Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 2234 visningar

Storlek på "ultraskor"?

Magnus
Stockholm
#1
22 april 2017 - 15:11
Gilla
Jag tänkte ge mig på lite längre distanser och undrar hur ni som brukar springer riktigt långt resonera kring storleken på skor. Bör en sko som funkat fint för 50k även passa för 80-100k eller bör man gå upp en halv storlek? Hur mycket luft har du framför stortån på en lagom stor sko?

Är det något annat som kan vara bra att tänka på? Extra utrymme för tåstrumpor/dubbelstrumpor? Finns det någon magisk gräns i tid/distans när fötterna börjar svälla lite extra?

Tusen frågor blev det men jag tycker allt som är större än min standardstorlek känns som clownskor och är ovilligt att ha onödigt stora skor. Samtidigt vill jag inte köpa för smått... Krångligt. :)
1985 • Handen
#2
22 april 2017 kl 18:01
Gilla
Jag tycker det är en överdrift att man skulle behöva större skor ju längre man springer. Så länge man har lite extra spelrum för tårna så klarar man sig bra.

Innan jag körde Marathon des Sables så var just detta en het potatis men de klokaste löparna som genomfört loppet flertalet gånger sa alla samma sak, kör med samma storlek som du springer med hemma. För stora skor kan ju också orsaka skavsår/blåsor då fötterna kanske inte sitter fast lika bra.

Tåstrumpor brukare ju inte vara tjockare än vanliga och dubbla strumpor behövs väl kanske mer i lite extremare miljöer, jag körde med dubbla i Sahara bara som ett extra skydd mot att få sand i skorna
Jan Nilsson
1967 • Boden
#3
22 april 2017 kl 18:16
Gilla
Jag är ingen expert på ultralånga sträckor, det längsta jag sprungit i ett sträck är 50km, men min åsikt är, mina fötter växer inte på längden, tårna ska ha bra utrymme på längden oavsett, men jag har också märkt att vissa skor har lågt utrymme över tårna och i dessa skor får jag ofelbart blånagel på kort tid trots att jag har utrymme på längden.
Fötterna sväller lite grann, därför är det en fördel om ovandelen är lite stretchig för att svälja den ökade volymen.
På skor med ingen stretch och tunn plös gillar jag att ha quick lace snören, de är töjbara.
De absolut skönaste skor jag någonsin ägt är Pearl Izumi EM trail N2, bra volym, bred och hög tåbox och superstretchig ovansida som andas otroligt bra, de blir aldig osköna oavsett hur länge jag har på mig dom eller hur blöta dom blir.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
22 april 2017 kl 19:04
Gilla
Hur mycket fötterna sväller verkar variera enormt mellan olika personer. En del går upp två nummer i storlek på långlopp, men mina fötter sväller inte alls.

Dubbelstrumpor är mycket bättre än dubbla strumpor! Riktiga dubbelstrumpor har minimal friktion mellan de två strumplagren, så att innerstrumpan inte rör sig alls mot foten.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
22 april 2017 kl 19:18
Gilla
Jag springer inte ultra, bara Marathon. Men mina fötter sväller så att snörningen tajtnar på längre sträckor.

Därför måste jag fintweaka snörningen på träning och sen aldrig knyta om, utan kränga på skorna med skohörn.

Fånkar för mig.
1967 • Torslanda
#6
23 april 2017 kl 09:01
Gilla
Det beror även på underlag, din kropp och väder samt distans. Har sprungit 100+ km lopp där de inte svullnat något och maror där jag fått stanna och snöra om. jag kör som regel med samma storlek på ultra skorna som för maror men för kortare distanser har jag gärna en halv storlek mindre då jag gillar känslan av skorna som smiter åt. Du får helt enkelt testa på liknande underlag och någorlunda distans för att se hur just du funkar. Skor har jag alltid sett som minsta problemet under ultror. I princip alla ultror har dessutom möjligheten till en drop bag där du kan ha ett extra par skor/strumpor att byta till om det skulle behövas. Näringsintag blir mitt problem. Sådant jag älskar i vanliga fall smakar inte bra, sportdryck och gels blir riktigt sliskiga. Vad gäller strumpor kör jag alltid med Injinji tåstrumpor, tunna, och inte haft något problem med skav eller annat. Om du har lätt för skav eller det är blött så funkar sportslick riktigt bra.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
23 april 2017 kl 09:10
Gilla
#6: Var/hur smörjer du fötterna med Sportslick? Mellan tårna, på hälarna?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.