Löpning Kost & Näring 14 inlägg 6677 visningar

Optimering av kostintag dagarna innan millopp

Benny
1972 • Skellefteå
#1
14 augusti 2017 - 21:56
Gilla
Ni som testat eller på annat sätt kommit fram till hur man bäst laddar inför ett millopp. Finns det något att vinna på att radikalt minska kostintaget dagarna innan ett millopp? Genom att dra ned på mängden mat några dagar innan loppet kan man ju faktiskt komma till startlinjen åtminstone 1-2 kg lättare, kanske ännu mer, jämfört med om man vräker i sig under samma tidsperiod.

Frågan är, kommer det man vinner i prestanda på minskad vikt sannolikt att ätas upp av att man inte får lika välfyllda glykogenförråd eller av annan orsak? Jag vet att glykogenförråden normalt sett räcker och blir över för ett så pass kort lopp, men detta förutsätter kanske att man inte legat på kraftigt kaloriunderskott de senaste dagarna före loppet? Om inte så borde man väl ha allt att vinna på att komma lite utsvulten till startlinjen om man bortser från den mentala påfrestningen som hunger kan innebära.
1978 • Linköping
#2
14 augusti 2017 kl 23:03
Gilla
Låter som en bra strategi för att springa ditt livs sämsta lopp:) Jag skulle aldrig banta inför ett lopp då det även är viktigt att huvudet är med. Tror även att din fysiska prestation skulle försämras avsevärt om du ligger på kaloriunderskott.
1968 • Kållered
#3
15 augusti 2017 kl 06:29
1 Gilla
Håller med Fredrik. Den vikt du kan tappa på ett par dagar består av saker du behöver under loppet: vätska och socker (glykogen). Inte så bra att reducera det. :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
15 augusti 2017 kl 08:47
Gilla
#1

Jag vägde 48.8 kg dagen innan Järvaloppet knappt 10 km 1980 och 48.5-49.0 kg de övriga 5 dagarna innan loppet, och ville slå en klubbkompis och "smådeffade" 3 hekto till 48.5 kg igen genom att äta måttligt dagen innan loppet och "bara" springa 2 mil och gjorde prestationsmässigt ett av mina bästa millopp någonsin (och nådde mitt mål, blev liksom 1979 3:a efter två Enhörnalöpare Jorma Sippola och Max Holmnäs där den senare tidigare år brukade vinna en mängd långlopp i Stockholmstrakten. Klubbkompisen slog jag båda åren med 3 sekunder, men efter 1980 inte i något lopp mer och Martin Hafström gjorde 2.16 h på marathon några år senare och var 6 ggr bland de 10 bästa i Stockholm Marathon med bästatid där 2.18 h 2 ggr).

I mitt fall kunde inte några hektos skillnad i sig utgöra någon rimligt stor förklaring, till bra mil-form men däremot hade jag märkt att jag med allt för fulla glykogendepåer i benmusklerna, vilket även medför viss viktuppgång givet god vätskebalans, kände mig relativt stum, i synnerhet första milen på marathonlopp efter kolhydratladdning eller efter någon spontan vilodag med mycket ätande inför lååångpass på 4-5 mil.

Därför kunde lagom lite glykogen i musklerna vara önskvärt inför korta lopp på 5-10 km för att känna sig "lätt, ledig och spänstig" i musklerna. Och kombinationen av "sprängfyllda" glykogenlager OCH viktuppgång associerad med det passade definitivt inte mig på korta långlopp, men för marathon var det "tyvärr" nödvändigt eftersom jag tappade desto mer om glykogenet hade sinat för tidigt.

Från en normalvikt för en löpare som inte springer riktigt långt mest varje dag och därför inte har sprängfyllda glykogendepåer ofta, tjänar man knappast något på att kortsiktigt tappa säg 1-2 kg, utan då kan tvärtom glykogenlager och/eller vätskebalansen riskera bli alltför dåliga och ge sämre resultat än med senaste tidens snittvikt.
Benny
1972 • Skellefteå
#5
15 augusti 2017 kl 17:53
Gilla
#2
Det är möjligt att du har rätt, men samtidigt måste det finnas en balans där banta kanske inte är rätt ord. Mina bästa intervallpass tycker jag mig nämligen ha utfört de dagar jag ätit relativt sett mindre än jag i snitt gör. Det är då den där riktigt lätta känslan infunnit sig i kontrast till dagar med mer frikostigt intag. Däremot kanske det inte är viktminskningen i sig som är nyckeln till denna tyngre känsla utan kanske snarare blodsockersvängningar eller alltför sprängfyllda glykogenlager som Bo skriver. Mitt BMI ligger f.ö. på ca 20.5 i snitt så jag är inte i omedelbart behov av viktnedgång utan är mer ute efter att känna mig lätt vilket jag inte tycker att jag gör efter 1-2 dagars frikostigt ätande.

Frågan är om det i så fall är smartare att bara reducera intaget samma dag som loppet, då hinner väl glykogenlagren i alla fall inte minska så mycket att det har betydelse för ett så pass kort lopp (som för mig tar ca 41 minuter). Eller har man stor nytta av de senaste timmarnas sockerintag för ett millopp?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
15 augusti 2017 kl 20:14 Redigerad 15 augusti 2017 kl 20:15
Gilla
#5

För blodsockret spelar vanorna stor roll, så tävlingsdagen bör man inte ändra dem.

Men att inte vara alltför "uppäten" i onödan dagarna innan ett millopp är sannolikt enbart en möjlig fördel.
1978 • Linköping
#7
15 augusti 2017 kl 23:23
Gilla
#5

Om det känns bättre att äta mindre som du gjort inför dina lyckade intervallpass så bör du naturligtvis testa det. Skulle inte passa mig, men det kan ju vara annorlunda för dig. Mitt BMI ligger på 22,5 så jag kanske har större anledning att deffa ner mig:)
1968 • Kållered
#8
16 augusti 2017 kl 06:27
Gilla
Fast det är stor skillnad på vad man äter precis innan ett pass/en tävling och vad man äter dagarna innan. Givetvis vill man inte vara mätt när man ska springa ett millopp.
1973 • Åkersberga
#9
16 augusti 2017 kl 09:27
Gilla
Även om man teoretiskt kan kapa 30-60sek/mil på att tappa 1-2kg skulle jag inte orka springa på max om jag drog ner matintaget så pass mycket dagarna innan.
JB
1977 • Vendelsö
#10
16 augusti 2017 kl 09:28
Gilla
#Bo: 48kg... hur kort/lång är du? Jag vägde 71kg när jag var som snabbast och jag är 180cm:).
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#11
16 augusti 2017 kl 09:36
Gilla
#10

Längden var ca 165 cm och BMI ca 17.8 vid 48.5 kg.
JB
1977 • Vendelsö
#12
16 augusti 2017 kl 18:37
Gilla
21,9 låg jag på. Var du extremt tunn eller var det ändå ok? Alla har olika kroppstyp och skulle jag komma under 20 i bmi ser jag sjuk ut
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
16 augusti 2017 kl 19:15 Redigerad 16 augusti 2017 kl 19:25
Gilla
#12

Nej jag var rätt så normalbyggd för en kort sub 2.20 h-löpare :-)

Dock är BMI inte helt längdneutralt så med 180 cm tror jag man kan lägga till sisådär en 1/2 - BMI-enhet jämfört med mig.
Angered
#14
21 augusti 2017 kl 19:41
Gilla
Har en fråga om hajpen kring pasta veckan före ett lopp. Är det verkligen så stor skillnad på vad man äter? Roade mig t ex att kolla Dafgårds alla enportioner. Spagetti Bolognese har 16 gram kolhydrater per 100 gram. Till min stora förvåning låg samtliga rätter på samma nivå, mellan 10-20 gram kolhydrater per 100 gram.

Hur många 100 gram ren spagetti äter ni på en portion dagarna före loppet?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.