Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 3025 visningar

kan skor orsaka detta med mina vader?

#1
22 april 2017 - 21:52
Gilla
Hej
läser många trådar om vadproblem.. Måste starta en till. Jag har ett par inov8 löpskor köpta för ett år sen. Provade springa med dom, och hade inte tränat regelbundet på ett tag. Det blev 4 km och dagen efter otroligt stela vader. Detta höll i sig en vecka. . Jag trodde skorna. Andra pratade om klassisk gubbvad och otränad..
Sporadiskt tränande efter detta och har nya löpskor nu. Hade inov8 på gymmet härom dagen och värmde upp med 5 minuter på löpband och har i tre dar nu haft samma stelhet och värk i vaderna.

Har fler erfarenhet av skor som påverkar såhär?


För nog elda upp inov8erna eller ha dem som gräsklipparskor..
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
22 april 2017 kl 23:55
Gilla
Gräsklipparskor. Nja, skor är olika, det kan ta tid för kroppen att vänja sig vid dem. Du nämner inga modeller men hur mycket drop skorna har påverkar vaderna rätt mycket. Om dina andra skor har t ex 12 mm drop och dina Inov8 har 4 (eller noll) så kan vaderna behöva tränas upp med mycket korta pass som gradvis ökas för dessa skor.

Och somliga skor är olämpliga för en viss löpare men det kan jag inte bedöma.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
23 april 2017 kl 07:53
Gilla
Om du inte tränat på ett tag är det viktigt att stretcha efteråt. Vaderna stgretchas genom att luta dig mot en vägg och trycka ned hälen.

Jag tror inte det är skorna utan snarare att du inte är van att springa. Det kommer bli bättre, bara å kämpa på.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
23 april 2017 kl 08:49 Redigerad 23 april 2017 kl 08:50
1 Gilla
#1: Som #2 säger, vilken modell är det på dina Inov-8, och på vilket underlag var det du sprang när du använde dem ute?
Gissningsvis har de lågt drop, och kanske även ganska lite dämpning, som du kanske inte är van vid? Och som #3 frågar, springer du lite för sällan, så en del är "vanlig träningsvärk" kanske?

Det är ju inte fel att ha några olika skor att variera mellan, och även att variera underlag (jag som är en medelmåttig motionär växlar mellan asfalt, motionsspår typ grus, och kuperad skogstig som är "riktig terräng"). Men såklart kan det finnas skor som man absolut inte trivs i. Tänkte bara att du kanske kan behålla dem även utanför gräsmattan, i skogen, om det är den typen av sko? Varierat är bra!
Janne Österman
1967 • Malmö
#5
23 april 2017 kl 18:24
Gilla
Bara på det igen när träningsvärken släpper lite. Tänk vad starka vader du kommer att få. När du klarar av att springa 4 km utan träningsvärk så kan du börja öka sträckan försiktigt. Jag springer i odämpade skor, och det räcker med att jag har paus i en dryg vecka, så får jag direkt världens träningsvärk igen efter ett pass :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.