Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 674 visningar

Ev. sjukgymnastik efter den "akuta" skadefasen

0 •
#1
14 september 2017 - 11:05
Gilla  
Ny och dum förstagångspostare här!

Jag ska försöka att fatta mig någorlunda kort:

Runt julen 2016 halkade jag runt lite på is under en löprunda. Så småningom fick jag höra av en sjukgymnast att jag hade en överbelastningskada i höften. Jag fick ordinerat stretch, bålstabiliserande övningar och vila. De två tidigare sakerna har jag tyvärr gjort mindre av än jag borde.

Höften gör inte längre ont men den känns helst enkelt inte som förr - mindre stabil och bara lite "off". Jag har intalat mig att det beror på muskelatrofi och hypokondri. Därför har jag långsamt börjat träna i hopp om att återbyggnad av muskulatur och rörlighet ska få min höftleden att kännas normal.

Är en sådan inställning dum? Bör en specialist (sjukgymnast/idrottsläkare?) se över mitt upplägg och min höft så att jag inte förvärrar eller skadar mig igen eller kan jag gå på känn så länge det inte gör ont?

Ursäkta, det blev inte alls kort.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
1990 • Gråmanstorp
#3
14 september 2017 - 16:57
1 Gilla  
Om jag varit i dina skor hade jag dubbelkollat med en duktig och engagerad fysioterapeut.

Anledningen till min åsikt är att jag själv haft en instabil höft (orsak okänd, inget som gått sönder men muskler har inte jobbat rätt och andra muskler har fått kompensera och rörelsemönstret blev felaktigt).
Jag hade länge känningar i höft/rygg och strålande smärta ner i ena benet, men körde bara på. Tyckte inte det var så farligt.
Sen fick jag köra rehab i mer än ett år innan jag var helt smärtfri och kände att höften återfått styrka och stabilitet..

Jag fick kontakt med en riktigt bra fysioterapeut som hjälpte till att hitta grundorsaken och hur jag skulle jobba med de "svaga länkarna". Om det skulle vara något allvarligt med din höft så är det ju jättebra att få hjälp, och om det inte är det så är det väl skönt att ha fått grönt ljus? :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
15 september 2017 - 14:50
1 Gilla  
Aldrig dumt att fråga. Håller med Erika, kostnaden i tid och pengar är så liten för ett besök hos sjukgymnast (i alla fall en som är ansluten till Försäkringskassan) att det borde vara värt det mot risken att träna fel eller helt enkelt att missa att träna det som mest behövs och därmed få en mycket långsammare rehabilitering.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.