Löpning Kom igång 3 inlägg 5256 visningar

Stum/ont i fötter och vader

#1
1 maj 2017 - 22:05
Gilla
Hej på er!

Jag är en 25-årig man som precis börjat inse hur härligt det är att jogga/springa. Har börjat köra en hel del joggingpass på gymmet och löpband, men skulle gärna ta emot lite tips och information från er!

Jag anser mig ha en helt okej kondition, där jag mestadels tidigare spenderat tid på cykel, crosstrainer och roddmaskin. Därmed tänkte jag i min naivitet att hoppa över till löpträning borde inte vålla så stora bekymmer och att jag skulle komma in i det rätt så enkelt.

Men. Jag blir snabbt stum, eller mera korrekt beskrivet får rentutav ont i fot och vad efter bara ett par kilometer. Känner inte av något i gångtakt eller riktigt snabb gångtakt- men när jag kommer över tröskeln in i joggning börjar problemen. Även hastigheten verkar inte spela in, där jag får lika ont såväl i lugn takt som snabb eller mycket snabb takt.

Tänkte först att det är skorna som är problemet, så har vart och införskaffat ett par löpskor som passade mina fötter och hur jag landar (neutralt/på hälen). Visst gjorde det till och inte minst hälen känns bättre, men stumheten återkommer lika snabbt.

Har även börjat med excentriska tåhävningar (heter det så?) för att försöka stärka upp vaderna.

Är det helt enkelt så att min kropp inte riktigt vant sig vid detta ännu och att det kommer ta tid innan fötterna matchar konditionen?

Lite kort information om mig är: 25 år, 190cm lång, väger 85kg och har sprungit 3-4 gånger i veckan nu i ca 1 månad, varvat med annan konditionsträning också.

Tack på förhand! :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
2 maj 2017 kl 00:24
1 Gilla
Svar: ja. Förmodligen inget konstigt alls, varje gren har sina specifika muskler som får jobba mest.
Så backa nu lite, spring kortare och mindre ofta tills fötter och ben kommer ifatt huvudet. Det ska varken göra ont medan du springer eller efteråt, undantaget träningsvärk nån gång när du sprungit ovanligt fort eller långt eller hållit upp lite.
Excentriska tåhävningar kan du fortsätta med men inte alltför ofta eller länge åt gången, kroppen är inte van vid dessa heller.
Kom ihåg att det är under vilan man blir starkare, träningen ger bara kroppen signaler om var den behöver växa till sig eller ändra på något.
#3
3 maj 2017 kl 22:50 Redigerad 3 maj 2017 kl 22:50
2 Gilla
Hej Oldboy och tack för ditt svar!

Jättebra tips! Har redan börjat tillämpa dem genom att som du säger, backa lite och börja om på nytt och på rätt sätt. Läst igenom en del äldre trådar och stötte på appen C25K som jag nu följer (och lägger till lite extra när jag känner att det inte gör ont).

Två pass avklarade utefter appens program sedan ditt svar och det har känts mycket bättre både under och efter passet. Så kommer arbeta vidare med den och ta det steg för steg. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.