Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 3271 visningar

Klädval

1987 • Linköping
#1
26 november 2017 - 10:19
Gilla
Hej , jag ska springa marathon , jag undrar vad man ska springa i ? Det är ju mitt i sommaren me.n sist jag sprang i shorts fick jag brännmärken vid låren :/ marathon är ju i juni

Sen undrar jag vad det är för benvärmare alla har ? Vad det ör bra till ?
Ge mig era bästa tipps :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
26 november 2017 kl 10:28 Redigerad 26 november 2017 kl 10:29
Gilla
Var fick du skavet, högt upp eller längre ner på låren? Skaffa tights som når till strax ovan, eller strax nedan knäna. Skönt. (Jag gillar såna med viss kompression, så skvalpar lår och rumpa mindre mycket på mig. När man väl kommit över motståndet att visa sig i tights, är det fantastiskt skönt.)

Benvärmare, du menar sk kompressions-sleeves, på benen under knäna?
Åsa
1983 • Fagersta
#3
26 november 2017 kl 10:32
1 Gilla
Det är är så individuellt. Mitt tips är att "springa" in kläder innan långa lopp. Så du vet att de inte ger skav av värme. Sen kan du med fördel lägga på vaselin på de ställerna där det lättare blir skav. (Lår, ljumskar, ryggslut m.m) Vissa klädet har sömmar som inte är så genomtänka.

Benvärmare har jag dock inte, så de får någon annan svara på. Jag kör underställ vid kallare än -10.
Mr. B
1963 • Hemma
#4
26 november 2017 kl 14:03
Gilla
Man ska springa i det man trivs i. Sorry, men bättre svar går inte att ge.

Tittar man på hur långlöpare är klädda, så varierar det mycket. Ju mer erfarna löpare man tittar på, desto större är variationen.

Det bästa råd jag kan ge är att verkligen träna i alla sorters väder. Då lär man sig efter hand hur man bör vara klädd i olika väder.

Kasta inte utslitna kläder i vår. Ifall det blir kyligt väder på tävlingen kan du t.ex. ha på en tröja vid starten och kasta den när du får upp värmen. Med nummerlappen i ett bälte går det smidigt att ta av och på extraplagg. På samma sätt kan det vara bra med en engångs regnponcho (eller uppklippt sopsäck) före en regning start.
1987 • Linköping
#5
26 november 2017 kl 18:05
Gilla
Ja jag menar kompressioner under knäna ? Varför man har dem :/ ?
Jag fick som brännmärken högt upp när jag sprang halvmaraton i Stockholm nu .
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
26 november 2017 kl 19:44
Gilla
#5: Det beror väl på om man tror på eller gillar kompressionseffekt. Vadkompression kan antingen vara hellånga strumpor eller "fotlösa".
Skav mellan låren längst upp mot grenen, ja, då tycker jag att du kan komma tillrätta med det med ett par tajts, välj längd efter årstid och vad du tycker är skönt. Behöver inte vara kompression. Tänk "cykelbyxor utan stoppning".
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#7
26 november 2017 kl 22:54
Gilla
Eller andra underkläder, typ boxer-aktiga. Jag har numera endast SOC (stadium), billiga men funkar skitbra för mig.

Kompression har ju blivit en "ny" grej, prestera mera nämner det och det finns inga bevis för att det faktiskt förbättrar löpningen. Däremot kan det kännas lite bättre med tex att vaderna skumpar mindre, och upplever du det som positivt, ja då är det kanske det för dig. Men det är inget löpmätvärde som påvisar förbättring.
Däremot används det ju till återhämtning och inom sjukvården, men då är strumporna så tighta att man inte vill springa i såna http://www.presteramera.com/kompressionsstrumpor/

Jag har det ibland när jag ändå vill springa i shorts i skogen, för att få lite skydd mot bös. Men gillar inte känslan med kompressionsstrumpor/calfs
1965 • Kungsholmen
#8
29 november 2017 kl 10:42
Gilla
Vaselin insida lår, insida överarm, bröstvårtor. Spring gärna i tajta kläder som inte gnids för mycket mot skinn. Har hjälpt mig att bli helt skavfri i lopp upp till 28 h.
Lennart
1971 • Vallentuna
#9
30 november 2017 kl 13:30 Redigerad 30 november 2017 kl 13:33
Gilla
Jag tycker inte att du ska köpa benvärmare om du inte behöver det.

Själv använder jag benvärmare för att motverka bristningar i vaderna vilket jag ofta får om det är lite "kallt" ute, typ kallare än 10 grader.

Får du besvär i vaderna (typ bristningar eller kramp) utan benvärmare så kan du prova ett par men om du inte får några besvär så kan du nog avstå. Jag tycker Åsa beskrev det bra i #3.
1983 • Stockholm
#10
9 december 2017 kl 16:44
Gilla
Har sett flera som använder kompressionsstrumpor. Är själv lite sugen...någon som har testat? Kollade exempelvis på: https://stodstrumporshop.se som även har för löpare
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#11
10 december 2017 kl 14:18
Gilla
Av egen erfarenhet kommer alla sorters kläder ge upphov till skav. Fick i somras skav vid armhålan (brösthöjd) av träningslinnét under Hallands Ultra 50km.

Att smörja med någon salva/kräm bröstvårtor, fötter osv. kan fungera för minska risken för skav vid känsliga kroppsdelar eller där sömmar når huden. Å andra sidan kletigt en varm sommardag + svettas.

Vissa shorts använder jag ej för längre sträckor, då sömmen går inåt. Om en hittar träningskläder som sitter bekvämt, köp upp ett lager av dessa. Trist när ett bra plagg bara försvinner från marknaden pga "ny design" (gillar ex SOC:s långshorts, den sorten finns ej kvar ute i handeln, skitsköna och billiga).

För maraton, är det ditt första? Se till att investera i en vätskeväst/rygga. Ha med 0,5L vatten + nåt energitilltugg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.