Löpning Träning 5 inlägg 6308 visningar

Hur man ska tänka vid missad löppass.

1988 • Växjö
#1
12 april 2017 - 08:42
1 Gilla
Hejsan alla kunniga personer på Jogg.se.

Jag har en liten fundering när det kommer till löpning och eventuellt missad träningspass. Hur stor skillnad gör det egentligen, både konditionsmässigt och viktmässigt?

Lite bakgrund hur jag tränar.
Normalt, när jag är hemma, så genomför jag ca 60-65 km i veckan fördelat på 2 pass och ett pass på gymmet i ca 1,5 h. Är jag borta på arbete så försöker jag hinna med löpningen men gympasset brukar bli lite lidande.
När det kommer till löpningen så börjar det bli lite drygt med dessa långpass men jag har svårt att känna mig nöjd om jag inte genomför dessa pass, lite som en tvångstanke. Så jag tänkte att nu under påskveckan så skulle jag skippa ett pass för att vila upp mig och test mig på samma gång.
Men jag kan inte riktigt släppa tanken på hur stor skillnad detta gör både för min vikt & kondition (går på terapi för detta samt min drastiska viktminskning och tanke på mat).
Så för att lätta på min kommande ångest så skulle jag bara vilja slänga ut fråga här på forumet till de med lite mer erfarenhet än mig och höra hur jag ska tänka vid sådana här tillfällen och eventuellt hjälpa mig genom min ångest.

Jag är väldigt tacksam för att svar från er kloka människor på forumet :D. Så tack på förhand :).
Västerås
#2
12 april 2017 kl 09:49
4 Gilla
Är löpning/träning och att äta så optimalt som möjligt hela tiden meningen med livet, är det de absolut viktigaste? Om inte, andas ut och tillåt dig själv missa några pass. Man kan dessutom vila upp till en vecka innan man ser någon försämrad kondition. Heregud tänk själv om du tränar 3 gånger i veckan, 150 gånger på ett år. Tror du själv att det spelar så stor roll om det blir 145 istället? Det är dessutom under vilan som man byggs upp så det är inte omöjligt att du faktiskt får bättre resultat av att vila lite extra då och då.

Jag tycker du ska ta dig en liten funderare över vad som faktiskt är viktigt här i livet. Träning ska vara nyttigt och roligt, om det inte är roligt och det blir tvångsliknande så vet jag inte om jag tycker att det är så nyttigt längre.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
12 april 2017 kl 11:08 Redigerad 12 april 2017 kl 11:09
Gilla
En dags extra vila ibland gör bara att kroppen återhämtar sig lite extra. Jag planerar att träna något varje dag och har en grov träningsplan som livet ibland "rubbar", jag fäster inte någon tanke alls på detta utan försöker helt enkelt ha en avslappad attityd till träningen. Så länge rutinerna rullar på så följer jag min grovplanering ( som bara finns i mitt huvud ), annars blir det som det blir helt enkelt.
Mitt råd är att du försöker hitta en modell där du accepterar att träning är något du gör för att må bra, och kom ihåg att resultaten kommer när du mår bra och har tränat en längre period, oberoende av att några pass "försvunnit" under resans gång.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
12 april 2017 kl 22:16
1 Gilla
Träning ska vara roligt! En del hårda pass får man acceptera att de kanske inte känns roliga medan man gör dem men de måste kännas tillfredsställande efteråt, en skön trötthet i kroppen och inte bara en prestation.

Två långpass i veckan låter rätt tungt, särskilt om du behöver klämma in det ena en dag när du arbetar. Ett sätt att komma bort från tanken på prestationen är att lämna klocka/gps hemma (och inte sätta på nån löp-app i mobilen) och bara springa, försök springa lugnt och uppleva det som behagligt, lyssna på fåglarna nu på våren, ta in omgivningen, låta tankarna flyga fritt eller fantisera om du hellre vill det än vara helt närvarande.
Om du kan springa två eller tre lugna morgonpass, gärna före frukost, i stället för det ena långpasset så blir det kanske lättare att acceptera att du missar ett pass ibland, det gör ännu mindre skillnad än om du missar halva veckans träning.
Per
1966 • Lysekil
#5
13 april 2017 kl 08:11
Gilla
Hej

Du skriver att du går i terapi och att ett missat löppass gör att du inte känner dig nöjd, nästan som en tvångstanke.

Som de andra svaren du har fått... jag kan bara hålla med...

Om man missar något pass här och där är inte hela världen tycker jag, detta då livet "drabbar" mig och då menar jag att det finns annat som kräver min tid och uppmärksamhet just den dagen jag skulle ha sprungit - så är det bara. Man får gilla läget med andra ord.

60-65 km fördelat på två pass/vecka är väldigt saftigt tycker jag, är det denna distans du vill/måste springa varje vecka för att känna dig nöjd?

Om ja:

försök att fördela ut denna sträcka (om du kan) på fler pass/vecka i stället... ex. fyra pass om ca 15 km. Om du då missar ett pass i veckan så är det ju "bara"15 km som inte blir sprunget den veckan, om du förstår hur jag menar.

Om nej:

om du inte måste springa denna distans / vecka för att känna dig nöjd, skär ner på distansen och hitta en trivseldistans och försök att fördela dessa km på fler pass.


Kom ihåg... träning ska vara njutningsfullt, inte ett måste som skapar ångest och andra negativa känslor om man inte får tränat det man har tänkt sig, för så blir det aldrig....

Man måste ibland ställa in träningen, man blir kanske förkyld med känningar i halsen e.dyl. - jag har själv nyligen varit där och bara fått löpt 2 pass på tre veckor... mot vanligtvis 3-4 pass/vecka.. Alltså, shit happens.

Som Oldboy avslutar sitt inlägg.... lägg klockor m.m. hemma och bara spring för att springa... ta in naturens växling från vinter till vår, upplev hur grönskan exploderar och hur gott blommor och träd luktar... fåglarnas exalterade kvittrande överallt... håll ett lugnt tempo och ta in allt detta, för det är detta som träning handlar om... att uppleva och njuta av omgivningen medan kroppen jobbar i ett lagom gott tempo.


Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.