Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 1546 visningar

Snabba skor vs långsamma

1969 • Bara
#1
8 februari 2018 - 12:20
Gilla  
Nu när jag snart ska skaffa nya skor funderade jag över vad som påverkar farten. Har två stycken par. Brooks Trance 12 tycker jag är sköna att springa med på asfalt. Ganska mycket dämpning. Väger 340 gram. Drop 9,7 mm. Sen har jag Adidas Supernova 4 Sequence. Vikt 360 gram. Drop 10 mm. Vikten är ungefärlig. Påverkas ju av slitage. Ungefär 20 gram som skiljer mellan skorna.

Jag springer betydligt snabbare i mina Adidas - de tyngre alltså. Det märkte jag för ett tag sen. De känns stummare. På grusvägar och skogsstigar gillar jag dem. Vill jag sätta PB tar jag mina tyngre skor. Vilket känns motsägelsefullt rent teoretiskt.

Vikten verkar inte lika avgörande som någonting annat men vad?
https://www.runnersworld.com/shoe/brooks-trance-12-mens https://www.runnersworld.com/shoe/adidas-supernova-sequence-4-mens
1980 • Långtbortistan
#2
8 februari 2018 - 13:32
Gilla  
Min erfarenhet är att det är mycket som påverkar farten.

Vikt, sulans form ("rak" eller mkt rocker), grepp, svampighet mm.

En del skor är helt enkelt snabba, medans vissa par sinkar dig påtagligt i km-tid.

Jag hade t.ex. ett par Kayano 21 tror jag det var som trots vikten var riktigt snabba sett till vilken km-tid jag fick.
1988 • Stenungsund
#3
8 februari 2018 - 14:23
Gilla  
Skorna skiljer en del men mina lätta "snabba" skor, Saucony Fastwitch 193g - 4mm drop vs Adidas boost japan 230g - 10mm drop (tror jag).

Har nu insett att jag springer betydligt snabbare i mina Adidas, i nästan alla lägen förutom på bana upp till kanske <4-5km. Antagligen orkar jag inte min dom tunna skorna med lågt drop i längre lopp. Första gången jag provade Adidasen fick jag verkligen en "wow"-upplevelse. Det känns som att jag även springer snyggare/bättre i dom.

Dessutom springer jag förvånandsvärt bra i GT-2000 även om mina hälar inte gillar dom. Mina Kinvara är sköna i den bemärkelsen att dom inte gör ont men ganska döda och "svampiga". Har extremt svårt att springa fort i dom...
1969 • Bara
#4
8 februari 2018 - 15:38
Gilla  
Döda och svampiga är ungefär som mina Brooks då. Ingen riktig studs i dem. Å andra sidan tycker jag inte de andra har tillräcklig dämpning för att springa på asfalt. Hårda stötar mot mellanfoten som blir obehagligt efter ett tag.

Köpte mina skor när jag var smått överviktig. Vilket knappast är fallet längre. Överväger att satsa på Brooks PureCadence 6. Aldrig sprungit med så låg drop (4 mm) men tror jag klarar det. Dessa väger 252 gram. Börjar bli panik eftersom det snart är hål i sulan på mina gamla.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
8 februari 2018 - 16:26
1 Gilla  
Köp ett par skor som känns bra på foten och ger en bra känsla när du springer! 252 g är fullt tillräckligt för att göra ett par skor med bra dämpning.
Vad som avgör är hur mycket av dämpningen som är elastisk eller som bara äter energi, det finns många skor av energiätartyp. Nike Vapor4% eller vad den heter är däremot väldigt elastisk. Jag tror en elastiskt "studsig" sko ger bättre löpkänsla, så test på löpband ger nog svaret.
1969 • Bara
#6
9 februari 2018 - 15:06
Gilla  
Var och provade ett par Brooks PureFlow. Tyckte de satt som en smäck. Hyfsat breda framtill. Blir förmodligen sådana när suget övervinner prislappen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.