Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4567 visningar

Benhinnor som gör svinont!

1978 • Kolmården
#1
2 juni 2017 - 18:30
Gilla
Jag klarar i princip bara att löpa på mjukare underlag eftersom jag får panikont i benhinnorna när jag springer på asfalt eller andra liknande underlag. Har inte löpt på läääänge nu så kanske något som går över eller finns det hjälpmedel man kan ta till för att få bukt med detta? Tacksam för tips!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
2 juni 2017 kl 19:28
Gilla
Stå på knä med rak rygg och luta dig lite bakåt så det drar på framsidan av skenbenen. Ingen patentmedicin men värt att prova.
1960 • Finspång
#3
3 juni 2017 kl 08:47
Gilla
Förmodligen behöver du stöd i skorna i form av ilägg, ta kontakt med en ortoped så löser det sig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
3 juni 2017 kl 09:01
1 Gilla
Ilägg kan behövas för somligt i ett akut skede men ger ingen bestående bättring, för det behöver fötterna stärkas.
Om de alls hjälper mot benhinnebesvär har jag ingen aning om. Men det finns många trådar här på jogg om vad folk har gjort och vad som har hjälpt. Använd sökfunktionen.
2006 • Alingsås
#5
3 juni 2017 kl 11:58
2 Gilla
Det tar tid att vänja benhinnor etc. vid hårdare underlag,
Om du inte får ont direkt när du börjar springa på asfalt ,nöj dig med att springa några hundra meter, du ska absolut sluta innan det börjar göra ont. Nästa gång som du springer ökar du med ytterligare några hundra meter. Med tiden kommer dina benhinnor ha vant sig och du bör kunna springa den sträcka som du önskar. Det viktiga är att öka långsamt. Att fortsätta att springa med smärta är bara att tigga om att få mycket allvarligare problem.

Om du får ont direkt när du börjar springa på asfalt tycker jag att du ska vila från en löpning ett tag tills smärtan har gått över sen börjar du springa korta sträckor på asfalt som de sedan successivt ökar.
1960 • Finspång
#6
4 juni 2017 kl 10:35
Gilla
Precis som Oldboy skriver så är det inte ilägg den bestående lösningen. Men vill du fortsätta att springa så är ilägg en lösning.
Sen är inflammationen ett stort problem och tyvärr är det bara vila och stärkande rehab som hjälper. Växelvis varmt kallt vatten är skönt för stunden men botar inte.
Själv hade jag stora problem med benhinnor i början av min karriär, där lösningen var ilägg.
Att lägga om löpsteget och få till mellanfotslandning är väl den bästa lösningen som löser de flesta belastningsskadorna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
4 juni 2017 kl 13:12
Gilla
Helt rätt Stefan, kom att tänka på det igår när jag kände av benhinnorna en halv minut, det är ju kortare steg och landning under kroppen som är den bästa hjälpen, det brukar resultera i mellanfotslandning. Det går att landa på hälen också med ett sådant steg och har man tillräcklig dämpning under hälen kan det fungera bra.

Ett annat tips är att se till att underbenen slappnar av när de är i luften, det är lätt hänt att man spänner sig "i väntan på det smärtande nedslaget". Men foten ska hänga lös och ledig tills den är några cm ovanför marken - inte aktivt nedböjd och inte aktivt hållen uppåt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.