Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 13790 visningar

Slemsäcksinflammation i foten

1981 • Jönköping
#1
26 juni 2017 - 10:33
Gilla
Hej,

Jag har av sjukgymnast fått diagnosen slemsäcksinflammation i höger fot. Utsidan av foten, strax nedanför fotknölen, är lite svullen och jag har ont när jag "tar själva steget". Inte om jag bara står på foten alltså, utan bara när den hamnar i rörelse.
Jag fick rådet att vila och eventuellt äta en kur antiinflammatoriskt vilket jag har gjort. Två veckors vila gjorde att foten kändes så gott som helt bra igen.

Igår testade jag att springa igen, en lätt 5-km-runda. Jag kände av lite smärta ganska snabbt men envis som jag är (samt det faktum att jag håller på att dö av frustration över att inte kunna springa) gjorde att jag trots allt genomförde rundan.

Idag har jag då självklart lite ont igen (men inte lika mycket som tidigare) och har googlat halvt ihjäl mig på hur man snabbt blir av med detta med minimalt med vila. Hör ju själv hus idiotiskt det låter men skulle helt enkelt bara vilja ha lite tips kring detta. Någon med liknande erfarenheter? Vad gjorde ni? Vad gör man?

Ska tillägga att jag ska springa mitt andra Tough Viking-lopp i slutet av sommaren och gärna vill vara i hyfsad form tills dess... och ha hunnit löpträna! Alltså vore det ju fantastiskt om man inte hade dragit på sig den här skadan från början...

Om det är någon som har något att säga kring detta så vore jag jättetacksam!
1981 • Örebro
#2
26 juni 2017 kl 10:39
1 Gilla
Låter spontant som att det kanske är peroneusmuskulaturen som är inblandad. Senorna rent tekniskt. Brukar ofta lindra smärtan att vila, ofta smärta initialt i ett pass, som sedan lägger sig, innan det känns igen dagen efter.

Finns ingen quick fix på dessa, tar tid och kräver stegrad träning och anpassad belastning under tiden.

Men, det här är en internetdiagnos, skulle inte lyssna för mycket på mig som inte har bedömt det hela :-)
1969 • Jakobstad
#3
26 juni 2017 kl 10:58
Gilla
Hade en slemsäcksinflamation i höften för ca 4 år sen. Fick tips om laserakupunktur och att "två behandlingar skulle fixa problemet". Var väldigt skeptisk men gav det en chans. Och vips, två behandligar senare var jag återställd och har inte sedan haft några känningar.
1981 • Jönköping
#4
26 juni 2017 kl 11:00
Gilla
Tack för svar hörrni!

Vila och undvika belastning är ju det man förstår men inte vill höra??

Ska kolla upp laserskupunktur!

Tack för tipsen!
1981 • Jönköping
#5
26 juni 2017 kl 11:01
Gilla
Och istället för två ?? Johnny, skulle det vara en smiley men det funkade inte så bra när jag postade;)
1981 • Örebro
#6
26 juni 2017 kl 13:42
Gilla
Det finns en anledning till att vi ofta delar ut de råden, ont om genvägar i rehab dessvärre. Eller i träning för den delen :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
26 juni 2017 kl 23:19
Gilla
Du får kanske skaffa dig en tillfällig ny favoritgren som bencurl, vattenlöpning eller nåt annat som tar på krafterna men inte belastar berörda muskler och senor nämnvärt. Det är viktigare (för de flesta, om de tänker efter) att bli frisk och hel än att springa ett visst lopp, det är sällan sista chansen....
1972 • Sollentuna
#8
27 juni 2017 kl 21:08
Gilla
Ajdå Åsa!

Som Johnny skrev är det stor risk att det är peroneusproblematik bakom ditt problem. Fick också ont i början av året och trodde då (efter lite nätsökning) att det var ett slemsäcksproblem.

Efter lite huskurer (Voltaren mm), utan lyckat resultat kom jag fram till att det måste vara peroneussenorna som spökade. I mitt fall beror detta med största sannolikhet på för hårda hälkappor. Ffa var det Asics Gel Noosa Tri som slutligen nötte ner senorna så pass mycket att vattenlöpning var enda möjligheten till löpträning, eller vad man nu ska kalla det för. Rätt kul, men något muppig känner man sig ju i bassängen. Med eller utan flytbälte är en smaksak. Utan är klart jobbigare.

Mitt råd är att se över skorna och se till att de inte skaver vid och under ankeln. Tyvärr visade det sig att "mitt" märke Asics har hårda hälkappor över nästan hela linjen. Sprang SM i år i mina DS Racer, som faktiskt funkar rätt bra med en tunn extrasula. Har införskaffat Nike Free Run och Saucony Kinvara, där den sistnämnda är skon jag sätter mitt framtida hopp till.

Uppsökte sjukgymnast och gjorde även ett ultraljud för att definitivt bringa klarhet i mina problem. Totalt blev det ca 45 dagars löpvila för min del.

Lite länktips: https://runnersconnect.net/peroneal-tendinitis-tendonitis/ https://www.altavita.se/peroneustendinos/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.