Löpning Träning 10 inlägg 5750 visningar

Löpning vs basövningar?

Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#1
27 juli 2017 - 20:40
Gilla
Har kört program för milen på 40 och tänker göra det fram till stadsloppet i NKPG. Parallellt med det har jag kört basövningar såsom bänkpress, militärpress, knäböj, chins och marklyft.
Vad tror ni? För eller emot något av det? Målet är under 42 på milen plus att bli starkare. Har dock medvetet hoppat långpassen och kört intervall och snabbdistans.
1968 • Helsingborg
#2
27 juli 2017 kl 21:45 Redigerad 27 juli 2017 kl 21:48
1 Gilla
Utmärkt kombination! Kör på! Jag kör själv en del styrketräning parallellt med löpningen. Mest i form av armhävningar och hantelövningar hemma, men under ganska långa perioder har jag även kört 1-2 pass i veckan med tung styrketräning på gym med bl a de övningar du nämner. Jag är inte jättestark, men tycker styrketräningen hjälper mig i löpningen samtidigt som det ger en bra allmän styrka. Jag ser ingen anledning till att skippa långpassen. Även om det är milen du siktar på är långpass på upp till halvmara ett bra pass då och då.
1970 • Stockholm
#3
28 juli 2017 kl 03:32 Redigerad 28 juli 2017 kl 03:34
1 Gilla
Det är väl inget problem så länge som du inte börjar lägga dig på ett kaloriöverskott och därigenom i kombination med styrketräningen bygger mera muskelmassa och därigenom ökad kropssvikt. Då skulle det möjligtvis kunna bli ett litet hinder på vägen mot ditt mål. Kroppsvikt i förhållande till längd, bmi etc spelar ju en rent ofantligt stor roll för tiderna på långdistanslöpning.

Extremt svårt att svara generellt om kombinationen styrketräning - löpning då det ju handlar om vad man har för mål med styrketräningen respektive löpningen, vad man prioriterar, vad man vill uppnå och om man kanske t.o.m. också tänker på sitt utseende. Dvs, vill man försöka få en mera atletisk kropp med en hyfsad muskelmassa eller det gör ingenting om man genom långdistanslöpningen på sikt blir mycket smal, etc. Kosten har en oftanlig betydelse i sammanhanget också även om de flesta långdistanslöpare inte brukar tycka om att ösa i sig så mycket mat som krävs för att effektivt bygga muskler (jobbigt att springa med för mycket mat i magen).

Som sagt, sjukt svårt att svara på utan ordentligt med info om vad man vill försöka uppnå.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#4
28 juli 2017 kl 07:01
Gilla
Tack för input. Tänker att man blir bra på det man tränar. Helt klart är att vikt och mat spelar roll om jag vill maxa löpningen med tider. Hur många gör milen runt 42 med en vikt på 87-88 kg?
Får tänka om lite kanske när det gäller att putsa tider på milen. Behöver säkert öka mängd och fart om jag ska lyckas nå under 42 på milen. Var precis där men det är några år sedan. 3 pass löning i veckan och två styrka blir nog precis vad livet klarar av. Balans och må bra är ju trots allt viktigast. Vad har ni för mål med träningen?
1973 • Åkersberga
#5
28 juli 2017 kl 08:41
2 Gilla
Håller med om att styrketräningen är bra för allmänhälsa och utseendet annars räcker det oftast för löpningens skull med lätta övningar för bål, vader och axlar så man stärker/smörjer de svaga länkarna.
Olika individer har olika förutsättningar till återhämtning så det kanske inte går att generalisera men jag tycker det är kontraproduktivt att köra tunga styrkeövningar under säsongen eftersom det gör mig seg men också mera skadebenägen har jag märkt (kanske hör ihop med segheten?).
De individer som gör bra miltider på liten veckovolym är ofta unga med lätta kroppar är min uppfattning dvs mera volym+viktnedgång är att föredra istället för två hela dagar med styrka är min åsikt.
Egna mål är att återigen förbättra 5-10km tiderna :-) har fått upp volymen sista månaderna, måste nu tappa minst 5kg för att komma vidare i utvecklingen.
1988 • Göteborg
#6
28 juli 2017 kl 11:06
1 Gilla
Jag var lite löpartrött i våras så fick inte till så värst mycket löpning. Istället bodde jag inne i gymmet och körde mycket tung styrka. Persade sedan på halvmaran utan att knappt bli trött, så tung styrka är GULD för löpningen enligt min erfarenhet ^^
1970 • Stockholm
#7
31 juli 2017 kl 09:45 Redigerad 31 juli 2017 kl 10:29
Gilla
Per: 10 km är en rolig distans.

Nedanstående grundupplägg bör räcka men hur lång tids träning man behöver varierar så klart väldigt mycket från person samt om man lyckas undvika skador. Kan också vara extremt personligt hur mycket fart man har i kroppen redan från början. Vissa har tempot i sig nästan redan från början medan andra får slita som bara den för att springa snabbare. Människor som sportat mycket i yngre dar tror jag generellt har en enorm fördel, lite enklare för dem (de har oftast ett hyfsat löpsteg/teknik i ryggraden).

Bra om passen per vecka innehåller nedanstående inslag:
- Vanliga mängdpass (tempot under dessa pass går att diskutera men inte för fort rent generellt).
- Blandning av Intervaller/fartlek/samt snabbdistans
- Längre distans i mycket lugnt tempo

När det gäller intervaller kan man ju tänka sig allt från 400 hundringar till tusingar och även två tusingar.

Ett snitt på i minimum tre pass per vecka är väl vettigt.

Styrketräning tror jag generellt är bra, inte minst ur ett skadeförebyggande perspektiv. Kan dock vara en fråga om hur mycket tid man har också. Säg att man gör sina 3-5 löppass per vecka och sedan vill man också trycka in ca 3 styrkepass per vecka, det blir ju ganska snabbt en hel del träning totalt. Lyckas du med en sådan kombination kommer du dock bli riktigt bra allroundtränad och känna dig både stark och uthålig.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#8
1 augusti 2017 kl 21:32
Gilla
Tack för alla tips. Körde ett pass med 400 hundringar. Låg mellan 1.30-1.25. 6 slag från maxpuls.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#9
1 augusti 2017 kl 22:37
2 Gilla
Sjukt pass att köra 400st hundringar! Det är ju ändå ett marathon. Bra jobbat ;)
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#10
2 augusti 2017 kl 06:39
1 Gilla
Nu blev det lite tokigt. Sprang 8 st 400 meters intervaller. Men det uppfattade du ganska snabbt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.