. http://www.marathon.se/news/tv.cfm (bläddra fram till sid 3)
1981 • Linköping
#10
2 november 2008 kl 22:07
Gilla
meeeen vad som är bra löpteknik råder det ju delade meningar om! Jag hävdar snarare framfotslöpning är rullning på hälen...
1969 • Sala
#11
3 november 2008 kl 08:29
Gilla
Fast att det råder delade meningar innebär inte att man måste hålla med om alla. Det råder exempelvis delade meningar om Darwins utvecklingslära, men det innebär inte att jag måste anse att de olika åsikterna stämmer lika väl.
1981 • Linköping
#12
3 november 2008 kl 08:37
Gilla
Mårten: ????????
1969 • Sala
#13
3 november 2008 kl 08:56
Gilla
*host* ok, lite långsökt kanske
Trallala
1964 • fd
#14
3 november 2008 kl 10:15
Gilla
Om man försöker ändra sin löpteknik så ska man vara medveten om att skaderisken ökar markant under tiden som man försöker förändra den och man måste dra ner på sin volym. Det finns dessutom inga belägg för att inträning av en viss löpteknik kan förbättra ens tider eller minska ens risk för skador.

Småsaker kan korrigeras för att minska problem från tex benhinnor mm men att tex gå ifrån att landa på hälen till att landa på framfoten verkar inte ge någon större effekt. Ialla fall inte sett över ett halvår vilket är den längsta tid som det finns studier på.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
3 november 2008 kl 12:08
Gilla
Jag har funderat på det här med teknik ett tag.
Man skall ju springa med en avslappnad naturlig stil.
Det som känns bäst helt enkelt.

Men om man ändrar tekniken till det bättre, så att det helt plötsligt känns ännu mer naturligt och bra på alla sätt.
Då har man ju tjänat en hel del på att byta teknik.

Om man aldrig provar att spinga med en annan teknik så får man ju aldrig reda på om det är grönare gräs på andra sidan.

Jag tänkte på cleese och funny walking, om det varit fanny running, så kan man tänka sig att det fanns en del teknik mässiga förbättringar att göra.
Många råd är att man inte skall ändra tekniken, det leder bara till skador och annat elände.
Om man har en bra grundteknik stämmer detta nog ganska väl.
Hur många nybörjare har en bra grundteknik?
Efter några år med dålig grundteknik kan det i sig kanske öka skaderisken.
Medans ett teknikbyte kan minska skaderisken.

Har man sprungit i klubb som ung har man nog all grundteknik man behöver.
Men resten då?
Trallala
1964 • fd
#16
3 november 2008 kl 13:59
Gilla
Det finns större saker som man kan titta på så som om man tar för långa steg, inte rör på armarna (spänner sig i axlarna), dålig hållning etc

Men man bör nog akta sig för att gå in på mindre saker så som hur man landar med foten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.