Löpning Träning 12 inlägg 19772 visningar

Hög puls och dubbelslag?

Emma
1982 • Uppsala
#1
4 november 2017 - 21:26
Gilla
Behöver input... har en hög puls, joggar jag i lugnt tempo för mig så drar den fort upp till ca 164-165. Har aldrig mätt vilopuls men när jag låg ned en halvtimme efter ett rejält lugnt pass kom den bara ned till 75 ca.
Har svårt att löpträna så att pulsen hamnar på 130-140 utan den drar upp högt, fort.

Har också återkommande dubbelslag efter träning, har pratat med läkare efter detta efter ett EKG jag gjorde vid en hälsokontroll för några år sedan, men han sa då att det var en inte alls för ovanlig reaktion i kroppen efter träning och inget jag skulle oroa mig för.

Men allt detta känns ju ändå obehagligt. Har ändå tränat rätt ordenligt i 3-4 år nu med regelbunden högintensiv konditionsträning varvat med långa pass så jag är långt från otränad. Och dubbelslagen är inte roliga heller, alls, och stressande.

Jag har bett om tid nu för en ny hälsokontroll och förhoppningsvis möjlighet till arbets-EKG men skulle gärna höra om nån annan har liknande erfarenheter?

Saker som påverkar mig som jag kan tänka mig är att jag haft hög stress i jobbet en längre tid och även att jag nog ofta får i mig för lite vätska - men kan det verkligen påverka kroppen?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
4 november 2017 kl 23:35 Redigerad 4 november 2017 kl 23:39
Gilla
Mät pulsen på morgonen innan du stiger upp så får du ett mer pålitligt värde för din vilopuls. Men det låter onekligen som om du ligger högt i puls, det är inget att bekymra sig för, spridningen är stor och var man ligger är i grunden medfött.

Sen brukar slagvolymen öka när man tränar intervaller och annat ansträngande, då går vilopulsen ner, man får samma mängd att pumpas runt med färre slag. Men pulsen kan ligga förhöjd flera timmar efter ett löppass men det borde den inte göra om du sprungit riktigt lugnt. Men en halvtimme kan vara för kort.

Dubbelslag är inte så ovanligt, själv har jag haft det åtminstone sedan lumpen, troligen alltid. Då fick jag höra att det är ofarligt om de inte kommer oftare vid ansträngning. Nu vet man mycket mer och jag vet inte vad risken skulle vara om de ökar vid ansträngning - utom att de möjligen skulle kunna utlösa något slags arytmi, men det borde din läkare känna till i så fall. Å andra sidan kanske forskningen inte kommit därhän än, jag har letat utan att hitta särskilt mycket. Fanns det ett tydligt samband vore det säkert känt.

Mina dubbelslag kommer väldigt olika ofta men tycks öka vid ansträngning (och hänger sen kvar rätt länge). Jag känner inte av dem (utom ibland när jag ligger i sängen och lyssnar på hjärtat), ändå kan de komma så ofta som vartannat slag undantagsvis. Men jag får numera också förmaksflimmer vid ansträngning om jag inte hindrar det med en ytterst liten dos betablockerare (och då blir det färre dubbelslag på köpet). Dock känner jag oftast inte av mitt flimmer heller utom vid hög ansträngning.

Visserligen har ju Charlotte Kalla fått (minst) en episod med förmaksflimmer men det är rätt ovanligt bland yngre personer som du, däremot bland uthållighetstränade personer i min ålder är det kanske 5% som drabbas. Det talas rätt lite om detta men för de allra flesta är det entydigt så att träning förbättrar hälsan och minskar risken för stroke och annat farligt, mer än det ökar risken för flimmer. Men har man klaffel, diabetes, dåliga blodfetter och lite andra riskfaktorer kanske man ska fundera på hur hårt man bör träna. Det finns ett protokoll som kallas CHADS2 som används för att skatta risken för stroke kopplat till förmaksflimmer, man kan ju snegla på det innan man får flimmer - har man inga riskfaktorer behöver man inte oroa sig särskilt för att få flimmer heller - får man det kan man leva med det (som jag, än så länge i alla fall) eller åtgärda det (inte självklart enkelt eller riskfritt men med goda chanser).

Det finns personer som känner fysiskt obehag av sina dubbelslag, är du bland dem är det ju tråkigt att de kommer tätare när du tränar. Men annars tycker jag alltså inte att du behöver oroa dig, fenomenet är vanligt och forskningen har inte funnit något att bekymra sig för. Om det , rent spekulativt, skulle finnas ett samband med förmaksflimmer i högre ålder så är det inte heller något som är särskilt allvarligt men vill du gå på djupet så googla på CHADS2 och se om du är bland dem som helst inte ska få förmaksflimmer. Ta då upp det med din läkare - men sluta inte träna, löpning är något av det bästa man kan göra för kroppen. Om man ser risker kan man överväga att modifiera sitt program däremot, hellre springa ultra än bli supersnabb på milen som jag ser det.

PS: Jag bad själv om ett arbets-EKG men blev besviken, det gjordes på testcykel och mjölksyran var det som satte gränsen. Som löpare har du större nytta av ett 24-timmars-EKG (eller 48-timmars) då du kan passa på att ta ett löppass eller två. Om du inte kan få ta arbets-EKG på löpband, det kan gå. Men egentligen testar de bara ens fysiska arbetsförmåga, har en känsla av att det inte brister där....
Emma
1982 • Uppsala
#3
5 november 2017 kl 07:04
Gilla
Kollade pulsen med pulsband hela natten (mäter jag själv en kort period stressar jag lätt upp mig själv och då ökar pulsen).

Har då en puls som oftast ligger mellan 50-60 men med regelbundna puls-spikar upp på 70-90 flera gånger i timmen, så min puls varierar ju uppenbart konstant... det känns ju olustigt som tusan.

Jag både cyklar och springer så arbetsekg kunde kanske vara något ändå.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
5 november 2017 kl 14:45
Gilla
Om du mäter pulsen under natten så är det inte ovanligt att pulsen går upp ibland, man ligger inte still när man sover och drömmar påverkar också pulsen. Stress höjer pulsen, liksom vätskebrist. Att du har svårt att hålla 130-140 i puls under löpning är inte konstigt, har du någon aning var din maxpuls ligger? Att kolla upp var du har sin vilo- och maxpuls är inte dumt, många gånger har kvinnor högre maxpuls än de tror. Jag har sett det många gånger när jag leder spinning.
Emma
1982 • Uppsala
#5
5 november 2017 kl 14:55
Gilla
Jag trodde jag hade 191 i maxpuls, är det högsta jag sett själv men börjar tvivla nu.

Springer jag i prattempo verkar jag iaf få en puls på 160, så därför är just runt 140 svårt att få till för mig i löpning - har det i mitt träningsschema som en zon men det kan ju bero på att maxpulsen är felsatt...
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
5 november 2017 kl 15:09
Gilla
Om du upplever att 160 känns som "snacktempo" kan du ha en maxpuls på 205-210, vilket skulle innebära att dina zoner hamnar betydligt högre. Ofta upplever man det som riktigt jobbigt vid 90% av maxpuls. Har du någon känsla var din tröskelpuls ligger, det kan vara lättare att "skatta" sin maxpuls om man hittat tröskeln.
Emma
1982 • Uppsala
#7
5 november 2017 kl 17:00
Gilla
Ska kolla. Har mätt det en gång isf. Men jag körde ett pass som var "riktigt jobbigt" i slutet. Då låg jag på 187-188 i puls enligt mätning, så är det 90% ligger ju maxpulsen på över 205 som du säger. Förklarar en del iaf.

De irriterande extraslagen i vila retar mig dock, ska prata med min vc om dem (har bokat tid) men har jag gått in i allt med fel siffra på maxpulsen så är det inte konstigt om zonerna ligger fel...
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
5 november 2017 kl 18:20
Gilla
Kan bara hålla med Lars. Det verkar som om det mesta är som det ska och dubbelslagen är det nog bara att acceptera om du inte har svåra symptom.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
5 november 2017 kl 19:22
Gilla
Bara nyfiken, ingen behöver svara om ni tycker att det sabbar tråden: hur känns det när ni har dubbelslag? Hur förstår man att man har det, så att säga? Eller ser man det bara om man mäter eller registrerar pulsen?
Emma
1982 • Uppsala
#10
5 november 2017 kl 20:59
Gilla
För min del är det det klassiska man läser om för extraslag... Det känns som det "missas" ett slag och att nästa blir starkare och känns mer markant. Har förstått att det missade slaget egentligen finns där men så svagt att man inte upplever det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
5 november 2017 kl 21:09 Redigerad 5 november 2017 kl 21:09
Gilla
Har hört om personer som känner starkt obehag av det starkare slag som ibland följer efteråt. Själv märker jag inget mer än om jag känner på pulsen eller kan lyssna mig till den (det går ibland i sängen eller när hjärtat slår ljudligt efter en kort intervall o d).
Egentligen kommer ett slag för tidigt, "extraslaget". Sedan följer en kompensatorisk paus - dvs det blir inget slag när det egentligen skulle ha kommit. Det som följer efter detta kan bli extra starkt.
I engelskspråkig litteratur talas det om "extra systole" ( latin?) om du vill googla. Det finns också en annan term som syftar på det för tidiga slaget, glömt hur det benämns. Lite krångligt det här.
Pär M
1969 • Umeå
#12
5 november 2017 kl 22:55
Gilla
I mina papper skriver läkarna.
Godartade extra slag .

Äter inga betablockerare ....(har för låg vilopuls)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.