Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 9526 visningar

Smärta under knäskålen

#1
1 februari 2018 - 23:55 (Redigerad 1 februari 2018 - 23:54)
Gilla
Bild uppladdad av meek
Hejsan! Är ny på forumet här, och visste inte annars vart jag skulle söka hjälp. Spelar basket & löper på fritiden, och på senaste tiden har jag fått extrema problem i mitt knä. Har försökt vila 2 veckor nu, utan resultat. Smärtan kan försvinna under dagen, då jag går vanligt. Men böjer jag knät/sätter tryck, går i trappor eller liknande så återkommer smärtan. Även om jag tränar och kör igenom smärtan så blir det 100 gånger värre nästkommande dagar.

Har tagit en bild från google och försökt visa vart smärtan sitter, känner även av det genom att trycka på och vid området.

Irene
1968 • Åstorp
#2
2 februari 2018 kl 06:46
Gilla
Har man ont uppför trappor tänker man hopparknä. Har man ont nedför trappor tänker man patellofemoralt syndrom. Man stretchar aldrig ett aktualiserat hopparknä. Däremot kan du stretcha framsida lår om det gör ont nedför. Hopparknä behandlas med tvära friktioner och massageterapi. Patellofemoralt syndrom med massageterapi och stretch.
1989 • Örebro
#3
2 februari 2018 kl 07:27
Gilla
Jag har haft båda två och skulle säga att hopparknä är mer fixerat vid en viss punkt medan smärtan vid PFSS är mer diffus och kan "flytta runt".. För mig funkar inte helvila mot något, det som funkat är rehabövningar/stretch för höft och baksida/framsida lår, samt långsam stegring av träningen. Om det är löpning tänk:
Frekvens (antal pass) -> Duration (tid) -> Fart
Ett steg i taget.

Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
2 februari 2018 kl 14:33
Gilla
Låter som hopparknä. Åtgärdas med idog rehabträning under, tyvärr, lång tid. Gör ingenting som smärtar, däremot är i princip all annan träning bra.

Det finns ett antal långa trådar här på jogg där du kan hitta råd och tips, t ex "Hopparknä som aldrig går över" trots den nedslående titeln. Susanne Bornmar här på jogg har haft allvarligt hopparknä och tränat sig igenom det på ett föredömligt sätt (det blev rehab+mycket cykling för att fortsätta konditionsträna), råkar känna henne och följde hennes kamp för att komma tillbaka för några år sedan, tror hennes träningsdagbok är öppen och då hittar du många bra rehabpass där.

Men bäst är förstås att gå till en naprapat eller sjukgymnast med idrottsspecialisering för att få en säkrare diagnos och ett personligt rehabprogram, det brukar vara snabbaste vägen tillbaka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.