Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 4030 visningar

Hjälp med skoval/formgjutna inlägg Norrköping

Lina Alm
1979 • Norrköping, centrum
#1
23 september 2017 - 18:19
Gilla 
Hej!

Jag behöver tips och råd på vart jag kan vända mig för att få ett ickeskomärkessponsrad hjälpa med nya skor och eller nya formgjutna inlägg. Jag har haft formgjutna inlägg i 15 år, men anväder dessa sedan fem år bara när jag springer. Jag är platttfot och pronerar. Jag börjar få bekymmer med ett slitet knä och klurar på om jag skulle må bar av att byta skor och framför allt om jag verkligen behöver inläggen, De sista passen, både långpass på dryga 20k och korta teknikpass, har jag sprungit utan inlägga utan större bekymmer än med inläggen (ömmande knä ibland). Jag letar därför efter någon som kan titta både på eventuellt behov av inlägg eller om det finns skor på marknaden som kan passa mig. Jag finns i Norrköping, allt i närheten är bra, men klart jag kan fara en bit. Jag behöver få prata med någon som inte har i uppgift att sälja formjgutnainlägg eller skor av ett specifikt märke.

Bug och bock!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
24 september 2017 - 09:27 Redigerad 24 september 2017 - 09:27
Gilla 
Jag bara googlade "Norrköping ortopediska skor" och hittade t ex dessa:
http://anatomicjanritzer.se/
https://www.foten.se/
http://www.teamolmed.se/kontakta-oss/norrkoeping.aspx
Lina Alm
1979 • Norrköping, centrum
#3
24 september 2017 - 12:59
Gilla 
Tack, men dom inte med den helthet jag letar efter. Jag har besökt dom.
Martin Höglund
1970 • Linköping
#4
24 september 2017 - 14:35
Gilla 
Jag är i en liknande situation. Sprungit med ortopediska under många år. Går man direkt till någon av de litade klinikerna kommer de förmodligen sälja på dig sulor till löparskor, inneskor etc. Skulle rekommendera att du tar kontakt med en idrottsskadeklink. I Norrköping finns väl Motions- och idrottsskadeenheten som är inriktade på just underkroppsproblem?
Jag tar hjälp av aktiva rehab i Linköping och det första intrycket är väldigt positivt.
Lina Alm
1979 • Norrköping, centrum
#5
25 september 2017 - 09:38
Gilla 
tack Martin! Linköping kan vara ett alternativ, bara jag hittar någon som rekommenderas av någon. Hoppas det löser sig för dig!
Per
1975 • Nyköping
#6
25 september 2017 - 16:57
Gilla 
Om du kan tänka dig en tripp till Nyköping kan du testa Ortopedteknisk service, www.otsn.se

Jag har ingen erfarenhet av den själv, men har fått för mig att det är en seriös klinik. (ser i alla fall ut så i skyltfönstret..)

Per
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
25 september 2017 - 22:45 Redigerad 25 september 2017 - 22:47
Gilla 
Många ortopeder har pippi på inlägg. Får du inga problem när du springer utan så fortsätt med det. Min bestämda uppfattning är att inlägg är bra när man har en akut skada och måste avlasta fötterna, annars innebär de bara att muskulaturen försvagas för att fötterna inte får arbeta. Vill du stärka fötterna finns det många övningar för detta: barfotalöpning, balansplatta , crab walk, dra in matta med tårna osv.

Det låter som om musklerna som stabiliserar knäna kan behöva stärkas, och/eller att du behöver se till att löpsteget belastar knäna så lite som möjligt. Om du landar under kroppen med foten och inte sätter sätter i hälen först så sliter du mindre på knäleden men mera på vader/hälsena och på framsida lår (quadriceps) inklusive senan som löper längs knäts ovansida (quadricepssenan).

Quadriceps, både muskeln och senan, tränar du med övningar som "draken" ( en yogarörelse ) och enbens knäböj (men gå inte ner för djupt, 90 grader med knät räcker).

Vader och hälsenor tränar du med excentriska tåhävningar, helst med belastning som du ökar efterhand. För att träna inre vadmuskeln behöver du göra övningen med lätt böjt knä. Om du kör med belastning och böjer knäna lite mer när du går ner får du träning av quadriceps på köpet, särskilt när du kommit upp i lite tyngre last (i Smith-maskin på gymmet - annars ryggsäck, eller hantlar i händerna).

Lätt pronation är normalt, neutrala skor passar då oftast bra. Det viktigaste när man väljer skor att att de känns bra direkt när man provar dem på löpbandet eller golvet i butiken. Du har väl Intersport i Norrköping, de har en månads bytesgaranti har jag för mig. Eftersom du ändå inte tänker lita på nån som vill sälja (rätt klokt tycker jag) är det nog bra med den garantin.

PS Hade inlägg i två omgångar under min uppväxt för att jag var plattfot, man trodde att inläggen skulle "rätta till " fötterna. Pyttsan. Har dock aldrig haft några problem som kan kopplas till mina låga fotvalv - dock har jag inte räknats som plattfot i vuxen ålder, vad jag vet.
Lina Alm
1979 • Norrköping, centrum
#8
26 september 2017 - 08:05
Gilla 
Tack Oldboy! Har bokat tid men någon som ska hjälpa mig att tänka här i norrköping, och sedan blir det Intersport. Jag vill ju hålla och kunna springa precis så mycket jag vill :-) Trevlig tisdag!
Lina Alm
1979 • Norrköping, centrum
#9
26 september 2017 - 08:06
Gilla 
Tack Per, nu har jag fått många oberoende tips på en och samma klinik i Norrköping, lat som jag är tester jag där! Fin tisdag!
Karin Svensson
1965 • norrköping
#10
5 oktober 2017 - 13:29
Gilla 
Hej!
Då jag fick ökade besvär i foten av mina formgjutna inlägg, slopade jag dem.
Åkte till Löplabbet i Linköping.

Heelt suverän hjälp! Så numera åker jag alltid dit för nya skor. De känns väldigt seriösa och grundliga. De har inläggs klinik att kontakta, men mina fötter mår prima nu. Lycka till!
Karin Svensson
1965 • norrköping
#11
5 oktober 2017 - 13:32
Gilla 
Har ju även haft knäbesvär. Sprungit i skor med hjälp mot kraftig pronation.
Kom hem med något helt annat som passat mig super!
Och då har jag en hel del krångel med flera opererade tår bla och behöver en extra bred fotbädd!
Lina Alm
1979 • Norrköping, centrum
#12
6 oktober 2017 - 09:15
Gilla 
Tack! Jag har tid på stjärnklininen så jag hoppas dom kan hjälpa mig å tänka. :-)
merlin
1985 • Karlsborg
#13
9 oktober 2017 - 06:12
Gilla 
#13

Väldigt lite information i det där inlägget och resultatet hade ju inte ens publicerats.

Här finns en publicerad studie som visar att barfotaskor stärker fotmusklern;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27762613/

Oldboy
1952 • Danderyd
#14
9 oktober 2017 - 16:04
Gilla 
Intressanta artiklar båda två även om jag skulle vilja ha mer information i bägge fallen. Kommer just nu inte åt hela artikeln via PubMed, ser lite skumt ut att de som gick mycket(?) i Fivefingers först fick tjockare muskler och att de sen gick tillbaka till "normalt". Och för att tro på att man får starkare fötter av inlägg vill jag först få en trovärdig förklaring på mekanismen bakom. Visst kan det finnas: t ex "det känns obehagligt att stödja hålfoten på inlägget så jag anstränger mig att hålla fotvalvet uppe", häpp!
1960 • Kungsholmen
#15
9 oktober 2017 - 16:27
Gilla 
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.